Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ
Ανάβουν φιτίλι τα αμερικανοΝΑΤΟικά «ντιλ» που κλείνει η κυβέρνηση

Από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν
Με τα Ελληνοτουρκικά και την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέσα Ανατολή σε πρώτο πλάνο, αναμένεται συνάντηση το Σάββατο 6/1 του Κυρ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού στην περιοχή, με στόχο να σπρώξει τις «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα και φόντο τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πρόγραμμά του έχει «στάσεις σε πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ», ενώ απανωτά δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, για να συζητήσει όχι μόνο γενικά τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και «τον ρόλο της Ελλάδας στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη συμμετοχή της στην επιχείρηση "Prosperity Guardian"», δηλαδή τα σχέδια που με «ανθρωπιστική προβιά» εστιάζουν στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα και με πρόσχημα την «αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας από την πιο σημαντική θαλάσσια οδό» (Ερυθρά Θάλασσα) συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Ταυτόχρονα, τα σχετικά δημοσιεύματα σημείωναν ότι «ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να εξάρει και τη διαδικασία επαναπροσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την έγκριση της Διακήρυξης των Αθηνών» αλλά και αναρωτιόντουσαν «τι ακριβώς κομίζει ο Μπλίνκεν στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το παζάρι το οποίο ο ίδιος επιχειρεί, ώστε να πειστεί και να πιεστεί η Τουρκία να δώσει τέλος στον πολύμηνο εκβιασμό με την υπόθεση της έγκρισης του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ...».

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά την Πέμπτη, είπε ότι η συνάντηση «δεν αποκλείεται να γίνει», καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ερχόμενος από την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, θα κάνει στάση στη Σούδα το απόγευμα του Σαββάτου και από εκεί πιθανολογείται ότι θα κατευθυνθεί στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου θα έχει «ιδιωτική συνάντηση» με τον πρωθυπουργό, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο Ελληνας ομόλογός του Γ. Γεραπετρίτης.

«Βγήκε η ψείρα στον γιακά» με τις δηλώσεις Συρίγου

Η συζήτηση θα γίνει στο φόντο αναθέρμανσης της «συζήτησης» για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις, μεσοβδόμαδα, του βουλευτή της ΝΔ Αγγ. Συρίγου. Θυμίζουμε, το στέλεχος της ΝΔ έκανε δηλώσεις όπως ότι «σήμερα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση». Επίσης, ότι «η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία». «Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών», πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες ανασκευής που έκανε κατόπιν, όπως και αυτές κυβερνητικών στελεχών να μαζέψουν την κατάσταση μόνο χειρότερη την έκαναν, επιβεβαιώνοντας ότι στην πράξη η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει μια δημόσια συζήτηση, που, με δεδομένες τις αξιώσεις που θέτει και η τουρκική πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα να «στρώνεται έδαφος» για την αναθεώρηση ενός νομικού κειμένου που καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα και μειονότητες, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Αλλωστε, η συζήτηση γίνεται πάνω στον «Οδικό Χάρτη» διευθέτησης των «διαφορών», ο οποίος χαράχτηκε από μια σειρά ΝΑΤΟικών αποφάσεων και παρεμβάσεων για τη θωράκιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και με τα σχέδια συνεκμετάλλευσης «ανά χείρας», σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Θυμίζουμε πως μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβρη στην Αθήνα, όπου έκλεισαν μια σειρά από συμφωνίες για μπίζνες, τη σκυτάλη παίρνουν τον Φλεβάρη οι επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Πολιτικού Διαλόγου, της «Θετικής Ατζέντας» και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ολα «τρέχουν» υπό την επίβλεψη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ ό,τι αποφασιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα επικυρωθεί από τους Μητσοτάκη - Ερντογάν σε δύο φάσεις: Την προσεχή άνοιξη στη συνάντησή τους στην Αγκυρα και το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Στην πράξη, δηλαδή, προωθείται εφ' όλης της ύλης παζάρι, όπου η τουρκική ηγεσία θέτει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους, χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη τουρκική, ενώ αποβλέπει στην παραπομπή του συνολικού πακέτου των τουρκικών απαιτήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο εκπληρώνει σημαντικό ρόλο στα γεωπολιτικά παιχνίδια. Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για «μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία» (Δικαστήριο της Χάγης), αφήνοντας ορθάνοιχτη την επίλυση με άλλους τρόπους των υπόλοιπων «διαφορών» που επί της ουσίας αναγνωρίζει.

Και αυτά τα σχέδια - ενταγμένα στο ευρύτερο παζάρι - θα βρεθούν το Σάββατο στο μενού της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να μιλά για την «επιμέλεια» με την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να «επεξεργαστεί και ξεπεράσει» εμπόδια για την πώληση των F-16 που θέλει η Αγκυρα. Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, τόνισε ότι «προσδοκία μας είναι ότι οι σύμμαχοί μας θα υποστηρίξουν την αποφασιστική μας μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» και ότι «μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρές τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία, αλλά και μια ισχυρή μάχη κατά της τρομοκρατίας». Αναφερόμενος δε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα μίλησε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - για «κρίσιμη στιγμή» στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης έντιμης και εποικοδομητικής προσέγγισης και από τις δύο πλευρές.

Κινούνται οι «τεκτονικές πλάκες» σε όλη την περιοχή

Την ίδια ώρα, και καθώς η ντόπια αστική τάξη μέσα σε αυτό το κουβάρι αντιθέσεων αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, στο ΥΠΕΞ ετοιμάζουν τα ταξίδια Γεραπετρίτη σε Λευκωσία, Κάιρο, Τελ Αβίβ, Ραμάλα, ίσως και Αμμάν (Ιορδανία) για συζητήσεις στο φόντο του - υπό γαλλική καθοδήγηση - σχεδίου «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, με κόμβο την Κύπρο και συμμετοχή ελληνικών αρματαγωγών, διευκολύνοντας τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας που προωθούν οι Ισραηλινοί.

Τη δική της ξεχωριστή σημασία έχει άλλωστε και η στάση στην Αίγυπτο, όπου αναμένεται να συζητηθούν το Μεταναστευτικό, ενεργειακά σχέδια, όπως και η στάση της Λιβύης στην περιοχή, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης πρόσφατα πρωτοκόλλησε στον ΟΗΕ την απόφασή της για ζώνη χωρικών υδάτων πλάτους 12 ναυτικών μιλίων, ενώ ανακήρυξε και συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορρά (δεν αφορά άσκηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά άσκηση εξουσίας διοικητικού και αστυνομικού ελέγχου). Το σημαντικό είναι ότι η Τρίπολη μετρά αυτές τις αποστάσεις όχι από την ακτογραμμή της, αλλά κλείνοντας τον Κόλπο της Σύρτης και με γραμμή βάσης υπολογισμού τη νοητή ευθεία που ενώνει το ακρωτήρι Ρας Τεγιονάς στα ανατολικά μέχρι το ακρωτήρι Ρας Κασρ Χαμέτ στα δυτικά.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ισχυρίζεται ότι έχει τέτοιο δικαίωμα με βάση την περιλάλητη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS - την επικαλείται διαρκώς η ελληνική κυβέρνηση ως πλαίσιο για διευθετήσεις και συμφωνίες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο). Ο ισχυρισμός συναντά αντιδράσεις, με επιχειρήματα του τύπου ότι η Σύρτη συνιστά ανοιχτή θάλασσα (καταλαμβάνει συνολική έκταση 57.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων) και το κλείσιμό της δεν δικαιολογείται από τη διεθνή πρακτική και την UNCLOS, σε άλλο ένα δείγμα τού πώς τέτοια πολυδιαφημισμένα κείμενα γίνονται «λάστιχο» ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή τους, αναλόγως του ποια συμφέροντα πάνε να υπηρετήσουν.

Ενδεικτικό, στο μεταξύ, της «καύσιμης ύλης» της νέας πολεμικής κλιμάκωσης στην περιοχή - που είναι οι ανταγωνισμοί και τα σχέδια για την Ενέργεια και τους δρόμους εμπορίου - είναι και η νέα επίσκεψη του απεσταλμένου για τα Ενεργειακά της κυβέρνησης Μπάιντεν, Αμος Χόχσταϊν, ξανά σε Ισραήλ και Λίβανο. Θυμίζουμε, ο Χόχσταϊν ήταν ο βασικός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας που τον Οκτώβρη του 2022 «έκλεισαν» Ισραήλ - Λίβανος για να μοιράσουν υδρογονάνθρακες και να προχωρήσουν οι μπίζνες, ενώ βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη μεταξύ τους κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ