Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στην τελική ευθεία προετοιμάζουν την απεργία στις 17 Απρίλη

Καθημερινή δράση σε χώρους δουλειάς, για αυξήσεις μισθών, τριετίες και ανθρώπινα ωράρια

Δυναμώνοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις διεκδικητικές δράσεις για τα αιτήματα των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, τα συνδικάτα προετοιμάζουν την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη. «Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Το σύνθημα δυναμώνει στην τελική ευθεία μέχρι την απεργία, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες παίρνουν τη σκυτάλη από την επιτυχημένη απεργία της 28ης Φλεβάρη, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην υπόλοιπη χώρα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής οι εξής συγκεντρώσεις: Πειραιάς, 10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο. Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου. Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου. Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς. Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία. Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα.

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς

Τον τόνο στην απεργιακή προετοιμασία δίνουν οι πρωτοβουλίες των συνδικάτων στο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό οι οποίες εξανεμίζονται πριν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων από την ακρίβεια, η μάχη για κλαδικές και επιχειρησιακές Συμβάσεις συνεχίζεται και δυναμώνει σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ετσι, χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Ζαγόρι» στα Γιάννενα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με στάση εργασίας, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, τριετίες, επιδόματα και ανθρώπινα ωράρια (βλ. σχετικό θέμα). Επίσης οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (βλ. σελ. 15), που πρόσφατα κατάφεραν να υπογράψουν νέα ΣΣΕ με αυξήσεις, κατέβηκαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο συναδέλφου τους στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους.

Απεργούν την Πέμπτη στο πρακτορείο εφημερίδων «Αργος»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Πέμπτη 4 Απρίλη (από τις 5 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. της Παρασκευής) η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την εργοδοσία του πρακτορείου «Αργος» υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού, με προτεραιότητα στους πρώην εργαζόμενους του πρακτορείου «Ευρώπη», και να μπει τέρμα στις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.

«Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς - ψίχουλα που παραμένουν ίδιοι εδώ και 13 χρόνια, περιμένοντας τα διάφορα καλάθια και τα pass της κυβέρνησης τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή το καλοκαίρι. Δεν δεχόμαστε να αγκομαχούμε κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός στο ηλεκτρικό ρεύμα, που πρέπει να πληρώσουμε το νοίκι ή το φροντιστήριο του παιδιού μας για να μη θιχτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων», τονίζει η Ενωση και υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν στάσεις εργασίας και συνελεύσεις με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική αυτή δραστηριότητα, προκηρύσσει απεργία και οργανώνει την Πέμπτη συγκέντρωση στην πύλη του πρακτορείου «Αργος». «Λέμε "ως εδώ" και παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Με τον αγώνα μας διεκδικούμε όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή» είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Αττικής την Πέμπτη

Μέρα πανελλαδικής δράσης και διεκδίκησης θα είναι η Πέμπτη 4 Απρίλη για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καλεί τη μέρα εκείνη σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15).

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. σε πλατιά σύσκεψη τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους λαϊκούς φορείς της πόλης.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας καλεί σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 7 Απρίλη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone», «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στο πόδι για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα του πολέμου και της ακρίβειας(2022-03-23 00:00:00.0)
Στη μάχη εκατοντάδες συνδικάτα, ενάντια στην ακρίβεια και την πολεμική εμπλοκή(2022-03-19 00:00:00.0)
Εντείνεται η απεργιακή προετοιμασία με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!»(2018-11-10 00:00:00.0)
Στις 9 Απρίλη να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς(2014-03-29 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα σε Τρόφιμα - Ποτά, Ιδιωτική Υγεία και Κατασκευές(2012-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ