Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Παρασκευή 5 Γενάρη

1809 Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος 1807 - 1809. Η Συνθήκη διασφάλιζε ενισχυμένα οικονομικά προνόμια για τη Βρετανία, με αντάλλαγμα την προάσπιση της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προέβλεπε επίσης την απαγόρευση διάπλου από τα Στενά για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο.

1900 Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1913 Στη Ναυμαχία της Λήμνου τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά», μαζί με 8 αντιτορπιλικά, νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να περιοριστεί οριστικά στα Στενά.

1919 Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Η καταστολή που ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αγριότητα. Οι αιχμάλωτοι δέρνονταν ανηλεώς και πολλοί εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες επιτόπου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ (15/1).

1932 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ουμπέρτο Εκο.

1945 Επειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά συμπτύσσεται για να καταλάβει θέσεις στις προσβάσεις γύρω από την πρωτεύουσα. Χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά ακολουθούν τον ΕΛΑΣ. Ετσι, έληξαν οι μάχες του Δεκέμβρη του 1944, κατά τους οποίους το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ διεξήγαγε ηρωική πάλη.

1957 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στο Κογκρέσο το «Δόγμα Αϊζενχάουερ».

2005 Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τον μεγαλύτερο πλανήτη - νάνο του ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο δίνεται το όνομα «Ερις».

Σάββατο 6 Γενάρη

1412 Γεννιέται η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λορένης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

1822 Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, γνωστός ανάμεσα σε άλλα για τις ανασκαφές του στην Τροία και στις Μυκήνες.

1852 Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1919 Στο Θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι.

Κυριακή 7 Γενάρη

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο και αναλαμβάνει πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.

1904 Πεθαίνει ο συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης.

1914 Γεννιέται ο πιανίστας και συνθέτης Γιάννης Σπάρτακος.

1943 Εκτελούνται στον Πειραιά οι Παναγιώτης Σαντής και Αριστοτέλης Τσουρτσούλης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

1943 Πεθαίνει ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

1973 Εκπρόσωποι των ελληνικών αντιδικτατορικών οργανώσεων διαδηλώνουν έξω από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο Παττακός, ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ