Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι θα εντείνει τους βομβαρδισμούς σε «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» και «κέντρα λήψης αποφάσεων»

Με ανταλλαγή μαζικών επιθέσεων με πυραύλους και drones σε ουκρανικό και ρωσικό έδαφος, και συζητήσεις για την παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, με έμφαση στους «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ήδη από τις πρώτες μέρες του 2024 γίνεται σαφής η πορεία κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενώ πλησιάζει η συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή.

Η Μόσχα εξαπολύει από την προηγούμενη βδομάδα μαζικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, που εντάθηκαν περαιτέρω μετά τις ουκρανικές επιθέσεις το προηγούμενο Σάββατο στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, με τουλάχιστον 25 νεκρούς αμάχους. Τα ουκρανικά χτυπήματα στο Μπέλγκοροντ έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους μήνες, όπως και οι επιθέσεις στην Κριμαία και σε ρωσικούς στόχους στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση επανέφερε τη συζήτηση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για προμήθεια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με περισσότερους και ισχυρότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που θα σημάνει ότι τα χτυπήματα βαθύτερα σε ρωσικό έδαφος θα είναι εφικτά και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας ακόμα μεγαλύτερος.

Μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο Μπέλγκοροντ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «θα εντείνουμε τους βομβαρδισμούς» με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» και «τοποθεσίες λήψης αποφάσεων». Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν θα υποχωρήσει ποτέ» και ότι «θα υπερασπιστεί σθεναρά» τα συμφέροντά της, όπως και το 2023. Τόνισε ακόμα ότι η Ρωσία βιώνει «μια ιστορική φάση» και ότι θα είναι «ακόμα πιο ισχυρή» την ερχόμενη χρονιά.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, κάτι που θα ενισχύσει την ικανότητα της Μόσχας να στοχεύει την υποδομή της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας - Ιράν όχι μόνο θα βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και θα ενισχύσει τις ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες στη Μέση Ανατολή.

Οπως εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν στόχο την ουκρανική «αμυντική» βιομηχανία, με χτυπήματα «μεγάλης εμβέλειας». Η Ουκρανία αυξάνει την εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών και drones, ενώ πολεμικές βιομηχανίες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επενδύουν σε άνοιγμα της παραγωγής τους στην Ουκρανία.

Η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναγνωρίζει την «αυξανόμενη σημασία της παραγωγής όπλων στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου πολέμου», αναφέρεται στην ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, είχε δηλώσει ότι οι συνέπειες των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων θα ήταν «καταστροφικές» αν οι περισσότερες απ' αυτές δεν είχαν αποκρουστεί.

Διεργασίες για αποστολή ΝΑΤΟικών πυραύλων με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές

Την ίδια ώρα, στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο άνοιξε ξανά η συζήτηση για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με τους οποίους εξοπλίζει το Κίεβο.

Μετά τις ρωσικές επιθέσεις με σχεδόν 100 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας την Τρίτη, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα ζήτησε από τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να επιταχύνουν την αποστολή πυρομαχικών για τα συστήματα αεράμυνας, επιθετικών drones και πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 300 χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν στείλει στο Κίεβο οι ΗΠΑ (ATACMS), η Βρετανία και η Γαλλία (τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow» / SCALP-EG), ωστόσο θεωρείται ότι το βεληνεκές των πυρομαχικών που έχουν δοθεί στο Κίεβο δεν ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ο Κουλέμπα ζήτησε από τους «Δυτικούς συμμάχους» «να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα "παγωμένα" ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες της Ουκρανίας και να πάψουν να έχουν επαφές με Ρώσους διπλωμάτες στις πρωτεύουσες και στους διεθνείς οργανισμούς».

Εξάλλου το ρωσικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Π. Στάνο, σχετικά με το περιστατικό στο Μπέλγκοροντ και το δικαίωμα του Κιέβου στην άμυνα, ανέφερε ότι η «Δύση» έχει «νομιμοποιήσει την ανομία».

Αλλά και ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσει στην τελευταία επίθεση στην Ουκρανία «με γλώσσα που ο Πούτιν καταλαβαίνει: Ενισχύοντας τις κυρώσεις, ώστε να μην μπορεί να φτιάξει νέα όπλα με λαθραία ανταλλακτικά, και δίνοντας στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να καταστρέψει εγκαταστάσεις εκτόξευσης και κέντρα διοίκησης».

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, συζήτησε με τον Σικόρσκι «την ανάγκη να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους».

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη συγκαλείται συνάντηση μεταξύ διπλωματών του ΝΑΤΟ και αξιωματούχων από την Ουκρανία, υπό τη μορφή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, μετά τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ουκρανικές πόλεις.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, δήλωσε ότι τυχόν αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία απειλεί την ίδια την Πολωνία. «Θα έπρεπε αυτοί οι πύραυλοι, σύμφωνα με τον Σικόρσκι, να έχουν τέτοιο βεληνεκές που θα τους επιτρέψει να φτάσουν στα σύνορα της Πολωνίας; Δεν τους είναι αρκετά αυτά που έχουν ήδη πετάξει από το ουκρανικό έδαφος;», είπε, αναφερόμενη και στο πρόσφατο περιστατικό με πύραυλο που πέρασε στον πολωνικό εναέριο χώρο και ο οποίος φέρεται από τη Βαρσοβία να ήταν ρωσικός, αλλά και σε προηγούμενο περιστατικό όπου πύραυλος που αποδείχθηκε ουκρανικός έπληξε κατά λάθος πολωνικό χωριό, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Η Βαρσοβία δεν αποκλείει «προβοκάτσια» σχετικά με τον «ρωσικό πύραυλο»

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Πολωνίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας σχετικά με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από πύραυλο στις 29 Δεκέμβρη.

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Ούτε οι σύμμαχοί μας μπορούν να το αποκλείσουν», είπε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου να μην ήταν τυχαία αλλά σκόπιμη, προκλητική ενέργεια.

«Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι μια διείσδυση σε βάθος 40 χλμ. από τα σύνορα της Πολωνίας ήταν τυχαία. Αυτού του είδους η τροχιά παραβιάζει κατάφωρα τον εθνικό εναέριο χώρο», σημείωσε. Ο πύραυλος εξήλθε από τον πολωνικό εναέριο χώρο τρία λεπτά αργότερα.

Εκτίμησε δε ότι δεν ήταν τυχαία η στιγμή, δεδομένης της αλλαγής σκυτάλης στην κυβέρνηση της Πολωνίας και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, επομένως «ο κίνδυνος από τέτοιες δοκιμασίες είναι υψηλός».

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα προβλήματα στη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού (GPS) στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Βαλτικής, τα οποία όμως δεν φάνηκαν να επηρεάζουν το αντίστοιχο σύστημα GLONASS, που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Τις τελευταίες μέρες, δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και αεροσκάφος εφοδιασμού με καύσιμα, βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και τον επιτηρούν, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Ο Ρώσος επιτετραμμένος στη Βαρσοβία, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία απόδειξη περί ρωσικής παραβίασης του πολωνικού εναέριου χώρου.

Παράλληλα, προχωρά το ΝΑΤΟικό σχέδιο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και μετασχηματισμού του στρατού της με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16, και η Νορβηγία ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα στείλει δύο τέτοια αεροσκάφη στη Δανία, ενώ έχει στείλει ήδη 10 εκπαιδευτές. Η νορβηγική Πολεμική Αεροπορία έχει αντικαταστήσει τα δικά της F-16 με τα πιο εξελιγμένα F-35.

Η Ουάσιγκτον δεν γνωρίζει τι μέρος του αμερικανικού εξοπλισμού έχει καταστραφεί

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν είναι έτοιμη» να ενημερώσει τι μέρος των αμερικανικών όπλων που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Αυτή η ερώτηση καλύτερα να τεθεί στις ουκρανικές δυνάμεις, όχι στις ΗΠΑ», σημείωσε.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε ότι για κάθε σύστημα που παρέχεται στην Ουκρανία, υπάρχει ένα μέτρο λογοδοσίας. Ωστε να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό ότι το αμερικανικό υλικό χρησιμοποιείται κατάλληλα στο πεδίο της μάχης. Και δεν είδαμε καμία ένδειξη ότι υπήρξε ευρείας κλίμακας διαφθορά ή κατάχρηση από τον ουκρανικό στρατό», είπε.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις ουκρανικές δυνατότητες στη σύγκρουση με τη Ρωσία και «προσθέσαμε τεχνογνωσία και άτομα στην ομάδα στο Κίεβο ειδικά για λόγους λογοδοσίας», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε δε ότι στις 27 Δεκέμβρη οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 250 εκατ. δολαρίων, «από τα κεφάλαια που είχαμε», και ότι «πρέπει να λάβουμε υποστήριξη από το Κογκρέσο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Εκτίμησε ακόμα ότι η Ρωσία δεν δείχνει «ετοιμότητα για διάλογο» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, «παρά τις ατάκες που ακούγονται τις τελευταίες μέρες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Μίλερ, διέψευσε δημοσιεύματα (π.χ. στο «Politico») που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ήθελαν η Ουκρανία να αλλάξει τη στρατηγική της και να μην επιδιώκει «ολοκληρωτική νίκη» επί της Ρωσίας, αλλά να παραχωρήσει εδάφη.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων S. Schafer, σε επιστολή του προς τις πολεμικές βιομηχανίες «Rheinmetall» και «Krauss-Maffei Wegmann», επισημαίνει ότι ελάχιστα από τα γερμανικά άρματα μάχης «Leopard 2» που στάλθηκαν στο Κίεβο εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη έλλειψη ανταλλακτικών για επισκευές των τανκς που έχουν δεχτεί πλήγματα.

Ρωσική υπηκοότητα στους ξένους που πολεμούν στην Ουκρανία

Οι ξένοι υπήκοοι που συνήψαν σύμβαση με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και οι συγγενείς τους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει τις δυνάμεις της που πολεμούν στην Ουκρανία, με το μικρότερο δυνατό πολιτικό και κοινωνικό κόστος στο εσωτερικό της Ρωσίας, και σύμφωνα με την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας το κόμμα του Πούτιν έχει αρχίσει να στρατολογεί μαχητές.

Οπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» έχει αρχίσει να συγκροτεί μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία γνωστή ως «Hispaniola». Η ομάδα ήταν προηγουμένως μέρος του τάγματος Βοστόκ, «μιας μαχητικής ομάδας Ρώσων χούλιγκανς ποδοσφαίρου» που πολεμούσε μαζί με τα στρατεύματα της Μόσχας στην περιοχή του Ντονέτσκ. Στα κέντρα στρατολόγησης της «Hispaniola» που λειτουργούν στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, υπόσχονται μηνιαίες αμοιβές και αποζημιώσεις για τους μαχητές και τις οικογένειές τους.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ