Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ματαίωσαν την κυβερνητική φιέστα στο Κιλελέρ διεκδικώντας λύσεις και όχι ευχολόγια

Με τρακτέρ και με το συλλαλητήριό τους οι αγρότες της Θεσσαλίας απέτρεψαν τη φιέστα κυβέρνησης και τοπικών αρχών στο Κιλελέρ στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι μένουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Μάρτη, στο μνημείο της θυσίας των κολίγων, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η τοπική δημοτική αρχή προγραμμάτιζαν τη φιέστα τους. Ομως, οι βιοπαλαιστές φρόντισαν από το προηγούμενο βράδυ να τοποθετήσουν τρακτέρ περιμετρικά του μνημείου, ενώ την Κυριακή το πρωί κατέφτασαν στον χώρο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τελικά δεν προσήλθε καν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Σταμενίτης! Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, ήρθε και αποχώρησε από τον χώρο δηλώνοντας ότι στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών αλλά διαφωνεί με τον αποκλεισμό του μνημείου.

«Το Κιλελέρ για τους αγρότες είναι σύμβολο αγώνα και εξέγερσης, περιφρουρήσαμε το μνημείο και στείλαμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θέλουμε λύσεις και όχι λόγια συμπάθειας και ανέξοδες υποσχέσεις. Ματαιώσαμε αυτή τη φιέστα που πήγε να στηθεί στις πλάτες μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να παραμείνουμε στον τόπο μας», δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Πρόσθεσε πως «το αγροτικό κίνημα στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί ο λαός μας να σηκώσει κεφάλι και να παλέψει για τα δικαιώματά του».


Οι αγρότες ζητούν 100% αποζημιώσεις από τις πλημμύρες και να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι για να έχουν χρήματα να ξεκινήσουν αυτές τις μέρες τη νέα καλλιέργεια. Διεκδικούν επίσης ουσιαστική θωράκιση της Θεσσαλίας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό τόσο για τις πλημμύρες όσο και για την άρδευση των χωραφιών.

«Ας αφήσει τις φιέστες και τα παιχνίδια η κυβέρνηση και να δώσει τα χρήματα των αποζημιώσεων και τη συνδεδεμένη, ο κόσμος δεν έχει χρήματα, είναι με δανεικά και με χρέη από την προηγούμενη χρονιά! Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λυθούν τα προβλήματά μας», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μήλα έριξαν δεντροκαλλιεργητές της Αγιάς Λάρισας, διεκδικώντας να αποζημιωθούν για τις καταστροφές από τον «Daniel». Ο ΕΛΓΑ έχει αποκλείσει από τις αποζημιώσεις τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς αν και έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα αποζημίωσης των συναδέλφων τους μηλοπαραγωγών του Πηλίου.

Κινητοποίηση την Κυριακή 7 Απρίλη στον Παλαμά

Παράλληλα, κινητοποίηση στη γέφυρα στη θέση Σταυρός του Παλαμά, διεκδικώντας άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων για σπίτια και αγροτικό εξοπλισμό, πραγματοποιούν την Κυριακή 7 Απρίλη ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Μια ακόμα κινητοποίηση που οργανώνεται ενώ παραμένει η οργή στον θεσσαλικό κάμπο λόγω της κρατικής αδιαφορίας, αφού εφτά μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν σπίτι και δεν έχουν λάβει ούτε την πρώτη αρωγή ούτε και το επίδομα ενοικίου. Ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν υπάρχει ούτε καν επίσημη ενημέρωση για το ποιο θα είναι το τελικό ύψος των αποζημιώσεων και πότε ακριβώς θα τις λάβουν. Αγνωστο άλλωστε παραμένει αν θα υπάρξει αποζημίωση για τα χωράφια εκείνα που δεν θα καλλιεργηθούν ή που θα καλλιεργηθούν με καθυστέρηση λόγω νερού και θα αποδώσουν μειωμένο εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ