Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΖΑΓΟΡΙ»
Ανυποχώρητοι απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ

Στάση εργασίας χτες στις εγκαταστάσεις του ομίλου, ορθώνουν τείχος αντίστασης στην 7ήμερη δουλειά

Για μια ακόμα φορά αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και βγήκαν μαζικά έξω από τις πύλες των εργοστασίων του ομίλου οι εργάτες στο «ΖΑΓΟΡΙ», χτες, στα Γιάννενα, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου τους για κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, τριετίες, επιδόματα και ανθρώπινα ωράρια.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής του «τετράβαρδου» προγράμματος εργασίας, που επιδιώκει παρανόμως η εργοδοσία να επιβάλει στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με αυτό, καταργείται στην πράξη το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση και επιβάλλονται 7 μέρες αδιάλειπτης εργασίας, που εναλλάσσονται από 2 μέρες ρεπό, ενώ την τέταρτη βδομάδα, οι εργάτες θα λαμβάνουν 4 ρεπό. Η εργοδοσία υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο «Γεωργιάδη», που ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει ωράριο εργασίας συνεχούς παραγωγής με το σύστημα των εναλλασσόμενων βαρδιών, καταργώντας το πενθήμερο και την κυριακάτικη αργία στον κλάδο της εμφιάλωσης. Μάλιστα, ψευδώς υποστηρίζει ότι η βλαπτική αυτή μεταβολή στο κατακτημένο 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο δεν απαιτεί καν τη συναίνεση των εργαζομένων και του σωματείου τους, ενώ παράλληλα εκβιάζει ότι τα δίκαια αιτήματα των εργατών θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της εταιρείας. Μάλιστα, προκλητικά υποστήριξε ότι η άρνηση των εργατών πέρυσι το καλοκαίρι να εργαστούν επταήμερο την οδήγησε να χάσει από πελάτη ένα... περίπτερο!

«ΣΣΕ να ξέρουμε πόσο πληρωνόμαστε, πώς δουλεύουμε, τι ωράρια έχουμε»


«Η σημερινή κινητοποίηση έχει πετύχει ολοκληρωτικά. Είμαστε σε καλό δρόμο, στην ευθεία για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Αυτό που θέλουμε όλοι, για να ξέρουμε πόσο πληρωνόμαστε, πώς δουλεύουμε, τι ωράρια έχουμε. Για να μην είμαστε έρμαια, να μη βάζουμε στον γύψο τις σύγχρονες ανάγκες μας». Τα παραπάνω τόνισε ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ», απευθυνόμενος, έξω από το εργοστάσιο της βιομηχανίας στην Κρανούλα Ιωαννίνων, στους συναδέλφους στην έναρξη της στάσης εργασίας στην απογευματινή βάρδια. Εκεί, το μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας συγκεντρώθηκαν εργάτες και από τα τρία εργοστάσια στα Γιάννενα.

Ανυποχώρητοι έσπασαν την τρομοκρατία

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «τα εμπόδια που έβαλε η εργοδοσία για να εκφοβίσει συναδέλφους ξεμπροστιάστηκαν στα μάτια όλων. Τρομοκράτησαν συναδέλφους, εδώ στην Κρανούλα ειδικά, για να μη βγούνε από τον χώρο παραγωγής. Δεν κατάφερε η εργοδοσία να περάσει η τρομοκρατία (...) Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτό που πραγματικά πρέπει να έχουμε και μας το κλέβουνε», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία δεν παραιτούνταν από την προσπάθεια να εντείνει την τρομοκρατία. Χαρακτηριστικά, ένας εκ των ιδρυτών του Ομίλου «Ζαγόρι», σταμάτησε με το αυτοκίνητό του ακριβώς την ώρα της ομιλίας του προέδρου έξω από τη συγκέντρωση των εργατών και παρέμεινε εκεί προκλητικά για μερικά λεπτά. Αντίστοιχα στην πρωινή βάρδια επιχείρησαν να αποτρέψουν τον πρόεδρο του σωματείου να απευθυνθεί στους εργαζόμενους, να τους ενημερώσει για τη στάση εργασίας, εκτοξεύοντας απειλές ακόμη και με παρουσία δικηγόρου. Παράλληλα, κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις έξω από το εργοστάσιο.

Στους συγκεντρωμένους εργάτες μίλησε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε ότι η στάση εργασίας στο «Ζαγόρι» αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη άσκησης πίεσης στο σημερινό ραντεβού της Ομοσπονδίας με τους βιομηχάνους του κλάδου για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Χαρακτήρισε την εργοδοσία της «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» «λαγό» των βιομηχάνων του κλάδου για την επιβολή επταήμερης εργασίας, τονίζοντας ότι πήρε την απάντησή της από τους εργάτες. Πρόσθετα προειδοποίησε ότι αν τολμήσει η εργοδοσία «και ακουμπήσει μία τρίχα από οποιονδήποτε εργαζόμενο και το σωματείο», η Ομοσπονδία με τα σωματεία της θα απαντήσει με κινητοποίηση αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, σε μια συγκλονιστική στιγμή, όλοι μαζί, εργάτες και συνδικαλιστές, βροντοφώναξαν: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών εξέφρασε ο Παναγιώτης Κυρτσάς, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αρτας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους εργάτες έξω από την πύλη του εργοστασίου στην Κρανούλα.

Είχε προηγηθεί, στην έναρξη της στάσης εργασίας στο εργοστάσιο της Περιβλέπτου, παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, το οποίο ζήτησε από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, που κατέφθασε στον χώρο, να ελέγξει το πρόγραμμα εργασίας που είχε αναρτήσει η εταιρεία στην «Εργάνη» και υποχρέωνε τους εργάτες σε επταήμερη εργασία. Ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους εργάτες, ξεκαθάρισε ότι «δουλειά όποτε θέλει, όπως θέλει, όσο θέλει και όταν θέλει η εργοδοσία, δεν υπάρχει». Πρόσθεσε ότι σήμερα, σε σύγκριση με το παρελθόν, οι εργάτες δεν είναι μόνοι, τώρα είναι όλοι μαζί, στο σωματείο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ