Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Εντείνουν παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην περιοχή

Στο τραπέζι και τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης

Εντείνουν τα παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο στην ισραηλινή ηγεσία για την κλιμάκωση της αιματοχυσίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να διαμορφώσουν το έδαφος για την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα και της κατοχής της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή έναντι άλλων ανταγωνιστών που παρεμβαίνουν σε αυτή.

Χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως έως το τέλος της επόμενης βδομάδας θα μεταβεί σε Ισραήλ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Πρόκειται για την 4η περιοδεία του στην περιοχή και την 5η του επίσκεψη στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Την Τρίτη είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Καταριανό εμίρη, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, με επίκεντρο το θέμα των ομήρων και αιχμαλώτων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση του Κατάρ αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «κοινές προσπάθειες μεσολάβησης για να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία».

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, χωρίς τέτοιες αναφορές, σημείωσε πως συζητήθηκε «η επείγουσα προσπάθεια εξασφάλισης της απελευθέρωσης» όσων παραμένουν όμηροι της Χαμάς.

Την ίδια μέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, στην Ουάσιγκτον, συζητώντας «τη μετάβαση σε μία διαφορετική φάση πολέμου» και προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Διαβουλεύσεις από την αιγυπτιακή κυβέρνηση

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εντείνει τις διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και άλλους Αραβες αξιωματούχους, επιχειρώντας να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ή την προετοιμασία εδάφους για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» από τον τερματισμό της.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», το αιγυπτιακό σχέδιο που φέρει την υποστήριξη του Κατάρ έχει τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται αναστολή των συγκρούσεων για περίπου δύο ή τρεις βδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων της Χαμάς και 120 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου προβλέπεται αύξηση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η δεύτερη φάση προβλέπει ενδοπαλαιστινιακό «εθνικό διάλογο» με στόχο το γεφύρωμα αντιθέσεων μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και τη συγκρότηση μίας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Προβλέπεται επίσης η επιστροφή εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το τρίτο στάδιο προβλέπει συνολική εκεχειρία, απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων (συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών), με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που σχετίζονται με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα και επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους.

Προηγούμενη αιγυπτιακή πρόταση που προέβλεπε να παραδώσει η Χαμάς τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας με αντάλλαγμα μόνιμη εκεχειρία είχε απορριφθεί και από τη συγκεκριμένη παλαιστινιακή οργάνωση και από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι ηγέτες Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο, συζητώντας τα γνωστά σχέδια του Ισραήλ για ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, τόνισαν πως δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να προχωρήσει σχέδια διωγμού των Παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ, ώστε αφενός να συμφωνήσει σύντομα σε «κατάπαυση πυρός» και αφετέρου να επιτρέψει μεγαλύτερη και ταχύτερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Διεθνής Σύνοδος του Ιράν για το Παλαιστινιακό

Χτες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Καναάνι αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ιρανικής ηγεσίας για το Παλαιστινιακό. Τόνισε την πρόσφατη πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων 60 χωρών, επισημαίνοντας την έκκλησή τους για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Καναάνι, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Ιράν για την Παλαιστίνη και το μέλλον της, τόνισε πως υπάρχει «αποτελεσματική επαφή» με όλα τα σχετικά μέρη και όρισε ως βασική προτεραιότητα τον τερματισμό των εγκλημάτων πολέμου του ισραηλινού κατοχικού κράτους και των επιθέσεων στη Γάζα. Επισήμανε δε πως χώρες που είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο «μιλούν ήδη για τη μεταπολεμική κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ