Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαρτυριάρα

Μέσα σε δυο αράδες, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου περιέγραψε με τον πιο παραστατικό τρόπο τη στρατηγική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων στα Ελληνοτουρκικά. Είπε μεταξύ άλλων από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε σε συζήτηση της δεξαμενής σκέψης «The Foundation for Defense of Democracies»: «Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, εμείς ως Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια πιο περίεργη θέση γιατί ζούμε δίπλα στην Τουρκία. Είμαστε γείτονες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί της, οπότε το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη αντιδυτική χώρα δίπλα μας. Επομένως, για εμάς είναι πολύ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πολιτικές του ΝΑΤΟ και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Με άλλα λόγια, στρατηγικός στόχος του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι να παραμείνει η Τουρκία «φιλοδυτική», επειδή αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτό προϋποθέτει όμως επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που ξεκινάνε από το de facto γκριζάρισμα νησιών και θάλασσας, υπό τους όρους «ΝΑΤΟική θάλασσα» και «ΝΑΤΟικό έδαφος», και φτάνουν μέχρι τη συνεκμετάλλευση, που ακούγεται όλο και πιο θαρρετά το τελευταίο διάστημα. Οσο πυκνώνουν οι επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, με την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τόσο πιο αφοπλιστικά κυνική και ...μαρτυριάρα γίνεται η κυβέρνηση.

Πυλώνας

Κέρδη 800 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το 2023, με τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,80 ευρώ. Πέρα από την αύξηση των επιτοκίων, ένας από τους δείκτες που συνέβαλαν περισσότερο στην κερδοφορία ήταν η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τράπεζα κάνει τώρα φιλόδοξα πλάνα για την περίοδο 2024-2026, στοχεύοντας σε καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος και περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το 3,5% στο 2,5%. Παρά τις ανησυχίες για την πορεία του προγράμματος «Ηρακλής», οι πλειστηριασμοί και οι μεταπωλήσεις δανείων σε funds και servicers αποτελούν βασικό πυλώνα της κερδοφορίας των τραπεζών και των λοιπών κορακιών, που εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και τους κλέβουν τα σπίτια. Προκειμένου μάλιστα να αυξήσουν την πίεση στους χρεωμένους δανειολήπτες, οι τράπεζες οργανώνουν σεμινάρια για την εκπαίδευση του προσωπικού σε «μεθόδους είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών». Σ' αυτά οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν «άρτια οργανωμένες προσεγγίσεις για τη συλλογή ανεξόφλητων οφειλών» και τα «μυστικά της πειθούς», ώστε να περνάνε «τα κατάλληλα μηνύματα κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους πελάτες με σκοπό την απογείωση της αποτελεσματικότητας!». Μ' αυτά και με τ' άλλα, δεν ξεμπλέκουν με τίποτα όσοι πήραν δάνειο για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Αφού το πλήρωσαν μια και δυο φορές, τώρα εκβιάζονται να αφήσουν στα γκισέ των τραπεζών μέχρι και το τελευταίο σεντ του εισοδήματός τους, αλλιώς να παραδώσουν το σπίτι τους στα κοράκια.

Αμίμητο

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τα παιδιά, αφήστε τα στην άκρη», είπε χτες στη Βουλή η Εφη Αχτσιόγλου της «Νέας Αριστεράς», επικεντρώνοντας στο «δικαίωμα» των ομόφυλων ζευγαριών να απολαμβάνουν ισότητα στον γάμο. Μόνο που ο γάμος δεν έρχεται να κατοχυρώσει το δικαίωμά τους στον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά την κοινή γονική μέριμνα, που σημαίνει τεκνοποιία και τεκνοθεσία. Δηλαδή παιδιά. Για τα παιδιά είναι επομένως το νομοσχέδιο, τα οποία η «Νέα Αριστερά» θέλει να τα αφήσει εκτός συζήτησης, δήθεν για να τα προστατέψει, κι ας υπονομεύονται τα δικαιώματά τους, με βασικότερο αυτό στη μητρότητα και στην πατρότητα. Από κοντά και ο Σπύρος Μπιμπίλας, βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, υπερθεμάτισε για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με το εξής αμίμητο επιχείρημα: «Οπως συμβαίνει με τα αδέσποτα ζωάκια που τα υιοθετούμε, έτσι πρέπει και να υιοθετούμε παιδιά από δομές». Δεν ξέρουμε αν ο ίδιος και το κόμμα του αντιλαμβάνονται την ευθύνη για τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τη φροντίδα ενός αδέσποτου ζώου... Τέτοιες απόψεις όμως δείχνουν καθαρά τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει η τεκνοθεσία στο όνομα του «δικαιωματισμού», όπως την υπερασπίζονται η ηγεσία των ΛΟΑΤΚΙ, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, πετώντας έξω από το κάδρο τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών, που υπονομεύονται ευθέως από το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Χοάνη

Πανηγυρίζουν η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και η κυβέρνηση για τα «ρεκόρ» κονδυλίων από τις εισφορές των εργαζομένων τα οποία δίνονται για την επιδότηση των επιχειρήσεων, μέσα από τις περίφημες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης»! Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων, αντί να πηγαίνει στη στήριξη των ανέργων, καταλήγει να γίνεται «ζεστό» χρήμα για τις επιχειρήσεις, μέσα από πολυποίκιλα προγράμματα «επαγγελματικής εμπειρίας», «επαγγελματικής κατάρτισης», «νέας επιχειρηματικότητας» κ.λπ., με πρόσθετους ωφελούμενους τους μεσάζοντες αυτής της ιστορίας, δηλαδή τα κάθε λογής ΚΕΚ, ΙΕΚ κ.ά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, μόνο την 9ετία 2015 - 2023 (επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) ρίχτηκαν στην αδηφάγα αυτή χοάνη σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, την τριετία 2015 - 2017 αποδόθηκαν 1,040 δισ. ευρώ, την επόμενη τριετία (2018 - 2020) 1,094 δισ. ευρώ και την τριετία 2021 - 2023 το ποσό των 1,771 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα αυτού του πακτωλού χρημάτων που σκορπίζονται δεξιά κι αριστερά οι άνεργοι συνεχίζουν να επιβιώνουν απροστάτευτοι, καθώς μόνο ένα 12% - 14% δικαιούται το γλίσχρο επίδομα ανεργίας των 479 ευρώ μεικτά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τραβάνε τον Γολγοθά της ανεργίας, χωρίς την παραμικρή φροντίδα από το κράτος και τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης, και αποτελεί ταυτόχρονα τον πιο ισχυρό λόγο για τους χιλιάδες ανέργους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη με τα πανό των συνδικάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ