Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Σε όλα τα μήκη και πλάτη για τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

INTIME NEWS

«

Ποδαρικό» για το 2024 με παραπέρα εμπλοκή στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα έκανε η κυβέρνηση, στέλνοντας τη φρεγάτα «Ναβαρίνον» σε πλου με την ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford» και την ομάδα του πλοίου αποβατικών επιχειρήσεων «USS Bataan», ενισχύοντας τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο που κάνουν πλάτες στη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενώ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου που καίει τους λαούς της περιοχής.

Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος περίπου 100.000 τόνων, άραξε προηγουμένως στη Σούδα, για ξεκούραση και «αναψυχή» του πληρώματος (περίπου 6.000 άτομα), ενώ αναχωρεί πλέον από τη Μεσόγειο και τη ζώνη ευθύνης του 6ου αμερικανικού Στόλου, επιστρέφοντας στην έδρα του, μετά από ανάπτυξη 8 και πλέον μηνών.

Η αποχώρησή του βέβαια μόνο «αποκλιμάκωση» δεν συνιστά, όπως επιχειρούν να πείσουν διάφοροι «αναλυτές», «σβήνοντας» βολικά το γεγονός πως η φωτιά του πολέμου απλώνεται πλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, επικίνδυνα και προς την Ερυθρά Θάλασσα, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν, με «καύσιμο» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κρατών της ΕΕ στην περιοχή, που περνάνε και μέσα από τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Αλλωστε, η ίδια η διοίκηση του 6ου Στόλου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την παρουσία στην περιοχή έτερου αεροπλανοφόρου, του «USS Dwight D. Eisenhower», όπως και καταδρομικών και αντιτορπιλικών, μαζί με τα πλοία αποβατικών επιχειρήσεων «USS Bataan», «USS Carter Hall» και «USS Mesa Verde» και την 26th Marine Expeditionary Unit με περίπου 2.000 πεζοναύτες.

Σε αυτό το φόντο συγκέντρωσης δυνάμεων και ντε φάκτο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της αποστολής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η ντόπια αστική τάξη διεκδικεί όλο και πιο ενεργά ρόλους Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά έναντι ανταγωνιστών της.

Θυμίζουμε ότι κατόπιν συνεννοήσεων με τους Αμερικανούς, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πλοίου για τη συγκρότηση νέας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι, σε άλλη μια αποστολή που δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της, αλλά μόνο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αλλωστε, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του, αποκάλυψε τα συμφέροντα ποιων πάει να προστατέψει το πλήρωμα, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα. Συγκεκριμένα, φωτογραφίζοντας τα κέρδη των εφοπλιστών, για τα οποία η κυβέρνηση δεν διστάζει να μπλέξει ακόμα παραπέρα τον λαό και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε τεράστιους κινδύνους, τόνισε ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Σε αυτό το φόντο συζητούν με τους Αμερικανούς τη «φύση» της αποστολής και τι ακριβώς ζητείται από την ελληνική πλευρά. Π.χ. να παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. 'Η η φρεγάτα να ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. 'Η να αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υποψήφια για ανάπτυξη είναι 6 πλοία, οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ («ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ», «ΣΑΛΑΜΙΣ») και δύο τύπου S (οι «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ»). Για το τυπικό, πριν από την αναχώρηση θα υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Αποστολές και επικίνδυνες διευθετήσεις με ΝΑΤΟική σφραγίδα

Στο ενδιάμεσο, στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή μετέχουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επιτελής που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και η Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής. Ενώ από το 2020, έχει αξιωματικό και στο επιτελείο της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ (εδρεύει στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι) για «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν».

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ενέταξε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 που αναπτύχθηκε στην Ανατ. Μεσόγειο. Η δε φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

Την ίδια ώρα, κομμάτι των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή που επιταχύνονται είναι και οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά, όπου προωθούνται με «φόρα» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οι υπόλοιπες επώδυνες διευθετήσεις (βλέπε και σχετικό θέμα), όπως αποκάλυψαν και οι δηλώσεις Συρίγου μέσα στη βδομάδα για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Νέοι κρίκοι στη μακρά αλυσίδα της εμπλοκής

Ολα αυτά καθώς οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων σε «αναπόσπαστο κομμάτι» της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, όπως επεκτείνεται σε όλες τις κατευθύνσεις στην προσπάθεια να κόψει δρόμους σε Ρωσία και Κίνα, με το μωσαϊκό της εμπλοκής να απλώνεται σε τρεις ηπείρους με αποστολές που επωμίζονται και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιτηρεί τους εναέριους χώρους της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και Μαυροβουνίου (εκ περιτροπής με την Ιταλία). Επίσης, ιπτάμενα ραντάρ της συχνά αναπτύσσονται μέχρι και τη Βουλγαρία, στο FIR Σόφιας, που καλύπτει και μέρος της Μαύρης Θάλασσας, δίνοντας στο ΝΑΤΟ εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Εξάλλου, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν αποστολές συνοδείας στρατηγικών (ικανών να φέρουν πυρηνικά) βομβαρδιστικών των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, σταθερά η χώρα - με τις υποδομές στον Αραξο - παραμένει κομμάτι του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, ενώ το Ακτιο, ως «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base) αξιοποιείται από τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, «AWACS». Οπως αξιοποιούνται Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη για την προώθηση αμερικανοΝΑΤΟικού εξοπλισμού στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στην ίδια την Ουκρανία. Και βέβαια η Σούδα, για την υποστήριξη των πλοίων του θανάτου που απλώνει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό, παλαιότερα και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειωτέον, ακριβώς σε υποστήριξη της ΝΑΤΟικής ανάπτυξης δυνάμεων κόντρα στη Ρωσία, από τον Οκτώβρη του 2022 Διμοιρία Αντιαρματικών Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), έναν από τους 4 επιπλέον Σχηματισμούς Μάχης (8 στο σύνολο) επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup) που αποφασίστηκε από το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κατά πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα Ελληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων για κύρια άρματα μάχης «Leopard 1» εκπαίδευσαν Ευρωπαίους χειριστές. Αυτοί με τη σειρά τους εκπαίδευσαν Ουκρανούς (μέθοδος «train the trainer»). Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine - EUMAM UA) λέγεται ότι από την ελληνική πλευρά προσφέρθηκαν και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section/squad and platoon levels up to company») ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»).

Επίσης, τον Αύγουστο, στην Αθήνα, Ζελένσκι και Μητσοτάκης συζήτησαν και για την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των Ουκρανών πιλότων να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κιέβου εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που, όπως είπε, του έκανε, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δύο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειες» υλοποίησής της. Κατά πληροφορίες, στο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης F-16» (European F-16 Training Center - εγκαινιάστηκε τον Νοέμβρη) στη νότια Ρουμανία, όπου θα εκπαιδεύονται στην αρχική και επιχειρησιακή εκπαίδευση του μαχητικού Ουκρανοί πιλότοι, επί αεροσκαφών που ήδη κάποιες ΝΑΤΟικές χώρες συνεισφέρουν, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να στείλει 2 ή 3 έμπειρους πιλότους ως εκπαιδευτές.

Να καταγραφεί και η εμπλοκή, εδώ και χρόνια, στο Κόσοβο, με την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ), όπου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ανεπτυγμένα περίπου 80 - 100 στελέχη, ανάλογα με την περίοδο, τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες. Επισήμως, η κυβέρνηση διατηρεί ανεπτυγμένο εκεί έναν Μηχανοκίνητο Λόχο Ελιγμoύ (εδρεύει στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα), όπως και δύο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών (Liaison Monitoring Teams) που εδρεύουν στο στρατόπεδο Novoselo στη Μιτρόβιτσα.

Εξάλλου, πρόσφατα περατώθηκε η αξιολόγηση του Επιτελείου του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF), τη διοίκηση του οποίου ανέλαβε η Ελλάδα. Το KFOR ORF αποτελεί την Επιχειρησιακή Εφεδρεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου και - σε άλλο ένα δείγμα της έντασης των ανταγωνισμών - είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται από πολυεθνική δύναμη 4 λόχων, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, και τη χώρα μας ως «έθνος - πλαίσιο» να αναλαμβάνει τη διοίκησή του.

Στην ίδια περιοχή έχουν αποσταλεί στελέχη στο επιτελείο της επιχείρησης της ΕΕ «ALTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν συμμετοχές Ελλήνων στρατιωτικών στην «Εκπαιδευτική Αποστολή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique/ EUTM - MOZ) στη Μοζαμβίκη, ζώνη όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους, ενώ σε ισχύ βρίσκεται πάντα και η «στρατηγική συμφωνία» Ελλάδας - Γαλλίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν εξάλλου με στελέχη στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ