Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παράδοση πυραύλων «Patriot» στις ΗΠΑ ενέκρινε η Ιαπωνία

Για την «αναπλήρωση» των αμερικανικών αποθεμάτων που στέλνονται στο Κίεβο - Εντονη αντίδραση από τη Μόσχα

Ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που το Τόκιο προχωρά σε εξαγωγή θανατηφόρων εξοπλισμών μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Copyright 2018 The Associated

Ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που το Τόκιο προχωρά σε εξαγωγή θανατηφόρων εξοπλισμών μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Πυραύλους για συστήματα αεράμυνας «Patriot» αποφάσισε να στείλει η Ιαπωνία στις ΗΠΑ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα αποθέματα» των Ενόπλων Δυνάμεών τους λόγω της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια σπάνια απόφαση του Τόκιο, το οποίο συνολικά συντάσσεται με το «δυτικό» στρατόπεδο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο μέχρι τώρα απέφευγε να προσφέρει εξοπλισμούς στο Κίεβο.

Η νέα εξέλιξη είναι χαρακτηριστική για την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και για το πώς εμπλέκονται σε αυτήν όλο και πιο ενεργά δυνάμεις από όλο τον κόσμο.

Εν μέσω ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι αν δεν εγκριθεί το νέο τεράστιο πακέτο που προωθεί για τη στήριξη του Κιέβου θα «ξεμείνει» από στρατιωτικά αποθέματα και βοήθεια προς την Ουκρανία, η Ουάσιγκτον «καλωσόρισε» την απόφαση που έλαβε το Τόκιο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι «ευγνώμων» στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει «στην ασφάλεια της Ιαπωνίας», αφού θα «εξασφαλίσει πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν αξιόπιστη δυνατότητα αποτροπής και αντίδρασης».

Για να επιτραπεί η μεταφορά, η Ιαπωνία, η οποία ασκεί πολύ αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές όπλων λόγω του Συντάγματος, χαλάρωσε τους κανόνες για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια.

Η αποστολή πυρομαχικών για τα συστήματα «Patriot», που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αεράμυνα της Ουκρανίας, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ιαπωνία προχωρά σε εξαγωγή θανατηφόρων ειδών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Η μεταφορά των πυραύλων «θα συμβάλει (...) στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία με τους συμμάχους και με τις ΗΠΑ», ανέφερε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Βάσει του νέου κανόνα, η Ιαπωνία «θα μπορεί να εξάγει όπλα που παράγονται στη χώρα με άδεια από κράτος του εξωτερικού» στο συγκεκριμένο κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Η Ιαπωνία παράγει ιδίως πυραύλους «Patriot Advanced Capability-3» (PAC-3), με άδεια της αμερικανικής «Lockheed Martin», η οποία τους ανέπτυξε.

Οι ΗΠΑ, βασικός προμηθευτής του στρατού της Ουκρανίας, στρέφονται πλέον σε «συμμάχους» που διαθέτουν εξοπλισμό αμερικανικού σχεδιασμού ή αμερικανικής κατασκευής για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ζητήσει από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό πακέτο χρηματοδοτήσεων 61 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο και παράλληλα να αναπληρωθούν τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στην απόφαση του Τόκιο, με το ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι τα πυρομαχικά για τους «Patriot» «θα καταλήξουν στην Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι «αν ιαπωνικοί πύραυλοι φτάσουν στα χέρια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τέτοιες ενέργειες θα θεωρηθούν αναμφισβήτητα εχθρικές προς τη Ρωσία και θα έχουν σοβαρές συνέπειες» για τις σχέσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας.

«Είναι προφανές ότι η απόφαση που λήφθηκε εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η ιαπωνική πλευρά όχι μόνο υπερβαίνει τις δικές της αρχές, αλλά χάνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των όπλων, τα οποία η Ουάσιγκτον μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει κυριολεκτικά όπως θέλει», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τουρκία: «Πράσινο φως» σε Επιτροπή της Βουλής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε προχτές την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά από 19 μήνες καθυστερήσεων, κατά τους οποίους η Αγκυρα - στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού που διεξάγει μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο - απαίτησε παραχωρήσεις από τη Στοκχόλμη σε θέματα που σχετίζονται με την «τρομοκρατία» και τις εξαγωγές όπλων από τη Σουηδία προς την Τουρκία.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντ. Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μ. Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε από την ψηφοφορία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης - εκτιμάται στις 16 Γενάρη - και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Φ. Οκτάι, επικεφαλής της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν αναμένεται η διαδικασία να γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Μπάιντεν. Ο Ερντογάν πρότεινε τότε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ερντογάν ενέπλεξε και τον Καναδά στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες».

Ούτε η Ουγγαρία έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, «χαιρέτισε» την απόφαση της Επιτροπής της τουρκικής Βουλής και εκτίμησε ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία «θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», κάτι που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ».

Για «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Στόλτενμπεργκ

Η Ρωσία «έχασε την Ουκρανία για πάντα» λόγω του πολέμου, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ: «Ολος ο σκοπός αυτής της εισβολής ήταν να αποτραπεί η Ουκρανία να προχωρήσει προς το NATO και την ΕΕ. Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα πιο κοντά από ποτέ στο NATO και την ΕΕ». «Πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική ήττα για τη Ρωσία», κατέληξε.

Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε βέβαιος ότι η Ουκρανία θα επιτύχει εντέλει τον στόχο της να προσχωρήσει στο NATO και επισήμανε ότι η Ρωσία καταβάλλει εξαιρετικά υψηλό τίμημα για τον πόλεμό της: «Εχει χάσει εκατοντάδες αεροπλάνα, χιλιάδες άρματα μάχης και έχει 300.000 (ανθρώπινες) απώλειες. Η οικονομία τους είναι ασθενέστερη. Πολιτικά είναι πιο απομονωμένοι. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο. Οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι «μπορούν να αντεπιτεθούν για όσο καιρό χρειαστεί, ειδικά όταν λαμβάνουν όπλα από τη Γερμανία και πολλούς άλλους συμμάχους του NATO». Αναφορικά με τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ και την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε «πεπεισμένος ότι όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσηλωμένες στη διατλαντική σύμπραξη».

Στο μεταξύ, στην ΕΕ συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από την έγκριση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ έως το 2027, θέμα που μετατέθηκε για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την 1η Φλεβάρη μετά από ουγγρικό «βέτο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Κομισιόν βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση του Κιέβου, με ποσό 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας. Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους.

Ρώσος ΥΠΕΞ: Η «Δύση» σχεδιάζει να «παγώσει» τη σύγκρουση

Σε σχέδια της «Δύσης» να «παγώσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αντίθεση της Μόσχας.

«Οσον αφορά τις διαρροές σχετικά με την πρόθεση της Δύσης να παγώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να την παρουσιάσει ως νικήτρια χώρα, γνωρίζουμε πώς η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ διακηρύσσουν "νίκες" και ξέρουμε πώς "κέρδισαν" στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ», δήλωσε.

Στο μεταξύ, στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πάρει προβάδισμα στην παραγωγή όπλων έναντι της «Δύσης» και σκοπεύει να διατηρήσει ψηλά τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής.

«Αρχίσαμε να αυξάνουμε τον ρυθμό της παραγωγής νωρίτερα από τις δυτικές χώρες», είπε ο Ντ. Μάντουροφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, που επιβλέπει την παραγωγή όπλων, θέτοντας το ερώτημα «πόσο θα διαρκέσει αυτή η κούρσα» και διευκρινίζοντας πως μέσα στο 2024 αναμένεται να εγκριθεί εξοπλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2025 - 2034.

Τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είχαν διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι η παραγωγή στοιχείων και πυρομαχικών του πυροβολικού, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ή μάχης και drones αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Μάντουροφ, οι ρωσικές κρατικές συμβάσεις στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών το 2023 διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2022 και η παραγωγή «ορισμένων οπλικών συστημάτων» δεκαπλασιάστηκε.

Πλήγμα σε ρωσικό πλοίο στην Κριμαία - Ρωσική κατάληψη πόλης κοντά στο Ντονέτσκ

Στο πεδίο, το Κίεβο συνεχίζει να πιέζει τη Μόσχα στη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία με «δυτικούς» πυραύλους και άλλους εξοπλισμούς. Η δε Ρωσία, μετά τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, πιέζει ιδιαίτερα στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, πετυχαίνοντας και ορισμένες προωθήσεις.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ένα από τα πολεμικά πλοία της υπέστη ζημιές σε μια επίθεση του Κιέβου σε λιμάνι της Κριμαίας, ένα νέο πλήγμα στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο χαιρέτισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ενημερώθηκε από τον υπουργό Αμυνας για τις «ζημιές» που υπέστη το αποβατικό πλοίο «Novotcherkassk» κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επίθεσης με τη συνδρομή πυραύλων Κρουζ, στην πόλη Φεοντόσια.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της την πόλη Μαρίνκα, κοντά στο Ντονέτσκ. Η Μαρίνκα είχε μετατραπεί σε οχυρό από τον ουκρανικό στρατό από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τους «φιλορώσους» αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, χαιρέτισε την κατάληψη της Μαρίνκα που, όπως είπε, απομακρύνει το ουκρανικό πυροβολικό από το Ντονέτσκ, προσθέτοντας ότι «τα στρατεύματά μας αποκτούν την ευκαιρία να διευρύνουν τον χώρο των επιχειρήσεών τους» στη ζώνη αυτή.

Μετά τις αρχικές διαψεύσεις του Κιέβου, ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν προς «την περιφέρεια» της πόλης και θα αναδιπλωθούν σε «μια γραμμή άμυνας έξω από την κοινότητα». Η Μαρίνκα «δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε, λόγω της μεγάλης καταστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ