Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν σήμερα σε Τρόφιμα - Ποτά, Ιδιωτική Υγεία και Κατασκευές

Διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις

Απάντηση στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία
Απάντηση στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία
Σε πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μισθών, για ΣΣΕ με αυξήσεις, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Τρόφιμα-Γάλα-Ποτά, Κατασκευές και Ιδιωτική Υγεία.

Από τη μεριά της η εργοδοσία ομολογεί διαρκώς την πίεση και αναστάτωση που προκαλεί η αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων των εργαζομένων (γιατί έτσι δυσκολεύεται να υλοποιήσει ανενόχλητη τα αντεργατικά της σχέδια και να μαντρώσει τους εργάτες σε αυταπάτες και το συμβιβασμό). Στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η εργοδοσία, σε αγαστή συνεργασία με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, επιδιώκουν, ο καθένας απ' το «πόστο» του, να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων, να σπείρουν τον εφησυχασμό, θέλοντας να υποσκάψουν την αυριανή απεργιακή μάχη. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της: «Η εργοδοσία παραμονές της απεργιακής μας κινητοποίησης προσπαθεί με τεχνάσματα να βάλει εμπόδια στην επιτυχία της, να διασπάσει την ενότητά μας, να δημιουργήσει στους εργάτες στάση αναμονής. Γι' αυτό διαδίδει ψέματα, ότι υπάρχει δήθεν κανονισμένη συνάντηση του ΣΕΒ με την Ομοσπονδία μας για τη σύμβαση, την Τετάρτη 4 Απρίλη, δηλαδή τη μέρα της απεργίας μας».

Σε αυτή της την προσπάθεια, η εργοδοσία έχει βρει τους κατάλληλους συμμάχους στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, οι οποίοι υπονομεύουν με τη στάση τους την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα -όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση- των συνδικαλιστών στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου των Ποτών σε ΑΜΣΤΕΛ και PEPSI, οι οποίοι ψήφισαν ενάντια στην απεργία και στη συνέχεια κάτω από την πίεση των εργαζομένων αναγκάστηκαν να πάρουν απόφαση για στάσεις εργασίας και όχι για απεργία. Να σημειωθεί μάλιστα πως το επιχειρησιακό σωματείο της PEPSI, έχει συμφωνήσει με την εργοδοσία για μειώσεις μισθών 4% για δύο χρόνια.

«Η καλύτερη απάντηση είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου. Να υπάρξει καθολική συμμετοχή στην απεργία», σημειώνει η Ομοσπονδία και καταλήγει: «Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη, δεν είναι ανίκητοι. Καμιά αυταπάτη - Κανένας εφησυχασμός - Ούτε λεπτό καθυστέρηση! Ολοι στην απεργία και την περιφρούρησή της στις πύλες των εργοστασίων».

Την ίδια στιγμή, στον «ΚΑΤΣΕΛΗ», η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, επιχείρησε να σπάσει την απεργία. Συγκεκριμένα, πήρε απόφαση να μην απεργήσει το εργοστάσιο παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων (11/3) για απεργία. Μετά από την πίεση των ίδιων των εργατών, αναγκάστηκε να πει ότι θα συμμετέχει στην απεργία, αλλά ...χωρίς περιφρούρηση! Η Εργοστασιακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και περιφρούρηση στο χώρο του εργοστασίου. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία έχει πάρει το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων της «ΑΓΝΟ» στη Θεσσαλονίκη. Απόφαση για 24ωρη απεργία σήμερα έχει πάρει και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές προχωρούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ.

Στην ιδιωτική Υγεία, τα κλαδικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ.

Στο πλαίσιο των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων, προγραμματίζονται ακόμα συγκεντρώσεις σε:

  • Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.
  • Πάτρα, 10 π.μ., Δημαρχείο.
  • Καλαμάτα, 11 π.μ., πλ. 23ης Μάρτη.
  • Πύργος, 10.30 π.μ. πλ. ΟΤΕ.
  • Ναύπλιο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Ζάκυνθος, 10.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο.
  • Γιάννενα 10.30 π.μ. δημαρχείο.
  • Αγρίνιο 10 π.μ. πλατεία Δημοκρατίας.
  • Ρόδος, 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Σάμος: 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Λάρισα, 10:30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Καβάλα, 10 π.μ., μπροστά στον ΟΑΕΔ.
  • Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ