Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Πιο δυνατοί στην πάλη για δουλειά, «καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά»

Ασταμάτητη και πολύμορφη δράση, παλλαϊκός ξεσηκωμός και τεράστια αλληλεγγύη αφήνουν παρακαταθήκη κλιμάκωσης

Βγαίνοντας νικητές, πιο δυνατοί και έμπειροι από μία ακόμα σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και τις ζωές τους, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και τα Σωματεία τους προετοιμάζουν τη συνέχιση του μεγαλειώδους αγώνα τους με επόμενο σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Και όπως αποδείχθηκε και με την τελευταία τους αναμέτρηση, που κορυφώθηκε με το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη, ο αγώνας αυτός που δίνουν εδώ και πάνω από 4 χρόνια είναι το μεγάλο τους όπλο. Με τον αγώνα τους, με τη συγκλονιστική πλατιά αλληλεγγύη που αυτός έχει δεχτεί, είναι που συνεχίζουν να βρίσκονται στις εργασίες και στα σπίτια τους, που παραμένουν όρθιοι απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους και απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα που μετατρέπει τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα, πετώντας ειδικευμένους μεταλλεργάτες μιας βαριάς βιομηχανίας στο ταμείο ανεργίας και στα «προγράμματα» φτώχειας, μαραζώνοντας τα χωριά τους.

Πλούσια αγωνιστική δράση

Το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και η νίκη των εργατών της ΛΑΡΚΟ ήταν η κορύφωση μιας πλούσιας αγωνιστικής δράσης που ανέπτυξαν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι μπροστά στη σχεδιασμένη λήξη των συμβάσεών τους στις 31 Μάρτη, αλλά και με αφορμή την ενημέρωση που είχαν από τα αρμόδια υπουργεία ότι τα σχέδια του επενδυτή είναι να μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ.

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη
Από την πρώτη στιγμή που οι εξελίξεις έδειχναν ότι μπαίνει σε νέα φάση η επίθεση της κυβέρνησης, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κάλεσαν σε ξεσηκωμό.

Σύλλογοι και φορείς της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας που είχαν συντονίσει τη δράση τους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη ανταποκρίθηκαν άμεσα, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για να μην περάσει το έγκλημα που μαραζώνει τον τόπο τους.

Ολες τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, όπως παρέμβαση στα διόδια Τραγάνας, κρέμασμα γιγαντοπανό και περιοδείες στην Αταλάντη, παρεμβάσεις ακόμα και στις επετειακές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Μια δράση που κορυφώθηκε με την ολοήμερη κατάληψη του εργοστασίου και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα την Τετάρτη 27 Μάρτη και το κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού την ώρα που εκπρόσωποι των Σωματείων παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλοντας το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Η δράση των εργαζομένων και του Σωματείου τους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αλλά και των συλλόγων και φορέων της Λοκρίδας και Φθιώτιδας, η πλατιά ενημέρωση του λαού της περιοχής για το σκάνδαλο στη ΛΑΡΚΟ και τις τεράστιες επιπτώσεις που προκαλεί, στρίμωξαν την κυβέρνηση. Την ανάγκασαν να καταφύγει σε καταστολή και αδικαιολόγητη βία σε βάρος των συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, που θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά μετά το τέλος της παρέλασης στη Λαμία. Σε κυνισμό, όπως με το «δεν υπάρχει επενδυτής... φιλάκια» του υπουργού Υποδομών και πρώην υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Αλλά και να επιστρατεύσει για μια ακόμα φορά τους μηχανισμούς συκοφάντησης των εργαζομένων και του αγώνα τους.

Αποφασιστική κλιμάκωση

Ολη αυτή η αγωνιστική δράση των προηγούμενων ημερών οδήγησε στην αποφασιστική κλιμάκωση με το συλλαλητήριο στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης. Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μέλη των οικογενειών τους, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων από κάθε γωνιά της Στερεάς και της Εύβοιας μπήκαν στα λεωφορεία για να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

Τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, τους γονείς τους, τα αδέρφια τους, τους συγγενείς τους, που ανέβηκαν στα λεωφορεία για την κάθοδο στην Αθήνα, ξεπροβόδισαν αγωνιστικά οι μαθητές των σχολείων γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Το σύνθημα «Εχουμε φωνή και είναι δυνατή! Εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή!» κυριαρχούσε στις πορείες που πραγματοποίησαν οι μαθητές στον οικισμό του εργοστασίου, στο Μαρτίνο και στη Μαλεσίνα, και οι οποίες είχαν κατάληξη τα σημεία από όπου ξεκινούσαν τα λεωφορεία για Αθήνα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η κίνηση των μαθητών στο Γυμνάσιο του οικισμού στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι με τις τσάντες, τα θρανία και τις καρέκλες τους σχημάτισαν στο προαύλιο του σχολείου το μήνυμα «Ανοιχτή ΛΑΡΚΟ».

Αλλωστε, άμεση επίπτωση των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της εκκένωσης του εργοστασίου και του οικισμού θα είναι και το κλείσιμο του σχολείου, από το οποίο αποφοίτησαν γενιές και γενιές εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και παιδιών τους.

«Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ πάντα μια γροθιά»

Αυτό το καθολικό αίτημα, «να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η οποία ήρθε ως σταθμός αποφασιστικής κλιμάκωσης των δυναμικών και πολύμορφων κινητοποιήσεων που εξελίχθηκαν στη Λάρυμνα και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες μέρες και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δέσμευση της κυβέρνησης για ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 12 Μάη.

Το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας διαδραματίστηκαν για μία ακόμα φορά συγκλονιστικές στιγμές. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνάδελφοί τους από τα συνδικάτα της Στερεάς και της Εύβοιας, αντάμωσαν για άλλη μια φορά με τα «αδέρφια» τους από τα συνδικάτα της Αττικής. Πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας και με τα συνθήματα, τον παλμό, την αποφασιστικότητά τους διατράνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η ΛΑΡΚΟ «μάντρα για υλικά», καταγγέλλοντας τα σχέδια να πουληθούν το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της επιχείρησης σε «σκραπατζή» και να μπει ταφόπλακα στην ενιαία λειτουργία της.

«Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά»

«Σήμερα είμαστε εδώ, για μια ακόμα φορά, για να τους πούμε ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

Και, φυσικά, με ασταμάτητα χειροκροτήματα, αγκαλιές ανάμεσα στους εργάτες και τις οικογένειές τους, δάκρυα χαράς και συγκίνησης, ακόμα πιο δυνατά συνθήματα, έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της συνάντησης, με τη δέσμευση της κυβέρνησης για ανανέωση των συμβάσεων, που μετέφερε στους χιλιάδες διαδηλωτές ο Π. Πολίτης, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί σήμερα, σε μια μετωπική σύγκρουση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, των μηχανισμών τους, βγαίνουμε νικητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ