Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναφέρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης με νέα NAVTEX

Ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο θέτει η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι επιμένει στις προκλητικές της αξιώσεις παρά το «βελτιωμένο κλίμα» το οποίο ανακαλύπτουν τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και τα αστικά επιτελεία στις δύο πλευρές, αφού ξαναφουντώνει το παζάρι για ευρωατλαντικές διευθετήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Υδρογραφικός Σταθμός Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX, με την οποία υποστηρίζει ότι «τα νησιά Θάσος, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρoς, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο βρίσκονται σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με τις αποφάσεις του 1914 των έξι μεγάλων δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Λοζάνης για το καθεστώς των Στενών του 1923 και σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Γι' αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να διενεργούνται στρατιωτικές δράσεις εντός των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Ομως, ενάντια στις διεθνείς συνθήκες, εκδίδονται από κάποιους σταθμούς NAVTEX για στρατιωτικές δράσεις σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα». Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δέσμευσε περιοχή από τη Σάμο μέχρι και την Τήνο για να πραγματοποιήσει δικές της στρατιωτικές ασκήσεις.

Στο δε εσωτερικό της Τουρκίας αναμοχλεύεται η συζήτηση για τους όρους της στρατιωτικής αναβάθμισης της χώρας, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ανησυχούν επειδή η Ελλάδα μετά και τα F-35 που θα χρυσοπληρώσει σε αμερικανικά μονοπώλια θα διαθέτει «την τελευταία και πιο προηγμένη τεχνολογία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ