Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
«Πρόοδος» η... «ενίσχυση ενός συντηρητικού θεσμού» και η εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας

Ως μια «αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο», προκειμένου «να καταστούν ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι», προσπάθησαν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο και οι υπουργοί που πήραν τον λόγο στη χτεσινή συζήτηση. Παράλληλα, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την πίστη τους στην «παραδοσιακή» οικογένεια και να εντοπίσουν το δημογραφικό ως ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Από τις ομιλίες δεν έλειψε και η επίθεση στο ΚΚΕ. Οπως από την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ανακάλυψε ...«αμηχανία» στο ΚΚΕ, που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και με επιστημονική επάρκεια, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, με μέτωπο τόσο στον σκοταδισμό βουλευτών της ΝΔ και άλλων κόμματων, όσο και στον κάλπικο προοδευτισμό της σοσιαλδημοκρατίας, που έσπευσε να δώσει άλλοθι στη ΝΔ.

Με αντικομμουνισμό αντί επιχειρημάτων «απάντησε» και ο Α. Σκέρτσος στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσπαθώντας να καταλογίσει ομοφοβία στο ΚΚΕ, για να πάρει επί τόπου πληρωμένη απάντηση από τον Δ. Κουτσούμπα.

Ενδεικτικά, από τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, η Δ. Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας, έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστικό ορόσημο στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου». Από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας», όπως εξήγησε, αντιθέτως «τα αντανακλαστικά μιας συντηρητικής κυβέρνησης υπαγορεύουν την ανανέωση του θεσμού, την προσαρμογή του και την επέκτασή του».

Την «ενίσχυση ενός συντηρητικού θεσμού, του θεσμού του γάμου» και τον «εκσυγχρονισμό» του χαιρέτισε επίσης ο Χ. Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομικών. «Η παραδοσιακή οικογένεια που γεννά παιδιά είναι το κύτταρο της κοινωνίας», είπε ο Δ. Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συστήσει υπουργείο «για να βοηθήσει την παραδοσιακή οικογένεια να γεννά περισσότερα παιδιά». Στο δημογραφικό και στον σχεδιασμό σχετικών μέτρων από την κυβέρνηση αναφέρθηκε και ο Κ. Τσιάρας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Νερό στον μύλο της ΝΔ κουβάλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που χαιρέτισαν τις σχετικές ρυθμίσεις ως διεύρυνση των «ατομικών δικαιωμάτων» και επικέντρωσαν την κριτική τους στις απώλειες βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να κάνει το βήμα», είπε ο Σ. Φάμελλος και αναρωτήθηκε πόσοι από τους βουλευτές της ΝΔ θα κάνουν το ίδιο.

Αντίστοιχα, για τη στάση τους υπέρ του νομοσχεδίου μίλησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Για το ΠΑΣΟΚ τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ζητήματα ταυτοτικά», σημείωσε ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, συνηγορώντας υπέρ της «προόδου» και της «εμπέδωσης της δημοκρατίας» που φέρνει το νομοσχέδιο. Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να εμφανίζεται ως «μεταρρυθμιστής» εισηγούμενος μεταρρυθμίσεις που δεν στηρίζουν οι βουλευτές του.

«Να προστατεύσουμε την οικογένεια και σε αυτή τη νέα της μορφή», κάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δ. Μάντζος, ενώ αποφάνθηκε πως το νομοσχέδιο ...«δεν αφορά στην παρένθετη κύηση».

«Δεν παίζουμε μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συνανθρώπων μας, ψηφίζουμε για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων», ήταν η επωδός που επανέλαβαν και χτες οι βουλευτές της «Νέας Αριστεράς». Οπως και τις προηγούμενες μέρες έτσι και χτες ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «νίκη του κινήματος», χρεώνοντας στην κυβέρνηση προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του θέματος και επικοινωνιακής του διαχείρισης, στο φόντο του καταδικαστικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Από το πανηγυρικό κλίμα δεν έλειψε η Πλεύση Ελευθερίας, με την πρόεδρό της, Ζ. Κωνσταντοπούλου, να κάνει λόγο για «στιγμή χαράς, που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την απομειώνει», χαιρετίζοντας τη «σωστή επιλογή» της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο.

Σε πλειοδοσία αντιδραστικών τοποθετήσεων επιδόθηκαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και της Νίκης, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο εθνικιστικό και ακροδεξιό ακροατήριο. Στο δημογραφικό και στη μείωση των γεννήσεων αναφέρθηκε ο Κυρ. Βελόπουλος, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων».

Με «ταφόπλακα στην παραδοσιακή οικογένεια» παρομοίασε το νομοσχέδιο ο Β. Στίγκας, από τους «Σπαρτιάτες», για «βεβήλωση του ιερού θεσμού του γάμου» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νίκης, Δ. Νατσιός.

Παρέμβαση Σαμαρά

Αντίθετος με τις κυβερνητικές επιλογές εμφανίστηκε στην παρέμβασή του ο πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μιλώντας για «καταχρηστικό» και «επικίνδυνο» «δικαιωματισμό», ενώ υπενθύμισε την αντίθεσή του - όπως την είχε εκφράσει παλαιότερα - στην ελληνοτουρκική προσέγγιση των τελευταίων μηνών, όπως και στη νέα, «Πράσινη» ΚΑΠ.

Τάχθηκε ενάντια στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι «επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά» για να αλλάξουν τον ίδιο τον ορισμό της «παραδοσιακής οικογένειας», την οποία υπερασπίστηκε ως αναγκαία για τη «συνέχεια του έθνους».

Επέμεινε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, «ανοίγει κερκόπορτα», επιτρέπει παρένθετη μητρότητα από το εξωτερικό, υποβιβάζει τη γυναίκα σε «τεκνοποιητική μηχανή» και τη μητρότητα σε «αμειβόμενη αγοραία υπηρεσία», αφήνοντας βέβαια έξω από τη συζήτηση τη συμβολή της δικής του κυβέρνησης σε όλα αυτά, με τη συμπλήρωση και χειροτέρευση των νόμων για την παρένθετη μητρότητα.

Εβαλε εξάλλου θέμα για όσα προωθούνται στην ΕΕ, για να επιβληθεί, και με Κανονισμό πλέον, μια σειρά μορφών γονεϊκότητας. Υπερασπίστηκε την Εκκλησία που πήρε θέση στο ζήτημα και κλείνοντας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν κάνει έτσι «στροφή στο κέντρο», ότι «δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων» και όλα αυτά «δεν έχουν σχέση με τις αρχές και τις ιδέες της ΝΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο όνομα του ατομικού δικαιωματισμού απογυμνώνεται το κοινωνικό περιεχόμενο κάθε ατομικού δικαιώματος(2024-02-24 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας με το παραπέρα άνοιγμα της αγοράς της παρένθετης μητρότητας(2024-02-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2024-02-15 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται την υπονόμευση των δικαιωμάτων του παιδιού και την εμπορευματοποίηση της τεκνοποιίας - τεκνοθεσίας(2024-02-01 00:00:00.0)
Ποιος πουλάει «πρόοδο» στηριζόμενος στους νόμους της ΝΔ;(2024-01-20 00:00:00.0)
Με «προοδευτικό - νεωτεριστικό» μανδύα η «μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης(2024-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ