Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα φουγάρα της ΛΑΡΚΟ

Αδιάψευστο μάρτυρα για το πώς το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους είναι αυτό που κλείνει εργοστάσια, απαξιώνει παραγωγικές δυνατότητες και αφήνει εργάτες ξεκρέμαστους αποτελεί η ΛΑΡΚΟ, που βρίσκεται σταθερά στην επικαιρότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξαιτίας του μεγαλειώδους αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Ολη η ιστορία της «ναυαρχίδας» της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, είτε ως ιδιωτικής επιχείρησης, είτε ως κρατικής, είτε σε περιόδους ανάπτυξης, είτε σε περιόδους κρίσης, είναι αποκαλυπτική: Σε κάθε φάση, η επίλυση της «εξίσωσης» για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το μικρότερο «κόστος» και την εξυπηρέτηση των στρατηγικών σχεδιασμών της αστικής τάξης και της ΕΕ, οδηγούσε στην παραπέρα υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων, στο χτύπημα των εργαζομένων, που και σήμερα είναι «στο ίδιο έργο θεατές».

Μόνο έτσι εξηγείτε το γεγονός ότι μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου της ΕΕ, που παρήγαγε άριστης ποιότητας σιδηρονικέλιο, που είχε πιστοποιημένες δυνατότητες να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής ποιότητας από την εποχή ακόμα που την κατείχε ο Μποδοσάκης (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980), έφτασε σήμερα να κινδυνεύει να γίνει σκραπ, επειδή αυτό συμφέρει περισσότερο τον επενδυτή, από το να την εκσυγχρονίσει και να αναπτύξει την παραγωγή σε τομείς με μεγάλη ζήτηση (π.χ. πρώτες ύλες για μπαταρίες ηλεκτροκίνησης).

Ετσι, φτάσαμε στον «παραλογισμό» οι τιμές του νικελίου να βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα, η επάρκειά τους μαζί με το κοβάλτιο και το λίθιο να καθορίζει την επιτυχία ή μη της «πράσινης μετάβασης» και η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα εντός ΕΕ που έχει αυτονομία σε τέτοια μεταλλεύματα, αλλά την ίδια στιγμή το εργοστάσιο να σβήνει τα φουγάρα του και το κράτος να δρομολογεί τις απολύσεις των εργατών, για να το παραδώσει «καθαρό» στον επόμενο επενδυτή!

Ταυτόχρονα, τα ελληνικά κοιτάσματα ξέμειναν να περιμένουν την όποια αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και τώρα μετατρέπονται σε θύμα της, αφού τα μεγάλα μονοπώλια και τα κράτη της ΕΕ προτιμούν να προμηθεύονται τέτοια μεταλλεύματα από άλλες χώρες, βάζοντας προφανώς στην εξίσωσή τους κι άλλους παράγοντες και ανταλλάγματα, από γεωπολιτικούς μέχρι κάθε λογής επιχειρηματικούς.

Αυτή είναι λοιπόν η μεγάλη εικόνα της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και όχι όσα ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτώντας την απαξίωση και την καταστροφή της επιχείρησης, πάντα με κριτήριο το έδαφος που στρώνει για τον επενδυτή. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι ζητούν να ανάψουν ξανά τα καμίνια, να τους δοθούν τα κατάλληλα εφόδια για να παράξουν αυτό που μπορούν. Εμπόδιο; Το κέρδος και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή η ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ(2022-04-06 00:00:00.0)
Πρόταση νόμου για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των εργαζομένων(2022-02-19 00:00:00.0)
«Ας έρθουν να μας βγάλουν έξω από τα σπίτια μας, τους περιμένουμε...»(2022-02-15 00:00:00.0)
Κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ(2013-09-08 00:00:00.0)
Στην "κόψη του ξυραφιού"!(1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ