Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μη χάσει την ασφαλιστική κάλυψη κανένας επαγγελματίας και αγρότης

Να μη χάσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι μη μισθωτοί, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ο Χρήστος Τσοκάνης μετέφερε το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, αφού από 1η Μάρτη του 2024, όσοι δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές του 2023 ή έχουν χάσει ρύθμιση για παλαιότερες οφειλές, μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, δεν θα δικαιούνται εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Τόνισε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση αρνείται να παράσχει τη δυνατότητα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια - διατήρησης της ασφαλιστικής ικανότητας μέσω μερικής καταβολής εισφορών, αυτών του κλάδου Υγείας - με το επιχείρημα ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά την Covid εποχή». Επιβεβαιώνεται όμως ότι τα προσωρινά μέτρα της τότε περιόδου δεν έδωσαν λύσεις, απλά μετέθεσαν χρονικά το πρόβλημα.

Εξήγησε ότι η αύξηση των οφειλετών προκύπτει ως συνέπεια της συσσώρευσης χρεών από την περίοδο της πανδημίας και των ανεπαρκών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% το 2023. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ακρίβεια (σε πρώτες ύλες, κόστος λειτουργίας, οικογενειακές ανάγκες), από αύξηση φόρων, ενοικίων, από την εκτόξευση του κόστους της Ενέργειας.

Στη συνέχεια, ρώτησε τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη και την κρίσιμη αυτή κατάσταση, προκειμένου να μη χαθεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη για κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο και αγρότη. «Είναι δικαίωμα για όλους και δεν μπορεί να εξαρτάται από το πώς θα πάει η δουλειά του ή τι εισόδημα θα καταφέρει να αποκτήσει», είπε, ζητώντας να καταργηθεί η εισφορά του κλάδου Υγείας και να υπάρξει διαγραφή των τόκων και προστίμων για παλαιότερα χρέη ασφαλιστικών εισφορών, να υπάρξει «κούρεμα» των αρχικών οφειλών κατά 30% και να διαμορφωθεί ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή τους με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 10% του εισοδήματός τους, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος έσπευσε να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι, καθώς έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Υγεία όσοι πολίτες έχουν «ενεργό ΑΜΚΑ». Ανέφερε μάλιστα με κυνικό τρόπο ότι «δεν είναι κάτι το αβάσταχτο» οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων.

Στη δευτερολογία του, ο Χρ. Τσοκάνης μετέφερε μια πείρα από την καθημερινή ζωή, τονίζοντας ότι πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων είναι ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επισκεφθούν έναν γιατρό ή να μην έχουν δικαίωμα σε έκτακτη ή τακτική περίθαλψη. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αντικρίζει με τα μάτια του στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ ότι γράφει ανασφάλιστοι και για τους ίδιους, αλλά και για τα έμμεσα μέλη. Συμπλήρωσε, δε, ότι όταν πραγματοποιείται τελικά πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, οι ασφαλισμένοι παραμένουν στο σύστημα «ανασφάλιστοι» για τουλάχιστον 15 μέρες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι βιοπαλαιστές αγρότες καλούνται συνεχώς «να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν», προειδοποιώντας για τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την «τεκμαρτή φοροληστεία», το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και το κόστος της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.

Ανέδειξε ότι η πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση γιγαντώνει τα αδιέξοδα για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες, φέρνοντας «λουκέτα» και ξεκλήρισμα, ενώ σημείωσε ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική παλεύουν οργανωμένα και συλλογικά οι επαγγελματίες. Τόνισε ότι «εδώ και τώρα, από αύριο, επιβάλλεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ασφαλιστική κάλυψη όλων των συναδέλφων αυτοαπασχολουμένων, σε ευνοϊκή ρύθμιση με κατάργηση τόκων και προστίμων και "κούρεμα" 30% και στην κατάργηση εισφορών του κλάδου Υγείας και επαναφορά των εισφορών στο ποσό της 31/12/2023». Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στον χαρακτήρα του ψηφιακού κράτους που «είναι απάτη για τον λαό» και σέρνεται όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, τις αποζημιώσεις και την ασφαλιστική κάλυψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη(2014-07-05 00:00:00.0)
«Στενάζει» από ανεργία και ελλείψεις στην Υγεία(2013-08-10 00:00:00.0)
Απαίτησαν πλήρη ασφάλιση για όλους(2012-07-14 00:00:00.0)
Απαίτησαν πλήρη ασφάλιση για όλους(2012-07-14 00:00:00.0)
Ψήφος καταδίκης της αντιασφαλιστικής πολιτικής(2009-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ