Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Οργή για τη δολοφονία Ιρανού ταξίαρχου στη Συρία

Από την κηδεία του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού Μουσαβί στη Νατζάφ του Ιράκ

Copyright 2023 The Associated

Από την κηδεία του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού Μουσαβί στη Νατζάφ του Ιράκ
Νέο «λάδι στη φωτιά» της σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Ισραήλ - Ιράν έριξε τη Δευτέρα ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη Συρία, στη νότια Δαμασκό, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς» των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στη Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, ο Μουσαβί χτυπήθηκε από τρεις ισραηλινούς πυραύλους ενώ βρισκόταν στη συνοικία Σαγέντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού. Η εν ψυχρώ δολοφονία του ταξίαρχου προκάλεσε την οργή της ιρανικής ηγεσίας, που διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι η δολοφονία του Μουσαβί - η οποία σημειώθηκε λίγες μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3/1/2020 στη Βαγδάτη - ήταν «ένδειξη του εκνευρισμού και της ανικανότητας» του Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά του απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την έκθεση της ΙΑΕΑ

Την Τρίτη, ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του Μουσαβί, έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ιράν «αυξάνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά ποσοστό υψηλότερο του 60%» και, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, το απόθεμα του Ιράν σε εμπλουτισμένο κατά 60% ουράνιο ανέρχεται πλέον σε 128,3 κιλά, σημειώνοντας αύξηση 6,7 κιλών από την προηγούμενη αξιολόγηση της IAEA (για την κατασκευή πυρηνικών όπλων πρέπει να είναι εμπλουτισμένο κατά περίπου 90%).

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν «έντονη ανησυχία», με εκπρόσωπο του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, να συσχετίζει την εξέλιξη με πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων, όπως οι Χούθι της Υεμένης, με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων.

Το Ιράν απέρριψε τις αμερικανικές αιτιάσεις, με τον επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της χώρας, Μοχάμεντ Εσλαμί, να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει τίποτα νέο».

Φονικές τουρκικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ

Την Κυριακή στη βορειοανατολική Συρία σκοτώθηκαν 8 άμαχοι από βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού σε περιοχές υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών. Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει για την επίθεση μία μέρα πριν, ως αντίποινα για τον θάνατο 12 στρατιωτικών της στο βόρειο Ιράκ στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας. Ακολούθησε κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων και χτες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον 71 θέσεων Κούρδων σε Συρία και Ιράκ «εξουδετερώθηκαν 59 τρομοκράτες».

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έπληξαν 48 στόχους, καταστρέφοντας υποδομές όπως νοσοκομεία, πρατήρια καυσίμων, σιταποθήκες αλλά και κατοικίες, με τουλάχιστον 20 αμάχους νεκρούς.

Τέλος, η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος, στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε μια κλινική για διαβητικούς στο Κομπανί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταιγισμός επικίνδυνων εξελίξεων σε όλα τα εύφλεκτα μέτωπα της περιοχής(2024-01-17 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2022-08-04 00:00:00.0)
Σενάρια και αντιπαράθεση(2020-01-11 00:00:00.0)
«Πακέτο προτάσεων» ετοιμάζει η Τεχεράνη(2009-07-15 00:00:00.0)
Αποκορύφωση των διεθνών πιέσεων(2005-08-10 00:00:00.0)
Φονικός ο «ιστός» της αντίστασης(2004-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ