Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΑΘΙΑΣ
Μαχητικά μπροστά για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας, απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία

Σταθμός η απεργία της 17ης Απρίλη και για την πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ενάντια στους χώρους δουλειάς - καρμανιόλες

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μπουν μαχητικά μπροστά στην υπεράσπιση της ζωής τους, στη διεκδίκηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με σταθμό αυτού του αγώνα τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε κάθε πόλη, απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν χθες μπροστά στα γραφεία του Τμήματος της Τεχνικής Επιθεώρησης στη Βέροια, που έχει απομείνει να λειτουργεί με δύο επιθεωρητές και με τεράστιες ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Επιθεώρηση, όπου μεταφέρθηκαν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και καταγγέλθηκε η απαράδεκτη νομοθεσία, που δεν δίνει το δικαίωμα σε μια συνδικαλιστική οργάνωση να γνωρίζει το πόρισμα από ένα θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με περιοδεία στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του νέου διοικητηρίου Βέροιας.

Η συνέντευξη οργανώθηκε με αφορμή το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοτάξιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, όπου έχασε τη ζωή του ο χειριστής του σπαστήρα, όταν εγκλωβίστηκε στο μηχάνημα. Μάλιστα, μόλις την τελευταία βδομάδα άλλοι 5 εργάτες από τον κλάδο των Κατασκευών έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.

Ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, στη διάρκεια της συνέντευξης ανέδειξαν ότι οι χώροι δουλειάς έχουν στην κυριολεξία μετατραπεί σε παγίδες θανάτου λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, αλλά και λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας.

Κατήγγειλαν ότι διαχρονικά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τόσο τα γενικά εργοταξιακά όσο και τα ατομικά, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Οπως αντιμετωπίζονται άλλωστε ο μισθός, η Ασφάλιση και όλα τα άλλα που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.

Σημείωσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία των μεικτών Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας για τις Κατασκευές, που οι κυβερνήσεις αρνούνται να υλοποιήσουν.

Αναφερόμενοι στην αιτία που οδηγεί στα εργατικά «ατυχήματα», ανέφεραν ότι δεν είναι άλλη από το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τους εργοδότες. Οπως ανέφεραν, από την ανάγκη να βγει η δουλειά και να φουσκώσει το κέρδος πηγάζει και η εντατικοποίηση, ενώ οι εργάτες κινδυνεύουν από τα υποσυντηρημένα μηχανήματα και οχήματα, από συστήματα ασφαλείας που παρακάμπτονται για να μη σταματάνε συχνά οι μηχανές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι επιχειρήσεις μεταποίησης φρούτων, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν και πάλι να δουλεύουν σε συνθήκες άθλιες, με την εντατικοποίηση στον μέγιστο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά την αναλογία ελεγκτών και αριθμού επιχειρήσεων στον νομό Ημαθίας, σημείωσαν ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης χρειάζονται χρόνια για να ελεγχθούν έστω και μία φορά οι χιλιάδες επιχειρήσεις του νομού.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους στο αγωνιστικό ραντεβού στις 17 Απρίλη για να διεκδικήσουν μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, ενίσχυση του Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ως δήθεν ανεξάρτητη αρχή. Ξεχωρίζουν επίσης για την ασφάλειά τους διεκδικήσεις όπως η μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του ΕΚΑΒ, με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, η παρουσία γιατρού Εργασίας σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης εργαζομένων κ.λπ.

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», στο νοσοκομείο με κατάγματα νοσηλεύεται 58χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Κιλκίς, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής και ενώ η 58χρονη εργαζόμενη βρισκόταν στον πίσω βατήρα, το απορριμματοφόρο έκανε όπισθεν και σταμάτησε σε κολόνα φωτισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ