Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Με όπλο τη συλλογικότητα βγαίνει μπροστά για την τοπική κλαδική ΣΣΕ

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε αποφασιστική ώθηση στον αγώνα μας, για δουλειά με αξιοπρέπεια και αμοιβές στο ύψος των αναγκών σήμερα, μπροστά και στη νέα τουριστική περίοδο που άρχισε», σημειώνει ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, Θοδωρής Σαρακίνης. Οπως εξηγεί «το συνδικάτο, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο που μας στηρίζει, δεν σταματά τον αγώνα για υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Εχουμε απευθύνει και για φέτος την πρώτη πρόσκληση προς τις εργοδοτικές ενώσεις, για τη Δευτέρα 15 Απρίλη. Είναι απαράδεκτη η στάση των ενώσεων ξενοδόχων, που σιγοντάρονται από τις κυβερνήσεις και από τις τοπικές Αρχές (πολλοί από τους ξενοδόχους είναι και εκλεγμένοι σύμβουλοι στα σχήματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. σε δήμο και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), αρνούμενοι να συζητήσουν. Αυτό δεν θα το δεχθούμε».

Δηλώνει την πρόθεση του σωματείου να ενταθεί ο αγώνας, εξηγώντας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε πουθενά την εργοδοσία να ξεσαλώνει. Οπου παρεμβήκαμε είχαμε αποτελέσματα με αυξήσεις στο ύψος της κλαδικής σύμβασης ή με την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαμονής σε συναδέλφους μας όπως π.χ. στο "Zante Beach" πέρυσι».

Απέναντι στο «τυράκι» της ατομικής διαπραγμάτευσης και «συμφωνίας» εργαζομένων με μεγαλοξενοδόχους, σημειώνει: «Δεν ξεκινάμε από τις ίδιες θέσεις. Τα αφεντικά μετρούν εκατομμύρια, νέες επενδύσεις κάθε χρόνο και προσπάθεια για περισσότερα κέρδη. Εμείς, παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα. Οσο και αν αναφέρουν ότι "πληρώνουν" περισσότερα, στερούν ωράρια, υπερωρίες, προϋπηρεσία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, πολλές φορές και την ασφάλιση, εκβιάζοντας, πατώντας στις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Αυτά δεν πληρώνονται! Πέρυσι κάναμε κινητοποιήσεις που έγιναν αισθητές στο νησί για την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης. Θα συνεχίσουμε και φέτος με ενημέρωση σε όλα τα ξενοδοχεία και πρόγραμμα δράσης».

Σπάζοντας και τη συκοφαντία της εργοδοσίας για την έλλειψη εργατικών χεριών, «καραμέλα» που αναμασιόταν και το προηγούμενο διάστημα, δηλώνει: «Οταν δεν υπήρχε δουλειά, με βάση τα δικά τους στάνταρ, ανέφεραν ότι δεν χρειάζονται περισσότερους. Τώρα που αυξάνεται η κίνηση λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Την ίδια ώρα η εντατικοποίηση της δουλειάς "χτυπά κόκκινο" εξαναγκάζοντας συναδέλφους μας σε παραιτήσεις ή ξενοδόχοι δεν επαναπροσλαμβάνουν προσωπικό που είχαν τα προηγούμενα καλοκαίρια και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις, αν δεν έχει συμπληρωθεί γι' αυτό ένας χρόνος δουλειάς.

Αναζητούν εργαζόμενους με όσο το δυνατόν λιγότερα δικαιώματα και... όποιος αντέχει. Επίσης, θέλουν λιγότερους που να κάνουν περισσότερα ή πιο πολλούς που όμως να έχουν αμοιβές μικρότερες. Γι' αυτό απευθύνονται προς τις κυβερνήσεις, απαιτώντας ακόμη και διακρατικές συμφωνίες με "τρίτες" χώρες, για να έχουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Ετσι, πιέζουν συνολικά τους μισθούς, προς τα κάτω».

Κόντρα στην πολιτική των έως και σήμερα κυβερνήσεων που στηρίζουν την εργοδοσία και των τοπικών αρχών, που «κόπτονται» π.χ. για την τύχη του πολυδιαφημισμένου Ναυαγίου, αλλά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιτάξουν τον δικό τους αποφασιστικό αγώνα και δρόμο με «άνοδο της οργάνωσης στο συνδικάτο, νέες εγγραφές, αναφορά κάθε προβλήματος σε αυτό, αλλά και αποφασιστικότητα, ώστε να σπάσει ο φόβος να φτάσουμε παντού με τους εργαζόμενους μαζί, με περισσότερες εγγραφές στο σωματείο και στήσιμο επιτροπών του», αναφέρει ο πρόεδρος.

Απευθύνει, ταυτόχρονα, κάλεσμα μπροστά στις πανελλαδικές, πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά, να δοθεί αποφασιστική απάντηση, να εκφραστούν οι ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ