Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Ζωντάνεψαν το παρελθόν δίνοντας ελπίδα για το μέλλον

Σεμίνα Διγενή: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε»

Η Σεμίνα Διγενή στα εγκαίνια της έκθεσης
Η Σεμίνα Διγενή στα εγκαίνια της έκθεσης
Τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής και του λαού γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ζωντάνεψαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γυμνασίου του οικισμού, με τη λαογραφική έκθεση και την εργασία με θέμα «Επιστροφή στις ρίζες. Υλικός και άυλος πολιτισμός. Μετατροπή της αγροτικής κοινωνίας σε βιομηχανική», που παρουσίασαν χτες, Πέμπτη 11 Απρίλη, στο σχολείο τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών, εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης, γονείς και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Μέσα από την έκθεση λαογραφίας και την εργασία τους οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές παρουσίασαν την ιστορική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της περιοχής, τον μόχθο και τους αγώνες του λαού. Πώς, με επίκεντρο τα μεταλλεία και στη συνέχεια το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, η περιοχή μετατράπηκε από αγροτική σε βιομηχανική. Μια εξέλιξη που οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων θέλουν να της κόψουν το νήμα, κλείνοντας και διαλύοντας τη ΛΑΡΚΟ, διώχνοντας τους εργαζόμενους, ερημώνοντας τον τόπο.

Και το έγκλημα γίνεται ακόμη βαρύτερο γι' αυτά τα παιδιά, που θα δουν το σχολείο τους να κλείνει μετά από δεκαετίες λειτουργίας και θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν μαζί με τους γονείς τους. Ενα σχολείο που μεγάλωσε γενιές και γενιές εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε Σχολή Μαθητείας για τους τεχνίτες και που σήμερα η κυβέρνηση θέλει να στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μαζί με τη ΛΑΡΚΟ, μαζί με τη ζωή και τις αναμνήσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Σεμίνα Διγενή: Η ΛΑΡΚΟ είναι ιστορική κληρονομιά της περιοχής

Μιλώντας προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, η Σεμίνα Διγενή ανέφερε:

«Εδώ σ' αυτόν τον τόπο συντελείται, καιρό τώρα, ένα έγκλημα. Εξαθλίωσαν μια ολόκληρη περιοχή. Χάθηκαν θέσεις εργασίας, ο κόσμος φτωχοποιήθηκε, τα χωριά ερήμωσαν. Εξαφανίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια. Θέλουν να πετάξουν 850 οικογένειες στον δρόμο».

Τόνισε ότι απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στέκονται οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής με τον ενωμένο και δίκαιο αγώνα του, έχοντας στο πλευρό του το ΚΚΕ, το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Καταλήγοντας, η Σεμίνα Διγενή μετέφερε, με τον δικό της ιδιαίτερο και ποιητικό λόγο, όσα της απάντησε ένας εργαζόμενος όταν τον ρώτησε: «Τι σημαίνει ΛΑΡΚΟ;»:

«Τι είναι η ΛΑΡΚΟ για τον λαό της περιοχής;

Ενα φουγάρο που κάπνιζε 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες τη μέρα, για 60 χρόνια.

Ενα φουγάρο που γύρω από αυτό έχει στηθεί μια ολόκληρη κοινωνική και οικονομική ζωή.

Ενα φουγάρο, ένα εργοστάσιο, που η μουντζούρα του, ο θόρυβός του, τρομοκρατούσε τους επισκέπτες, αλλά γι' αυτούς που ζουν κάτω από τον ίσκιο του, είναι ο ήλιος, το φεγγάρι, το φως, το οξυγόνο, η ζωή.

Είναι η εργασία, το σπίτι, ο κοινωνικός κύκλος, ο τόπος τους.

Είναι ο κρίκος που έφτιαξε φιλίες ζωής, έσμιξε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικά έθιμα.

Κάτω από αυτήν την τσιμινιέρα γεννήθηκαν σχέσεις αδελφικές, κοινωνικές, ερωτικές. Οι ξένοι μεταξύ τους έγιναν συγγενείς.

Τις προηγούμενες δεκαετίες ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ είχε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Τα παιδιά δεν χωρούσαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις, έκαναν μάθημα σε τροχόσπιτα.

Οι χώροι άθλησης, οι παιδικές χαρές, ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι καθημερινές δραστηριότητες νέων ήταν η ελπίδα, η ερμηνεία της ζωής.

Αυτήν τη ζωή προσπαθούν να σώσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, να μην την αφήσουν να χαθεί, να την βάλουν σε επανεκκίνηση και να την αναπτύξουν.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ιστορική κληρονομιά της περιοχής που έχει μέλλον μπροστά της και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα επιτρέψουμε να θάψουν τη ζωή και το μέλλον.

Εμείς χαιρετίζουμε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται. Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα. Το έγκλημα δεν θα περάσει. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και μαθητών χαιρέτισε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, ο οποίος στάθηκε στις κινητοποιήσεις των μαθητών για να διασφαλίσουν τη βιώσιμη παρουσία του σχολείου τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η στάση τους αυτή δείχνει τον δρόμο και στους μεγάλους και καταλήγοντας τους κάλεσε να διατηρήσουν την ενότητά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Εβδομάδα των Παθών της ΛΑΡΚΟ κρατάει 60 χρόνια!(2024-04-20 00:00:00.0)
Πιο δυνατοί στην πάλη για δουλειά, «καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά»(2024-03-30 00:00:00.0)
Μια ολόκληρη τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό(2022-06-11 00:00:00.0)
«Οι μαθητές στηρίζουν τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες!»(2020-02-12 00:00:00.0)
Προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ(2019-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ