Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΜΠΑΛΑΡΟΥΝ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεδομένη η επόμενη παρτίδα όπλων, παζάρι για το τι θα στείλουν

Αυξάνονται οι πιέσεις ευρωατλαντικών για «S-300» και «Patriot», στο έδαφος των αποφάσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ, που συνυπογράφει και η ελληνική κυβέρνηση

Σε εξέλιξη είναι το παζάρι της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την αποστολή κι άλλων, εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε, στο φόντο των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και των νέων πακέτων χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, οι «Financial Times» έγραψαν ότι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, προέτρεψαν τόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη, όσο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να παραχωρήσουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα τύπου «Patriot» και «S-300» (στην ελληνική περίπτωση).

Σχετική συζήτηση φέρεται να έγινε και τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι μετέχοντες από την ελληνική κυβέρνηση υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, λέγεται ότι υπεραμύνθηκαν της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η κατά κεφαλήν πρώτη χώρα στη χορήγηση πυρομαχικών για τη χρήση του πυροβολικού προς την Ουκρανία.

Ακολούθησαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, με τους ομολόγους του από Γερμανία και ΗΠΑ, αλλά και η τηλεδιάσκεψη της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ «Ομάδας για την ενίσχυση της Ουκρανίας» (Ukraine Defense Contact Group), που έγινε την Παρασκευή.

Πύραυλοι και στη ...Γαλλία!

Στο μεταξύ, η «Καθημερινή», επιβεβαιώνοντας τις γερμανικές παρεμβάσεις για να στείλει η Ελλάδα αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο, έγραψε την Πέμπτη ότι η γαλλική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην Αθήνα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου «CROTALE» της Πολεμικής Αεροπορίας, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται ότι εφόσον το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζεται τη «συμμαχική συνδρομή», προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσας που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη γαλλική ...κρούση και την ελληνική ανταπόκριση. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η εμπλοκή στο Ουκρανικό έρχεται να δημιουργήσει σειρά κενών στην ελληνική αεράμυνα.

Οπως αναφέρει, άλλωστε, και το σχετικό δημοσίευμα, «η γαλλική πρόταση, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την Ουκρανία, είναι σαφές ότι αποτελεί ακόμη μία πολύ έμμεση παραίνεση προς την Αθήνα να "ξεκλειδώσει" τμήμα της αντιαεροπορικής άμυνάς της, στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ενίσχυσης του Κιέβου».

Μεγάλη γκάμα προσφορών για Ουκρανία

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παζαρεύει την παραχώρηση των δύο πυροβολαρχιών «S-300» που διαθέτει η ελληνική αεράμυνα με μία «Patriot», πλασάροντας ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στον «Σκάι», επιβεβαίωσε τη σχετική συζήτηση, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παραχώρησή τους. Επανέλαβε πάντως ότι «η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό» και ότι «έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει (...) και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε».

Αλλωστε η συζήτηση αφορά κι άλλα όπλα, όπως την παραχώρηση και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης, συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων «FAGOT».

Θυμίζουμε, η Ελλάδα έχει 2 πυροβολαρχίες «S-300» PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1, που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km. Ως αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ενταγμένα στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης, καλύπτοντας ωστόσο και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο. Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Με, δε, τα OSA-AK συγκροτήθηκε μία Μοίρα με 38 αυτοκινούμενα συστήματα, τα οποία διασπείρονται στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων). Χρησιμοποιούνται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ