Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας με το παραπέρα άνοιγμα της αγοράς της παρένθετης μητρότητας

Την αμηχανία κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς πρέπει να δικαιολογήσουν την ψήφο τους σε ένα ακόμα νομοσχέδιο της αντιδραστικής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και το πώς μια τέτοια κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που το χαρακτηρίζουν κορωνίδα της προόδου, σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Οπως είπε, την ώρα που συζητιόταν στην Επιτροπή το νομοσχέδιο και οι βουλευτές τους βγάζανε λόγους περί σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση έστελνε ΜΑΤ σε πανεπιστήμια να συλλαμβάνουν φοιτητές και ο πρωθυπουργός παρομοίαζε τους φοιτητές με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Είναι η ίδια κυβέρνηση, κατήγγειλε, που κόπτεται δήθεν για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά στηρίζει πλήρως και πρωτοστατεί στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπου πάνω από 10.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Που έχει τσακίσει τα δικαιώματα λαού και νεολαίας σε όλα τα μέτωπα, που μέχρι και το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου το εμφάνισε σαν «δικαίωμα» των εργαζομένων να συνδυάζουν καλύτερα την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή.

«Σε αυτήν την κυβέρνηση δίνετε άλλοθι προοδευτικότητας», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο, και πρόσθεσε ότι προσπαθούν να διασκεδάσουν την αμηχανία τους κάνοντας λόγο για τις «αντιφάσεις» δήθεν της κυβέρνησης, για την «εξιλέωση» που αναζητεί ο Μητσοτάκης και για το «υπερώριμο αίτημα» που τάχα η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αγνοήσει.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ορισμένα υπερώριμα αιτήματα και εκσυγχρονισμούς που όλες οι κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει, όπως ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, που όλοι τον αρνήθηκαν, η υποχρεωτικότητα του πολιτικού γάμου ως του μοναδικού τύπου που θα έπρεπε να αναγνωρίζει το κράτος, και η κατάργηση της κατήχησης στα σχολεία. Χαρακτήρισε «παραγινωμένα» τα παραπάνω αιτήματα, που σε άλλες χώρες έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν όμως τα έθετε το ΚΚΕ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα απέρριπτε και έκανε λόγο για «μαξιμαλισμό».

Οσον αφορά το παρόν νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να επιλέγουν μορφή συμβίωσης και ο νόμος να ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις, ούτε για την πραγματική ανάγκη να σπάσει η κοινωνική προκατάληψη σε βάρος τους, ούτε καν για «αόρατα» παιδιά και «αόρατους» γονείς, που θα μπορούσαν από χρόνια να προστατευτούν, με τη βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Αυτό που κρίνεται και κρύβεται, από υποστηρικτές του νομοσχεδίου και ομοφοβικούς σκοταδιστές, είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας, με το παραπέρα άνοιγμα της αγοράς της παρένθετης μητρότητας που είναι ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών, γιατί ο γάμος τα μόνα που λύνει είναι η κοινή γονική μέριμνα και η κοινή τεκνοθεσία. Ακόμα, οδηγεί σε παράκαμψη των δικαιωμάτων των παιδιών στη μητρότητα και στην πατρότητα, μαζί με όλο το πλέγμα κοινωνικής προστασίας και ευθύνης του κράτους.

Και εξήγησε ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 11, που αφορά την αναγνώριση γονεϊκής σχέσης, με όποιον τρόπο κι αν αποκτήθηκε παιδί στο εξωτερικό, ακόμα κι αν αυτοί οι τρόποι δεν προβλέπονται στο ελληνικό Δίκαιο.

Πρόκειται για την παρένθετη μητρότητα, που σε χώρες του εξωτερικού διαφημίζεται ακόμα και στο πλαίσιο της Black Friday! Ετσι προετοιμάζεται - κατήγγειλε - το έδαφος για να ισχύσει και στο εσωτερικό, με το αγοραίο επιχείρημα «να μείνουν τα λεφτά στη χώρα».

Συνεπώς, είπε, κάνουν εσκεμμένα «λάθος» όσοι ανακαλύπτουν αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική πλήρους εμπορευματοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αλλωστε, θύμισε, οι τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης μητρότητας έγιναν με κυβέρνηση ΝΔ. Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε επίσης σε γνωστά λόμπι και επιχειρηματίες του κλάδου, ακόμα και στον πρέσβη των ΗΠΑ που στηρίζουν με θέρμη το νομοσχέδιο. «Για προφανείς λόγους, και όχι φυσικά γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα παιδιά», σχολίασε σκωπτικά.

Με αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής και απορρίπτει τη λογική που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ σε πολιτικό, ιδεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ