Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων, να παλέψουμε για τις ζωές μας

Ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της «Sonoco» σε Κιλκίς και Νεοχωρούδα

Eurokinissi

Η νέα επίθεση στην εργατική τάξη, αυτήν τη φορά με την αναστολή λειτουργίας των δύο εργοστασίων της «Sonoco Ελλάς» σε Κιλκίς και Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και της περιοχής, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των 90 εργαζομένων. Αυτό σημειώνει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν τέρμα στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων, να επιλέξουν να παλέψουν για τις ζωές τους, με ψηλά το κεφάλι, μέσα από το σωματείο τους και με το ΚΚΕ στο πλευρό τους.

Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει κοροϊδία τα όσα διαρρέει η εργοδοσία για την επιλογή της να κλείσει την παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφέρει ότι η «Sonoco Ελλάς» είναι θυγατρική του αμερικανικού ομίλου «Sonoco Alcore», με 310 παραγωγικές μονάδες σε 33 χώρες, ο οποίος σταθερά παρουσιάζει κερδοφορία και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται, ξεπερνώντας τα 400 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαρτονιού συσκευασίας εδώ και 25 χρόνια. Συνολικά από το 2015 έως το 2021 ο τζίρος παρουσίασε αύξηση πάνω από 20%, αγγίζοντας το 2021 τα 20 εκατ. Τα κεφάλαια αυτά επενδύθηκαν με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, ξεπληρώθηκαν δάνεια και τόκοι και έμειναν καθαρά κέρδη για την εργοδοσία σχεδόν 3 εκατ.

«Ολα όσα πέτυχε η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της εργασίας των περίπου 90 εργαζομένων της. Με τον δικό τους ιδρώτα έχει παραχθεί όλος αυτός ο πλούτος που κατέληγε σε νέες επενδύσεις και στα ταμεία των μετόχων. Αυτούς τους εργαζόμενους σήμερα η εργοδοσία επιλέγει να πετάξει στην ανεργία, γιατί οι ζωές και τα δικαιώματά τους σκοντάφτουν στις προσδοκίες των μετόχων για ακόμα μεγαλύτερη και πιο καλά διασφαλισμένη κερδοφορία στο μέλλον», σημειώνει η ΤΟ Βιομηχανίας.

«Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που σύσσωμα τα αστικά κόμματα διαφημίζουν και παίρνουν μέτρα για να έρθει», προσθέτει.

Φταίνε ΕΕ, κράτος, κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης

Και αναδεικνύει ότι για τις εξελίξεις «είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Αριστερά - Βελόπουλος, που έχουν βάλει την υπογραφή τους στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα (...) που οδήγησε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην κατάργηση του 5ήμερου - 8ωρου, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Υπογραμμίζει άλλωστε ότι «η ίδια η ΕΕ είναι αυτή που έχει δικαιώσει με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τις μαζικές απολύσεις σε επιχειρήσεις, όπως συνέβη για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια στα "Τσιμέντα Χαλκίδας", αναγνωρίζοντας ότι στον καπιταλισμό η "επιχειρηματική ελευθερία του εργοδότη", δηλαδή η δυνατότητα να ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, αποτελεί απαραβίαστη αρχή και "δικαίωμά του"».

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ μπροστάρη στον αγώνα!

Καταλήγοντας η Οργάνωση του Κόμματος απευθύνεται στους εργάτες του ομίλου και τονίζει:

«Συνάδελφοι, εργαζόμενοι της "Sonoco", ψηλά το κεφάλι! Εσείς οι εργαζόμενοι, που παράγετε όλο αυτόν τον πλούτο καθημερινά, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τη μοίρα σας. Με τον αγώνα σας, μέσα από το σωματείο σας και με το ΚΚΕ στο πλευρό σας, μπορείτε να φέρετε τα πάνω κάτω. Να παλέψουμε μαζί για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό απέδειξε ο ηρωικός αγώνας των συναδέλφων μας στη ΛΑΡΚΟ, που πέτυχαν μία ακόμα ανανέωση στις συμβάσεις τους. Αυτό αποδεικνύουν τα σωματεία που αυτές τις μέρες δίνουν μάχες και πετυχαίνουν αυξήσεις μισθών με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως έγινε πρόσφατα σε δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Μόνο ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία μπορεί να δώσει προοπτική, να εμποδίσει αρνητικές εξελίξεις όπως το κλείσιμο της επιχείρησης, να δώσει ανάσες ανακούφισης στους εργαζόμενους. Μόνο σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που υπηρετούν ΕΕ - κράτος - αστικά κόμματα μπορεί να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για έναν τελείως διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η παραγωγή θα καθορίζεται από τις ανάγκες των εργαζομένων της χώρας και όχι από τα κέρδη των καπιταλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ