Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απεργούν την Τετάρτη, κόντρα στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών συμμετείχαν στη μεγάλη σύσκεψη, δυναμικό «παρών» και από την Υγεία με απόφαση της ΟΕΝΓΕ

Ολο και διευρύνονται οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία τις οποίες παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ / Νέα Αριστερά καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη, καλώντας ουσιαστικά σε απεργοσπασία.

Ο λόγος λοιπόν έχει περάσει στα σωματεία, στους συλλόγους, στους εργαζόμενους, που αποφασίζουν «από τα κάτω» τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Εξάλλου, η απεργιακή κινητοποίηση βρίσκει σε αγωνιστικό αναβρασμό μια σειρά από χώρους. Στην Υγεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Στο φόντο αυτό, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, το μεγαλύτερο μέλος της, η ΕΙΝΑΠ, και μια σειρά συλλόγων δημόσιων νοσοκομείων.

«Στις 17 Απρίλη απεργούμε. Προσπερνάμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ, που πλειοδοτούν στην απεργοσπασία και στην υπονόμευση των αγώνων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ. Με αφορμή τη συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. «Δυναμώνουμε το απεργιακό μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς μας, που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοσκοπικά ιδρύματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τη σχέση γιατρού - ασθενούς σε μια απλή εμπορική συναλλαγή».

Συντονίζονται πάνω από 80 πρωτοβάθμια σωματεία στην Εκπαίδευση!

Αντίστοιχα στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία - αποχή από τη διαδικασία της ατομικής «αξιολόγησης» να συνεχίζεται, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα. Δεκάδες είναι οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια από τις μαζικότερες πανελλαδικές συσκέψεις που έχουν γίνει ποτέ, ως συνέχεια των μαζικότατων Γενικών τους Συνελεύσεων που εξανάγκασαν τις Ομοσπονδίες τους να επαναπροκηρύξουν απεργία - αποχή από την αντιδραστική «αξιολόγηση», πάνω από 80 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους μπροστά στην απεργία της 17ης Απρίλη και κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα, που στην προμετωπίδα του όπως είπαν «είναι το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, η εργασία μας και το πώς μορφώνονται οι μαθητές μας».

Οι εκπαιδευτικοί διατράνωσαν ότι δεν τους πτοούν οι τρομοκρατικές και ντροπιαστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, που το μόνο που του έχει απομείνει είναι η τρομοκρατία για να κάμψει τον αγώνα τους, και κάλεσαν τα ίδια τα σωματεία να μπαίνουν ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες διώξεων, καθαιρέσεων εκπαιδευτικών κ.λπ.

Δήλωσαν ότι στις 17 Απρίλη απεργούν μαζί με τους γονείς των μαθητών τους και ταυτόχρονα πιέζουν τα ΔΣ των Ομοσπονδιών να κηρύξουν απεργία, προσπερνώντας την πλειοψηφία που διαμορφώνουν ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ - ΔΙΚΤΥΟ και η οποία κινείται σε αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου. Επεσήμαναν ότι έχει φανεί πια ο ρόλος της αστικής Δικαιοσύνης, που όπως για το 90% των απεργιών, έτσι βγάζει και τις δικές τους κινητοποιήσεις παράνομες, και κάλεσαν η μάχη τους να ανοιχτεί σε ολόκληρη την κοινωνία, στους γονείς, στους εργαζόμενους, με ανάλογα ψηφίσματα και πρωτοβουλίες.

Αναλυτικά, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν (ηλεκτρονικά και διά ζώσης) είτε με αποφάσεις είτε ως παρατηρητές οι ΣΕΠΕ: Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Α' Αθηνών, Α' Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αθηνά», Αμαρουσίου, Ανω Λιοσίων «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Αργοσαρωνικού, Αλίμου - Αργυρούπολης - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», «Αριστοτέλης», Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αργοσαρωνικού, Β' Θεσσαλονίκης, Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γ' Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας, «Δ. Γληνός», Γρεβενών, «Δελμούζος», Ελευσίνας, Ζακύνθου, Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ικαρίας - Φούρνων, Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας - Μοσχάτου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κύμης, Κω - Νισύρου, Λαγκαδά, Λέσβου, Λήμνου, «Μακρυγιάννης», Μεσσσηνίας, Νέας Ιωνίας - Νέου Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Μεσσηνίας, Νάξου, Νέας Σμύρνης, Ξάνθης, «Ο Παρθενώνας», «Περικλής», Περιστερίου, Πρέβεζας, «Πρόοδος», Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, Σαλαμίνας, Σάμου, Σικυώνας - Ξυλοκάστρου, Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Σπάρτης «Ο Πλήθων», Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, Φαλήρου, Φωκίδας, Χαϊδαρίου, Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», Χανίων.

Και από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ: Α' Κυκλάδων, Β' και Γ' Αθήνας, Ανω Λιοσίων, Α' και Β' Δωδεκανήσου, Β' Εβρου, Δ' Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, Πειραιά, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Β' και Γ' Δυτικής Αθήνας, Νότιας Αθήνας, Ηλείας, Λέσβου, Σάμου, Α' και Β' Δυτικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ