Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Φίλησε» το 4% τον Ιούνη

Με ρυθμό 3.9%, αυξανόταν τον Ιούνη ο επίσημος πληθωρισμός έναντι 3.5% το Μάη

Με ρυθμό, που άγγιξε το 4%, έτρεχε τον Ιούνη -σε δωδεκάμηνη βάση- ο επίσημος πληθωρισμός, συμπιέζοντας έτσι σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και γενικότερα τα λαϊκά εισοδήματα. Οι μεγάλες και συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που συνεχίστηκαν και τον Ιούνη καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφανίζει φέτος τον Ιούνη άνοδο 3,9% σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2000, ενώ τον προηγούμενο μήνα Μάη συγκριτικά με το Μάη του 2000 ο ρυθμός αύξησης ήταν 3,6%.

Το κύμα ακρίβειας στην αγορά, που κατατρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών της χώρας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη διορθωτικής αύξησης στους μισθούς και συντάξεις, πέραν των ισχνών αυξήσεων που προέκυψαν από τις συλλογικές συμβάσεις (για τον ιδιωτικό τομέα) και τις κυβερνητικές αποφάσεις (για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους). Σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν 3,5%, ποσοστό που είναι πολύ πάνω, τόσο από τις αρχικές προβλέψεις, όσο και από το «στόχο» της ΕΕ για τη λεγόμενη «σταθερότητα των τιμών». Να επισημανθεί ότι η «σταθερότητα των τιμών», δηλαδή πληθωρισμός που θα κινείται κοντά στο 2%, αποτελεί πλέον όνειρο καλοκαιρινής νύχτας για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αύξηση του εθνικού τιμαρίθμου κατά 3,9% σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2000 προέρχεται κυρίως από τις ανατιμήσεις κατά 10,2% στα είδη της κατηγορίας «αλκοολούχα ποτά και καπνός» (κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα τσιγάρα), 6,8% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», που οφείλεται στην επιβάρυνση που σημείωσαν τα βασικά είδη διατροφής (νωπά κρέατα, γαλακτομικά, νωπά λαχανικά και πατάτες) κλπ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών μεταξύ Ιούνη 2001 και Μάη 2001 προέρχονται από την αύξηση σε ποσοστό 17,1% για τις «ταχυδρομικές υπηρεσίες», δηλαδή από τις τεράστιες ανατιμήσεις στα τέλη γραμματοσήμων, καθώς επίσης και από τα τσιγάρα που επιβαρύνθηκαν μέσα στο μήνα με 5,1%.

Αύξηση σύμφωνα με τις πηγές της Στατιστικής Υπηρεσίας σημείωσε και ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός». Αν και η ΕΣΥΕ δε δίνει επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ο δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει καύσιμα και οπωροκηπευτικά) σκαρφάλωσε φέτος τον Ιούνη στο επίπεδο του 3,7% από 3,5% το Μάη.

Κατακόρυφη άνοδος σημείωσε και ο λεγόμενος «εναρμονισμένος» δείκτης τιμών καταναλωτή. Φέτος τον Ιούνη ο εναρμονισμένος --με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ-- πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 4,5% συγκριτικά με πέρσι, ενώ τον προηγούμενο μήνα (Μάη) παρουσίαζε αύξηση (σε σχέση με το Μάη του 2000) 3,9%.

Το κύμα ακρίβειας φανερώνεται και από την εξέλιξη του δείκτη τιμών χονδρικής. Η αύξηση μεταξύ Μάη 2001 και Μάη 2000 διαμορφώθηκε σε 5,3% και σε μέσα επίπεδα (Γενάρη - Μάη 2001) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σε 4,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ