Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Απεργία χτες στη Ζώνη, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας απαιτούν οι εργάτες

Στα Ναυπηγεία Χαλκίδας βρήκε τραγικό θάνατο ο 42χρονος εργάτης. Για «ανθρώπινο λάθος» και «αστοχία υλικού» άρχισαν να μιλούν τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Ζώνη
Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Ζώνη
Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, αυτήν τη φορά στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μάρτη, με τον 42χρονο εργαζόμενο, Κώστα Μιχελή, να βρίσκει τραγικό θάνατο και να μη γυρίζει στο σπίτι και στην οικογένειά του από το μεροκάματο.

Ο 42χρονος, πατέρας 2 παιδιών, δούλευε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας μέσω εργολαβίας και έχασε τη ζωή όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες εγκλωβίστηκε στον καταπέλτη του καραβιού, όπου και εκτελούσε εργασίες συγκόλλησης, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Στο σημείο του νέου εργοδοτικού εγκλήματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με τον πρόεδρό του Αντώνη Κούκουρα, απαιτώντας την άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το εργατικό δυστύχημα. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας σημειώνει αρχικά ότι ο νεκρός ήταν εργαζόμενος με εργολαβικό συνεργείο σε πλοίο, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Ηλιόπουλου, το οποίο βρίσκεται στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, σε νοικιασμένο για τις εργασίες χώρο.

Εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του νεκρού εργάτη και σημειώνει ότι είχε επισημάνει ήδη εδώ και ενάμιση μήνα «την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ασφάλειας και υγείας όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας», με αφορμή ένα άλλο «ατύχημα», κατά το οποίο από τύχη σώθηκε ο εργαζόμενος όταν υποχώρησε γέφυρα στην οποία βρισκόταν.

Με μηχανοκίνητη πορεία οι μεταλλεργάτες κατευθύνονται προς το υπουργείο Ναυτιλίας
Με μηχανοκίνητη πορεία οι μεταλλεργάτες κατευθύνονται προς το υπουργείο Ναυτιλίας
Τονίζει επίσης ότι «για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο ότι μια σειρά μέτρα ασφάλειας θεωρούνται "κόστος" και στην έλλειψή τους θυσιάζονται ζωές συναδέλφων, άλλοι τραυματίζονται, σακατεύονται.

Για την εργοδοσία σημασία έχει "να βγαίνει η δουλειά", να βγαίνει με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν αυτό είναι το σακάτεμα, ακόμα και η ζωή των εργαζομένων. Γι' αυτό και οι ατελείωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, η δουλειά "ήλιο με ήλιο", οι εγκληματικές εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας» και προσθέτει:

«Φτάνει! Ως Εδώ! Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ως κανονικότητα αυτή η κατάσταση! Δεν θα επιτρέψουμε το νέο αυτό έγκλημα να συγκαλυφθεί! Να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε όλους τους αρμόδιους, από τον εργολάβο μέχρι την πλοιοκτήτρια εταιρεία για λογαριασμό της οποίας γίνονταν οι εργασίες, μέχρι τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, στις εγκαταστάσεις των οποίων εκτελούνταν οι εργασίες συντήρησης».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να αποζημιωθεί άμεσα η οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη και μέτρα προστασίας, ασφαλείας και υγείας στον χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας για όλους τους εργαζόμενους.

Τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και την εντατικοποίηση της εργασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, σημειώνοντας ότι «ο συνάδελφός μας δολοφονήθηκε στο όνομα της πολιτικής που βλέπει τα μέτρα ασφαλείας ως ανώφελο κόστος και αποθεώνει την ατομική ευθύνη, γιατί κανονικά θα έπρεπε να δουλεύει: 1) Υπό την εποπτεία τεχνικού ασφαλείας του ίδιου του Ναυπηγείου, υποδομές αλλά και προσωπικό του οποίου χρησιμοποιούνται για να τελούνται οι επισκευαστικές εργασίες. 2) Υπό την εποπτεία προσωπικού ασφαλείας της πλοιοκτήτριας εταιρείας. 3) Με μέτρα ασφαλείας που ο εργολάβος έχει την πρώτη ευθύνη να τηρούνται».


Σημειώνει μάλιστα ότι ο εργαζόμενος «δούλευε Σάββατο μεσημέρι (τρεις παρά) με υπερωρία σε 12ωρο φουλ. Γιατί; Για να φτιάχνονται γρήγορα τα πλοία των εφοπλιστών. Να τρέχει το χρήμα. Να αυγαταίνουν οι δουλειές και τα κέρδη τους. Με αντάλλαγμα ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένεια. Και όπως αποδείχθηκε δυστυχώς για άλλη μία φορά, ψωμί που βάφεται με αίμα».

Επισημαίνει ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Εύβοια έχουν χάσει τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι και έχουν τραυματιστεί σοβαρά άλλοι δύο στον κλάδο του Μετάλλου και τονίζει: «Φτάνει πια. Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εργοδοτών».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και συνδικάτα της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Αμεση απεργιακή απάντηση στη Ζώνη του Περάματος

«Συναγερμός» σήμανε στη Ζώνη του Περάματος μόλις έγινε γνωστό το μαντάτο του νέου εγκλήματος του συναδέλφου τους στη Χαλκίδα, και άμεσα δίχως να χάνει χρόνο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας έσπευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο να προκηρύξει απεργία, μαζί με το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Μια απεργία με την οποία οι εκατοντάδες εργάτες της Ζώνης, που κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα στα βαπόρια, διατράνωσαν την οργή τους για τον θάνατο του συναδέλφου τους, για το ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου, αλλά και την απαίτησή τους να ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους στην εργασία.

Οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα και μαζί τους βρέθηκαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την ΠΕΜΕΝ, την ΕΝΕΔΕΠ.

Ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, όπως και οι επόμενοι ομιλητές, στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου τους. Θύμισε ότι μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε σημειωθεί και τότε θανατηφόρο «ατύχημα» και ότι ιδιαιτέρα τα τελευταία χρόνια τα συνδικάτα δίνουν μάχη για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Τόνισε ότι τα θανατηφόρα «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά και κυβερνητικά εγκλήματα, γιατί κανένας τους, ούτε κυβερνήσεις, ούτε εργοδότες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν για τις επικίνδυνες συνθήκες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι. Υπογράμμισε ότι ενώ η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί και νέοι εργαζόμενοι χωρίς εμπειρία έχουν πρωτομπεί στη δουλειά, οι εργολάβοι δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής, γιατί δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, δεν φοβούνται μήπως τιμωρηθούν.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να λυθούν αυτά τα ζητήματα αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ). Και πρόσθεσε πως κυβερνήσεις και εργοδότες βάζουν τα πάντα στο ζύγι του κέρδους, γι' αυτό «κάθε λίγο χάνουμε συναδέλφους μας», γιατί όλοι αυτοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη ζωή των εργατών.

Ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, επισήμανε ότι δεν θα αφήσουν να συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα. «Οι εργοδότες», τόνισε, «πατάνε πάνω στις ζωές μας για να βγάλουμε περισσότερα κέρδη, με τη στήριξη των κυβερνήσεων. Μόνη μας επιλογή είναι ο αγώνας».

Δεν θα περάσει η συγκάλυψη

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης. Μια τέτοια προσπάθεια είναι ο ισχυρισμός ότι «αυτή η δουλειά είναι επικίνδυνη, θα έχει και ατυχήματα». Δεν είναι έτσι, είπε. Τα «ατυχήματα» έχουν αιτία και σήμερα υπάρχουν τρόποι για να ληφθούν μέτρα και να αποφευχθούν. Συναφής είναι και ο ισχυρισμός ότι στη Ζώνη αμείβονται καλύτερα λόγω του κινδύνου που διατρέχουν. «Ο αγώνας μας για καλύτερα μεροκάματα», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, «είναι αγώνας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όχι για να την παζαρέψουμε. Δεν ζητάμε καλύτερα μεροκάματα για να τα ανταλλάξουμε με την υγεία μας».

Ακόμα σχολίασε πως βρίσκονται μπροστά σε μια μικρογραφία των Τεμπών, αφού τα παπαγαλάκια των εργοδοτών από την πρώτη στιγμή μετά το θανατηφόρο στη Χαλκίδα άρχισαν να μιλάνε για «αστοχία υλικού» και για «ανθρώπινο λάθος»! «Τα μέτρα προστασίας», τόνισε, «υπάρχουν για να προλάβουν και να μας προστατέψουν κι από το ανθρώπινο λάθος».

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Μιχελή, του συναδέλφου τους που σκοτώθηκε στη Χαλκίδα, και όλων των συναδέλφων τους που έχουν χάσει.

Νέα συνάντηση σήμερα με τα εμπλεκόμενα υπουργεία

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μοτοπορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτίλιας, όπου έγινε νέα συγκέντρωση, ενώ αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ευάγγελο Κυριαζόπουλο. Μετά τη συνάντηση ο Ακης Αντωνίου και ο Σταύρος Τουμανίδης ενημέρωσαν για το περιεχόμενό της. Σημείωσαν ότι κάθε φορά που έβαζαν ζητήματα για τα «ατυχήματα», τόσο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και το υπουργείο Εργασίας τους έκαναν «μπαλάκι».

Ωστόσο, κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών, ορίστηκε να γίνει σήμερα συνάντηση στις 3 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, με τα δύο υπουργεία, την Επιθεώρηση Εργασίας, το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Παράλληλα τόνισαν ότι από χτες βρίσκεται σε ισχύ η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Συνδικάτου Μετάλλου και επισήμαναν ότι η μάχη για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων συνεχίζεται με αυτά τα αιτήματα. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία στις 17 Απρίλη όσο και στη μάχη για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 μέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου.
  • 5μελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία.
  • Τεχνικοί ασφαλείας από λίστες του Λιμεναρχείου.
  • Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.
Συγκέντρωση αύριο και στην Ελευσίνα

Με το σύνθημα «Αλλος ένας νεκρός Ελευσίνιος εργάτης σε χώρο δουλειάς! Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε πόλη νεκρών εργατών», Σωματεία και φορείς της Ελευσίνας διοργανώνουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην ανατολική είσοδο της Χαλυβουργικής. Τα σωματεία κινητοποιούνται καθώς το θύμα του νέου εργοδοτικού εγκλήματος στη Χαλκίδα ήταν από την Ελευσίνα και ξεκαθαρίζουν: «Ο λαός της Ελευσίνας δεν θα δεχτεί να γίνει η πόλη μας πόλη νεκρών εργατών. Δεν ανεχόμαστε εμείς να μετράμε νεκρούς εργάτες και οι άλλοι να μετράνε υπερκέρδη. Η θλίψη για τον χαμό του συναδέλφου να γίνει οργή και διεκδίκηση για να σταματήσει εδώ η γενοκτονία και το διαχρονικό έγκλημα στους χώρους δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ