Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΙΩΠΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Μεγάλης επικινδυνότητας το αμερικανικό φορτίο όπλων που φυλάσσεται μυστικά στη χώρα μας

Νέες αποκαλύψεις και ερωτήματα από τον «Ριζοσπάστη»

Αναπάντητα παραμένουν μέχρι και σήμερα τα ερωτήματα που είχε θέσει ο «Ριζοσπάστης», με δημοσίευμά του στις 10 Απρίλη, μετά την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του αμερικανικού αιτήματος να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά ξεφορτώθηκαν τελικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποθηκεύτηκαν σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα από τα κοντέινερ μάλιστα, εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου.

Νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επικινδυνότητα του φορτίου για το στρατιωτικό προσωπικό που παίρνει μέρος στη φύλαξή του, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή στην οποία φυλάσσεται.

Οπως προκύπτει μάλιστα, η επικινδυνότητα του φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από αυτήν που έχουν εκπαιδευτεί να διαχειρίζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας ανησυχία για τους κινδύνους έκθεσης στα αμερικανικά κοντέινερ, όσον καιρό αυτά παραμένουν στην Ελλάδα.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγγελθεί «παρενέργειες» σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που πήρε μέρος στη διαμόρφωση του χώρου φύλαξης των κοντέινερ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και «καθησυχαστική» επιθεώρηση από αμερικανικά κλιμάκια, ειδικά στο υλικό που είναι μεγαλύτερης επικινδυνότητας.

Πού βρίσκονται τα κοντέινερ που ξεφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη;
Πού βρίσκονται τα κοντέινερ που ξεφορτώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη;
Ανησυχία προκαλεί επίσης η έκθεση αυτού του υλικού σε σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των κοντέινερ και τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Σε κάθε περίπτωση, η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μεγαλώνει και τα ερωτήματα και τις δικαιολογημένες ανησυχίες για την επικινδυνότητα του υλικού.

Μετά και τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τα ερωτήματα που είχε θέσει προς την κυβέρνηση με το προηγούμενο δημοσίευμα, προσθέτοντας και νέα:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο; Πού φυλάσσεται και με ποια μέτρα ασφαλείας; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για το στρατιωτικό προσωπικό φύλαξης, αλλά και για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ