Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14415

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στα μεθαυριανά συλλαλητήρια

Στην Αθήνα, Προπύλαια 12 μ. και στη Θεσσαλονίκη, Καμάρα την ίδια ώρα | Αγωνιστικές διεργασίες σε πανεπιστήμια και σχολεία | Εξω από το Μέγαρο Μαξίμου διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι


ΣΕΛ.  12   -   13

Προσλήψεις και χρηματοδότηση τώρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας!

Στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση έχει οδηγήσει η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Απάντηση είναι ο αγώνας του λαού για σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους!

RIZOSPASTIS

  • Η έξαρση κορονοϊού και εποχικής γρίπης, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις, μεγαλώνει την ανησυχία για τον αποκλεισμό χιλιάδων ασθενών από το «σύστημα Υγείας της μίας νόσου»
  • Το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς, θα αυξήσει τις πληρωμές από την τσέπη του λαού και την πελατεία στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας
  • Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις μαζικές - πολύμορφες κινητοποιήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων

ΣΕΛ.  6   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιο «ορατός» από ποτέ

Μία ακόμα αναζωπύρωση του κορονοϊού, απ' αυτές που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι «εντός προγράμματος», αρκούσε - σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις - για να αναδείξει την πραγματική εικόνα του δημόσιου συστήματος Υγείας: Αυτή της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού, όχι μόνο στις σημερινές «έκτακτες» συνθήκες αλλά σε μόνιμη βάση.

Μετά από τέσσερα χρόνια αναμέτρησης με τον κορονοϊό, ο λαός και οι υγειονομικοί ξέρουν πλέον καλά ότι απέναντί τους δεν έχουν κάποιον «αόρατο εχθρό». Αντίθετα, πιο ορατή από ποτέ είναι η απειλή της στρατηγικής του κεφαλαίου, που διευρύνει ολοένα και περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και στο χάλι που ανακυκλώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η στρατηγική αυτή, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «αγορές» υπηρεσιών Υγείας, με «ασθενείς - πελάτες» και υγειονομικούς που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τους κάθε λογής «κόφτες» για τον περιορισμό του «κόστους», φορτώνει με νέα βάρη τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία για υπηρεσίες που υποβαθμίζονται διαρκώς, ή τη στέλνει «πακέτο» στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι στην πανδημία: Με προσωπικό γονατισμένο (όσο έχει απομείνει από το κύμα παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων), που παρά τη «λήξη συναγερμού» εξακολούθησε να μετακινείται από μονάδα σε μονάδα για να μπαλώσει τρύπες, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες αδείας.

Με κλινικές που υπολειτουργούν και αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με χειρουργεία που κλείνουν, με το ΕΚΑΒ διαλυμένο. Και, βέβαια, με μια αποδεκατισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με Κέντρα Υγείας - κουφάρια, από τη μία οδηγώντας στο απόλυτο φρακάρισμα των δημόσιων νοσοκομείων, ειδικά των παιδιατρικών, και από την άλλη στέλνοντας πελατεία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αναμασά «εξαγγελίες» και επιταχύνει το «νέο», ακόμα χειρότερο ΕΣΥ. Από τη μία αναμοχλεύει τις περιβόητες 6.500 προσλήψεις προσωπικού - που στην καλύτερη περίπτωση θα αναπληρώσουν τις παραιτήσεις - και από την άλλη δεσμεύεται για «απογείωση» της επιχειρηματικής δράσης, με τη γενίκευση του συστήματος DRG's για την ασφυκτική παρακολούθηση του «κόστους», με την εργολαβοποίηση κάθε είδους υπηρεσίας, με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών σε νευραλγικά σημεία των νοσοκομείων (π.χ. αξονικοί τομογράφοι).

Με άλλα λόγια, το μόνο σίγουρο για τον λαό είναι το «ραντεβού» με ακόμα λιγότερες και χειρότερες δωρεάν παροχές, με περισσότερες άμεσες και έμμεσες πληρωμές, στο πλαίσιο της πολιτικής για την Υγεία - εμπόρευμα που υπηρετούν μαζί με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας βάλει ο καθένας το δικό του «λιθαράκι» στο κλείσιμο νοσοκομείων, στην εμπορευματοποίηση, στην υποστελέχωση κ.ο.κ.

Με αφορμή λοιπόν τη νέα έξαρση του κορονοϊού, αναδεικνύεται ξανά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον λαό από την πάλη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για ένα σύγχρονο, ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη. Αυτές τις διεκδικήσεις προβάλλει το ΚΚΕ και με την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ουσιαστική θωράκιση του λαού απέναντι στον «ορατό εχθρό»: Το σύστημα του κέρδους, που βλάπτει ανεπανόρθωτα την υγεία του.


ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καμιά αύξηση στα διόδια! Να καταργηθούν εδώ και τώρα

Μεγάλη απήχηση συνάντησε η κινητοποίηση που έγινε την Κυριακή σε Αφίδνες και Ελευσίνα


ΣΕΛ.  24


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΠΛΙΝΚΕΝ
«Στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ» η ελληνική εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Να δυναμώσουν η επαγρύπνηση και η εναντίωση του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς καλεί το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4   -   5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Ενισχύονται η καταστολή των κατατρεγμένων και το δουλεμπόριο

ΚΚΕ: Λίπασμα για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία οι διακρατικές συμφωνίες της ντροπής για την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού


ΣΕΛ.  3
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζουν νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Στον νομό Καρδίτσας στις 15/1 βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες


ΣΕΛ.  14
ΓΑΖΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ξεπέρασαν τους 23.000 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

ΣΕΛ.  16   -   17
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Τίμησαν τον κομμουνιστή δάσκαλο της δημοσιογραφίας Νίκο Καραντηνό

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου


ΣΕΛ.  10   -   11

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ