Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Βαφτίζουν «πρόοδο» το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Ως βήμα προόδου που φέρνει την «ισότητα», αίρει τις διακρίσεις και εξυπηρετεί την ...αγάπη, εμφάνισαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ετσι, τα «υπουργεία αντιπολίτευσης» συνέχισαν να κολλούν ένσημα «προοδευτισμού» στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια περίοδο που η πολιτική της ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα, το δημόσιο σύστημα Υγείας, την Παιδεία και τα πανεπιστήμια.

Το κλίμα της συναίνεσης συμπλήρωσαν οι παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν το νομοσχέδιο για τα κενά και τις ελλείψεις της κυβερνητικής πρότασης, οι προτάσεις και «βελτιώσεις» που κατέθεσαν ζητώντας να επεκταθεί η πρόσβαση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στα ομόφυλα ζευγάρια. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι μεταξύ τους αντεγκλήσεις για το ποια πολιτική δύναμη πιστεύει πιο πολύ στη «φιλελεύθερη δημοκρατία», στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και τις «μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα, σημείο προστριβών στάθηκε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει επιβάλει στους βουλευτές της ΝΔ κομματική πειθαρχία, αλλά έχει υποδείξει την αποχή ως μια «αξιοπρεπή στάση» για αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν το νομοθέτημα.

«Τολμηρό αλλά όχι παράτολμο βήμα», που αποτελούσε «προγραμματική δέσμευση» της κυβέρνησης και «καθήκον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις που εισάγει ο υπουργός Επικρατείας, Ακ. Σκέρτσος. «Το νομοσχέδιο πραγματώνει την αγάπη», ισχυρίστηκε, συνεχίζοντας την προσπάθεια να αποσιωπηθεί το πραγματικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων, που δεν αφορά τη ρύθμιση των σχέσεων ανάμεσα στο ομόφυλο ζευγάρι, αλλά θεσμοθετεί την κοινή γονική μέριμνα και δίνει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης. «Το φέρνει η ΝΔ» και τα άλλα κόμματα «αναγκάζονται» να το ψηφίσουν, σημείωσε στον διαγκωνισμό για το ποιος προωθεί την ατζέντα της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η ΝΔ «δεν αντέχει τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, χρεώνοντας στο κυβερνών κόμμα «ψευδεπίγραφο φιλελευθερισμό». Στην κατεύθυνση αυτή, έσπευσε να δηλώσει πως «χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα γινόταν».

Για παλινωδίες κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο Π. Χρηστίδης, από το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2», σχολίασε αναφερόμενος στη στάση του Μ. Βορίδη, που ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Ως «νίκη» του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ παρουσίασε το νομοσχέδιο η Εφ. Αχτσιόγλου, από τη Νέα Αριστερά, προσθέτοντας πως η νίκη αυτή είναι «μερική» και καταθέτοντας τροπολογία, στην οποία επαναπροσδιορίζεται το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας της παρένθετης κυοφορίας.

Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη επανέλαβαν την αντιδραστική ρητορική τους περί «αλλοίωσης του θεσμού του γάμου και της οικογένειας», «παραδοσιακής και ευλογημένης ετερόφυλης σχέσης», χωρίς να λείπουν οι μεταξύ τους διαξιφισμοί για την πρωτοκαθεδρία στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, αυτοπαρουσιάστηκε ως ο «μοναδικός πατριωτικός πόλος» απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ως «αντεθνικό».

Να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει σε ονομαστική ψηφοφορία και σε θετική ψήφο των βουλευτών της συμβούλευσε την κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, σημειώνοντας πως πρόκειται για «διαφωνία αρχής, αξιών και συνείδησης», που έχει να κάνει με την «αλλαγή του προτύπου του γάμου και της οικογένειας». Στο έδαφος αυτό, τόνισε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα επιλέξει «στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροκομματικούς λόγους». Την πρόθεσή του να καταψηφίσει εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μ. Χρυσομάλλης.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατατέθηκαν χτες από την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Παίρνοντας τον λόγο στη σχετική συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ενημέρωσε πως το ΚΚΕ δεν θα συμμετείχε στη συζήτηση και ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη τοποθετηθεί αναλυτικά για όλο το νομοσχέδιο και τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ