Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στις μυλόπετρες της εμπορευματοποίησης και η δημόσια παιδιατρική φροντίδα

Τις επιπτώσεις, τους κινδύνους και τις εξοντωτικές συνθήκες μεταφέρουν γιατροί από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ για παιδιά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

INTIME NEWS

Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ για παιδιά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα!
Ούτε η δημόσια παιδιατρική φροντίδα γλιτώνει από τις δραματικές περικοπές στο σύστημα Υγείας, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και τις ντροπιαστικές υποδομές, από την πολιτική δηλαδή που προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αυτή η κατάσταση, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα, με σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά, και που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή «κόστος - όφελος», αποτυπώνεται στις διαρκείς διακομιδές παιδιών από Δράμα, Κοζάνη και Γρεβενά, σε Αθήνα και Πάτρα, λόγω απουσίας των αναγκαίων ΜΕΘ Παίδων. Και, βέβαια, καθημερινά επιβεβαιώνεται στις παιδιατρικές κλινικές και στα Κέντρα Υγείας, που «γονατίζουν» στις εφημερίες.

Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, λοιπόν, υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις, παιδιά που απειλείται η ζωή τους, μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, όπως πρόσφατα ένα παιδί με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Υπάρχουν επίσης μόλις 4 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Οι παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν, είναι τρομερά υποστελεχωμένες, με τα κενά στο προσωπικό σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 50%, με ελλείψεις σε ιατρικές εξειδικεύσεις και με τις εφημερίες να βγαίνουν με συνεχείς μετακινήσεις των παιδιάτρων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου για να βγουν οι εφημερίες μέχρι το τέλος του Μάρτη διατάχθηκε από την 3η ΥΠΕ η μετακίνηση 7 παιδιάτρων από τα δύο νοσοκομεία και τα ΚΥ της Πέλλας. Η στελέχωση βρίσκεται στα όρια ασφαλείας, οπότε αρκεί η αιφνιδιαστική απουσία ενός μόλις γιατρού για να καταρρεύσουν τα τμήματα.

Αντί για δημόσιο νοσοκομείο φέρνουν «Νοσοκομείο ΑΕ»

Ομως, όλα τα τελευταία χρόνια, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Υγεία, συνεχίζουν την πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης βαθαίνοντας την εμπορευματική λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται μέσω «δωρεάς» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Μέρος του προσωπικού που θα το στελεχώσει προβλέπεται ότι θα μεταφερθεί από υπάρχουσες παιδιατρικές κλινικές, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό θα προσληφθεί σταδιακά.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προώθηση του «νοσοκομείου - επιχείρηση» αφού στη σύμβαση υπάρχουν προβλέψεις για επιχειρηματική δράση, για εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών», οι οποίες παραπέμπουν απευθείας στους «κανόνες της αγοράς», αλλά και για ύπαρξη CEO (Chief Executive Officer), δηλαδή «διευθύνοντος συμβούλου επιχείρησης».

Θα λειτουργεί δηλαδή ως κανονική εμπορική επιχείρηση με «πελάτες» τις λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση προβάλλει η ζωτική ανάγκη να δημιουργηθεί αποκλειστικά δημόσιο και με δωρεάν υπηρεσίες παιδιατρικό νοσοκομείο με σύγχρονο εξοπλισμό, με όλες τις εξειδικεύσεις, πλήρως στελεχωμένο, με πλήρη ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή των ιδιωτών. Να ενισχυθούν το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα υφιστάμενα Παιδιατρικά Τμήματα με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και υλικοτεχνική υποδομή, να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη και να λειτουργήσουν ΜΕΘ και στα περιφερειακά νοσοκομεία, και αντίστοιχα οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Να ενισχυθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να ανοίξουν νέες, ώστε να υπάρξει έμφαση στην πρόληψη αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Ο παιδιατρικός πληθυσμός στο περιθώριο

Αυτήν την περίοδο συνεχίζουν να «γονατίζουν» οι παιδιατρικές κλινικές από τη μαζική προσέλευση περιστατικών καθώς η περίοδος έξαρσης των ιώσεων διαρκεί μέχρι τον Απρίλη. Η μαζική προσέλευση, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, έχει ως αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα. Ενδεικτική είναι η εικόνα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν δύο (2) παιδιατρικές κλινικές με περίπου 37 κλίνες η καθεμία και η μοναδική ΜΕΘ Παίδων για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Οπως εξηγεί η Χαρά Λαμπαδά, παιδίατρος λοιμωξιολόγος, εξαιτίας της πορείας υποστελέχωσης και υποβάθμισης των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών νοσοκομείων, που θα μπορούσαν να υποδεχθούν και να αντιμετωπίσουν τα πιο απλά περιστατικά, συσσωρεύονται όλα στα Επείγοντα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει τρομερή προσέλευση στις εφημερίες, με την αναμονή να φτάνει μέχρι και τις 6 - 7 ώρες. Δηλαδή για να εξεταστεί ένα παιδί που μπορεί να έχει πυρετό ή πυρετικούς σπασμούς, να έχει λαρυγγίτιδα ή να έχει κάτι πολύ απλό που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε άλλη δημόσια δομή σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, περιμένει 6 και 7 ώρες έξω από τα Επείγοντα».

Την ίδια ώρα, το νοσηλευτικό προσωπικό στις παιδιατρικές του νοσοκομείου είναι πολύ επιβαρυμένο, καθώς οι ελλείψεις στις οργανικές θέσεις αγγίζουν το 50% και 60%. Και σε όλους, νοσηλευτές, ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς, οφείλονται αμέτρητα ρεπό. Οι θέσεις γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο. Η λύση δίνεται με επικουρικούς. Είναι 37 οργανικές θέσεις και υπάρχουν 13 επικουρικοί παιδίατροι.

Προσέρχονται περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένη παιδιατρική κάλυψη από παιδοκαρδιολόγο, παιδοαλλεργιολόγο, εξειδικεύσεις που δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία.

Π.χ. παιδοκαρδιολόγος υπάρχει μόνο στο «Παπαγεωργίου» και στο ΑΧΕΠΑ. Ετσι, οι επείγουσες καταστάσεις αντιμετωπίζονται είτε με μετακινήσεις των γιατρών είτε με εσωτερικές διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει απίστευτη ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύτιμος.

Τις άσχημες κτιριακές υποδομές αλλά και τα προβλήματα στην απόκτηση της ειδικότητας αναδεικνύει η Αθηνά Συγκούνα, μία από τους 15 ειδικευόμενους παιδίατρους στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», που μαζί με 7 ειδικούς καλούνται να φέρουν σε πέρας το βαρύ φορτίο της παιδιατρικής κλινικής, των εξωτερικών ιατρείων και των Επειγόντων. Π.χ. στην παιδιατρική κλινική υπάρχει ένα κοινό μπάνιο με 4 τουαλέτες. Δηλαδή, ένα παιδί που έχει γαστρεντερίτιδα μεταδοτική, πάει στην ίδια τουαλέτα με ένα παιδί που έχει λοίμωξη του αναπνευστικού! Οπως λέει, δεν υπάρχουν επαρκείς τουαλέτες ούτε για το προσωπικό. Ενώ και ο εξοπλισμός είναι περιορισμένος. Τα εφημερεία είναι σε έναν χώρο - αποθήκη, όπου έχουν βρει μέχρι και νεκρά ποντίκια, κοριούς κ.λπ., και φυσικά δεν υπάρχει τουαλέτα.

Το «Γεννηματάς» είναι ένα από τα νοσοκομεία που δίνουν πλήρη ειδικότητα. Αν το σκεφτεί αυτό κάποιος από την επιστημονική πλευρά, θα έπρεπε να έχει τις βασικές εξειδικεύσεις της Παιδιατρικής, γιατί εκπαιδεύει παιδίατρους για να τους δώσει πλήρη χρόνο ειδικότητας. Πώς όμως να γίνει αυτό με 7 ειδικούς, από τους οποίους μία με εξειδίκευση στην παιδονεφρολογία; Και πάλι χάρη στο φιλότιμο και στη συνείδηση των γιατρών, γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό.

Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού

Στο «Γεννηματάς» υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, όμως δεν προκηρύσσεται θέση ακτινολόγου, οπότε όλα τα παιδιά που χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση, πρέπει να τα κάνουν εσωτερική διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ με το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτει το νοσοκομείο και με μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία.

Στο Ιπποκράτειο, εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού, η αναμονή για μαγνητική φτάνει μέχρι 4 - 6 μήνες, ενώ ακόμα και για περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύονται ήδη η αναμονή για εξετάσεις μπορεί να κυμανθεί από δύο (2) βδομάδες μέχρι και έναν μήνα. Οπως εξηγούν, η μαγνητική τομογραφία είναι μία εξέταση που κατ' εξοχήν πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο, γιατί στα μικρά παιδιά δίνεται ήπια αναισθησία. Ετσι παίρνουν εξιτήριο και είτε επανέρχονται μετά, είτε οδηγούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αν το παιδί είναι μεγάλο και μπορεί να συνεργαστεί για να μπει στον μαγνήτη.

Υποστελεχωμένα και τα Κέντρα Υγείας

Εξολοκλήρου στους ιδιώτες και την περιβόητη «ατομική ευθύνη» έχουν αφεθεί οι πρωτοβάθμιες παιδιατρικές υπηρεσίες Υγείας: 15 δομές ΠΦΥ των δήμων Θεσσαλονίκης έχουν περίπου 20 παιδίατρους που καλούνται να καλύψουν περισσότερα από 160.000 παιδιά! Κάποιοι από αυτούς είναι διαθέσιμοι μόνο μια μέρα τη βδομάδα και για λίγες ώρες, αφού δεν έχουν οργανική θέση στη δομή, κάποιοι άλλοι μετακινούνται από ΚΥ σε ΚΥ και επιπλέον «παροπλίζονται», αφού οι περισσότερες δομές δεν διαθέτουν τα αναγκαία μικροβιολογικά και ακτινολογικά τμήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στα νοσοκομεία.

Εικόνα από την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας δίνει η Αννα Μαραγκού, παιδίατρος. Το Κέντρο Υγείας Ευόσμου είναι το μοναδικό με 24ωρη λειτουργία. Ενδεικτικό του όγκου των περιστατικών που εξυπηρετεί είναι ότι μόνο Γενάρη και Φλεβάρη εξετάστηκαν 2.760 παιδιά σε ώρες εφημερίας, δηλαδή πέραν του τακτικού ωραρίου. Και από αυτά μόλις 220, δηλαδή περίπου το 10%, παραπέμφθηκαν σε άλλη ειδικότητα ή στο εφημερεύον νοσοκομείο. Η λειτουργία του στηρίζεται σε μια μόνιμη παιδίατρο που έχει μετακινηθεί από άλλη δομή και μία επικουρική που βρίσκεται εκεί τα τελευταία 5 χρόνια. Τις τελευταίες μέρες προστέθηκε και άλλος ένας επικουρικός.

Οι παιδιατρικές εφημερίες στο ΚΥ Ευόσμου καλύπτονται με μετακινήσεις παιδιάτρων (10 - 11 συνολικά) από άλλες δομές. Πρακτική που με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα οι δομές από όπου φεύγουν, να μένουν χωρίς προσωπικό και άρα να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο.

Ανάλογα υποστελεχωμένο είναι και το ΚΥ Θεσσαλονίκης που λειτουργεί με δύο παιδίατρους (μία μόνιμη και μία επικουρική) καθημερινά τις εργάσιμες μέρες από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Το ΚΥ Πύλης Αξιού από το τέλος Δεκέμβρη έμεινε με μία επικουρική παιδίατρο, μετά την παραίτηση της δεύτερης επικουρικού, και η οποία καλύπτει τις ανάγκες για δύο και κάνει και εφημερίες, οπότε τις μέρες που λείπει, δεν λειτουργεί το τακτικό ιατρείο.

Αναγκαίες οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό για να λειτουργήσουμε με τις αντιστοιχίες που λένε τα διεθνή δεδομένα», αναφέρει ο Γιώργος Μητσιάκος, παιδίατρος νεογνολόγος στη ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», καθηγητής Παιδιατρικής Νεογνολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Οπως εξηγεί, στη ΜΕΝΝ θα έπρεπε να υπάρχουν 7 νοσηλεύτριες ανά βάρδια και αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με 3 ή 4. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, πρέπει να υπάρχει μία νοσηλεύτρια ανά δύο νεογνά σε επίπεδο νοσηλείας 3 και μία νοσηλεύτρια ανά 3 νεογνά σε επίπεδο νοσηλείας 2. Τα επίπεδα νοσηλείας καθορίζονται από τη βαρύτητα των περιστατικών. Με βάση το οργανόγραμμα της ΜΕΝΝ του «Παπαγεωργίου», μπορούν να αναπτυχθούν 11 - 13 θέσεις επιπέδου νοσηλείας 3, 7 θέσεις επιπέδου νοσηλείας 2 και 4 θέσεις επιπέδου νοσηλείας 1.

Αντίστοιχα απαιτούνται και επιπλέον ιατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικός φαρμακοποιός για την παρασκευή φαρμάκων.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν επίσης δύο ΜΕΝ Νεογνών στο Ιπποκράτειο, που εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν μπορούν να αναπτύξουν τις θέσεις νοσηλείας που προβλέπονται.

Με βάση την πρόταση της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, για την κάλυψη των αναγκών στη Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί ενδιάμεσες μονάδες νοσηλείας σε μια σειρά από πόλεις, όπως σε Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια και Κοζάνη.

Επιπλέον, αναφέρεται στην πλήρη απουσία Περιγεννητικών Κέντρων, που σε άλλες χώρες λειτουργούν από τη δεκαετία του '70. Πρόκειται για μονάδες παρακολούθησης κύησης υψηλού κινδύνου, όπου θα διεξάγεται και ο τοκετός υψηλού κινδύνου και, όπου αν χρειαστεί, θα μπορούν να νοσηλεύονται και το νεογέννητο και η μητέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ