Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΤΩΧΕΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΟΑΦΑΙΜΑΞΗ
Ακρίβεια και ματωμένα πλεονάσματα θερίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Από τη μία η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, από την άλλη τα ματωμένα πλεονάσματα από τη φοροαφαίμαξη του λαού αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες για τον πληθωρισμό και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών υποκριτικά έκλιναν σε όλους τους τόνους το «δικαίωμα» και την «ισότητα», τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όλοι μαζί έχουν στερήσει από τα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα και την επαρκή διατροφή και τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Και την ίδια στιγμή τα κέρδη των εταιρειών Ενέργειας, των τραπεζών και των ομίλων των σούπερ μάρκετ εκτοξεύονται.

Αυτό που προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία είναι:

- Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,122 δισ. ευρώ, έναντι της πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,118 δισ. ευρώ. Δηλαδή 1 δισ. ευρώ παραπάνω, που προκύπτει από τη φορολογική επέλαση και το ξεζούμισμα των νοικοκυριών.

- Τον Ιανουάριο 2024 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 6,549 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 825 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2024.

- Τα έσοδα από φόρους έφτασαν στα 5,654 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 461 εκατ. ευρώ ή 8,9% έναντι των προβλέψεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από την είσπραξη των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, και κυρίως από τους άδικους έμμεσους φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ράλι ακρίβειας και ανατιμήσεων

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκύπτουν μεγάλες ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι «πρωταθλητής» στην ακρίβεια αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, που σημειώνει ετήσια αύξηση 67,4%!

Η ακρίβεια έχει περάσει σε όλο το φάσμα της αγοράς, κρατώντας σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στα τρόφιμα συνολικά (+8,3%) αλλά και στην Υγεία (+5,7% συνολικά και +12,7% στα φάρμακα), στα ενοίκια (+3,6%), στις αποδράσεις και την αναψυχή (ξενοδοχεία κ.λπ.).

Ειδικά στα τρόφιμα, οι αυξήσεις τιμών συνεχίζονται. Πρόκειται όμως για ανατιμήσεις που έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, των περασμένων μηνών και ετών, και οι οποίες εξαϋλώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιανουάριο οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα καταγράφηκαν ως εξής:

Ελαιόλαδο +67,4%, λαχανικά +14,4%, φρούτα +14,2%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμοί φρούτων +11,7%, ψάρια +7,7%, κρέατα +6,%, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά +6%, αλκοολούχα ποτά 6%, λοιπά τρόφιμα +5,8%, καφές - κακάο - τσάι 5,0%, ψωμί - δημητριακά +2%, γαλακτοκομικά - αυγά +0,9%.

Πτώση καταγράφει μόνο το φυσικό αέριο, όπου οι τιμές είναι κατά 60,2% χαμηλότερες από πέρυσι, ωστόσο οι ...πολύχρωμοι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να φέρουν νέα βάρη στους καταναλωτές. Αλλωστε οι τιμές στο ρεύμα καταγράφονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1,3%. Μεγάλες αυξήσεις είδαν όμως όσοι ζεσταίνονται με στερεά καύσιμα, καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ. (+8,6%).

Επιπλέον, σημαντικές ανατιμήσεις, πάνω από το όριο του γενικού πληθωρισμού, σημείωσαν:

Τα ασφάλιστρα υγείας +14,0%, τα φαρμακευτικά προϊόντα +12,7%, οι ιατρικές - οδοντιατρικές - παραϊατρικές υπηρεσίες +5,3%, τα ενοίκια κατοικιών +3,6%, η ένδυση και υπόδηση +3,5%, τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού +3,4%. Στις μετακινήσεις επιβάρυνση υπάρχει σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο +11,5%, αυτοκίνητα μεταχειρισμένα +4,6%, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου +5,0%, ασφάλιστρα οχημάτων +2,1%

Ολο και πιο ακριβό για τη λαϊκή οικογένεια είναι και το κόστος για τον ελεύθερο χρόνο, όταν υπάρχει βέβαια. Συγκεκριμένα: Διακοπές +9,3%, κινηματογράφοι - θέατρα +7,9%, εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία +6,8%, μικρά είδη αναψυχής - άνθη - κατοικίδια ζώα +5,1%, κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας +3,3%, διαρκή αγαθά αναψυχής +3,1%. Επιβάρυνση δέχονται και οι οικογένειες με παιδιά, λόγω αυξήσεων στα δίδακτρα: Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση +4,0%, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση +3,6%, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση +2,8%.

Επέκταση των μέτρων - καπαμά

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε ...επικαιροποίηση των μέτρων - καπαμά που παίρνει κατά καιρούς και τα οποία αποτελούν κυριολεκτικά εμπαιγμό για τα νοικοκυριά. Ετσι, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν φτηνότερα προϊόντα που βρίσκονται λίγο πριν την ημερομηνία λήξης τους... Δηλαδή προϊόντα που η ποιότητά τους μπορεί να είναι αμφίβολη θα πωλούνται φτηνότερα, με την ετικέτα «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Αυτό το μέτρο ουσιαστικά ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου, που ήδη το υλοποιούν στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να κερδίσουν από παντού, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των νοικοκυριών.

Ακόμα, επεκτείνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από 1η Μαρτίου 2024, στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, κάτι που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου.

Αβεβαιότητα...

Εξάλλου, στις χειμερινές της προβλέψεις, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η Κομισιόν σημειώνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023, λιγότερο δηλαδή από την αρχική εκτίμηση του 2,3%. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η αύξηση της κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά...

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεωρούν προς τα κάτω την ανάπτυξη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη σε 0,5% το 2023, από 0,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις, και σε 0,9% (από 1,3%) στην ΕΕ και 0,8% (από 1,2%) στην Ευρωζώνη το 2024.

Επιπλέον, αναφέρει ότι «οι όποιες προβλέψεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, λόγω των παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση του κόστους αποστολής μετά τις διαταραχές του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχει μόνο οριακό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, περαιτέρω διαταραχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό, που ενδέχεται να περιορίσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις τιμές».

Για την Ελλάδα σημειώνει πως «οι κίνδυνοι για τις βασικές προβολές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνδέονται με το αν η κατανάλωση, η αύξηση των μισθών και τα περιθώρια κέρδους θα υπερβούν τις προσδοκίες ή αν θα υστερούν σε σχέση με αυτές, καθώς και με το πόσο υψηλά θα παραμείνουν τα επιτόκια και για πόσο καιρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ