Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με «μακρύ πόλεμο» και παραπέρα «ένταση των μαχών» απειλεί το Ισραήλ

Τουλάχιστον 21.110 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Copyright 2023 The Associated

Με αμείωτη κλιμάκωση συνέχισε χτες για 82η μέρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός τις δολοφονικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 21.110 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 8.800 παιδιά και 6.300 γυναίκες, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 55.243, ενώ πάνω από 7.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από το πρωί της Τρίτης μέχρι χτες το πρωί σκοτώθηκαν 195 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 325.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες οι εγκληματικές ισραηλινές επιθέσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς, πολυκατοικίες και σπίτια αμάχων.

Εφιαλτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν παραμονή Χριστουγέννων στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς πάνω από 70 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης τις προηγούμενες μέρες στους καταυλισμούς Bureij και Nuseirat, ενώ σφοδρά πλήγματα εξαπολύθηκαν ξανά και στη νότια Γάζα. Ενώ χτες σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα από ισραηλινή επιδρομή στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, σε κτίρια κοντά στο Νοσοκομείο «Αλ Αμάλ».

Επιπλέον, μέσα στο τελευταίο 48ωρο τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Χ. Χαλεβί προειδοποίησαν ότι η σφαγή στη Γάζα θα συνεχιστεί για «πολλούς μήνες».


Copyright 2023 The Associated

Ο Νετανιάχου, επισκεπτόμενος στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, διαμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε (...) θα εντείνουμε τις μάχες τις μέρες που έρχονται. Θα είναι μακρύς πόλεμος».

Αντίστοιχα, σε άρθρο του τα Χριστούγεννα στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», αποτυπώνοντας την επίθεση του Ισραήλ εναντίον όλου του παλαιστινιακού λαού και του δικαιώματός του να παλεύει για ελεύθερη πατρίδα, ο Νετανιάχου έθεσε 3 όρους «προτού παύσει» η ισραηλινή επίθεση: Την καταστροφή της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «αντιπρόσωπο - κλειδί του Ιράν», την «αποστρατιωτικοποίηση» της Γάζας και την «αποριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας».

Ανέφερε ακόμα ότι στο «εγγύς μέλλον» το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», καθώς και ότι θα δημιουργηθεί μια «προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας». Απέρριψε δε ξανά το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει τη λεγόμενη «εθελοντική μετανάστευση» - δηλαδή τον εκτοπισμό - των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χαλεβί την Τρίτη μιλώντας σε στρατιωτικούς επεσήμανε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει «πολλούς μήνες».

Επίσης την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, μιλώντας στην Κνεσέτ και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δέχεται όλο αυτό το διάστημα «πόλεμο από επτά μέτωπα» - αναφέροντας τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν. Πρόσθεσε πως ο στρατός έχει απαντήσει «στα 6 από τα 7 μέτωπα» και πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς και σκληρός, με βαριά κόστη». που όμως «δεν είναι ανώτερα» από τον λόγο που προκάλεσε τη σύρραξη. Διαβεβαίωσε δε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρήσει» τη Χαμάς «ακόμα κι αν χρειαστούν μήνες ή χρόνια».

Παλαιστινιακές αντιδράσεις στις ισραηλινές απειλές

Απέναντι στις απειλές και τις τοποθετήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό κανάλι ΟΝ επεσήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, παρά την αντίθεση του Ισραήλ. Υποστήριξε επίσης πως «η περίοδος μετά το τέλος του πολέμου θα αποδειχθεί δοκιμασία για τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι θα κληθούν να αποδείξουν αν θα τηρήσουν τον λόγο τους προς την Παλαιστινιακή Αρχή σχετικά με την «υποστήριξή τους» σε μια «αναζωογονημένη» παλαιστινιακή ηγεσία.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση στη Γάζα είναι χειρότερη και από τη Νάκμπα («Καταστροφή») του 1948, τονίζοντας: «Στη Νάκμπα ο λαός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γη του, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι ακόμα πιο τρομερό, καθώς καταστρέφονται τα πάντα: Σχολεία, τζαμιά, όλα τα κτίρια, τα πάντα!».

Επανερχόμενος στο θέμα των ενδοπαλαιστινιακών διαβουλεύσεων ενότητας που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλη στην αιγυπτιακή πόλη Ελ Αλαμέιν, ο Αμπάς ανέφερε ότι αναμένει να ακούσει από τους ηγέτες άλλων παρατάξεων τις θέσεις τους για μια συμφωνία. Είπε πως αναμένει την επίτευξη μιας διευθέτησης με άλλες παρατάξεις που ήταν «παρούσες ή απούσες εκεί» (στις διαβουλεύσεις πήραν μέρος στελέχη της Χαμάς, ενώ δεν συμμετείχε η «Ισλαμική Τζιχάντ»).

Από την πλευρά της η Χαμάς χαρακτήρισε «γελοίο σχέδιο» τις δηλώσεις Νετανιάχου περί «εθελοντικής μετανάστευσης» των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε σε ανακοίνωσή της, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχτούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας».

Μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στάδιο στη Γάζα

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα αναρίθμητα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου σε βάρος του παλαιστινιακού λαού προκαλούν αποτροπιασμό βίντεο που τράβηξαν Ισραηλινοί οπερατέρ, υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού, και δείχνουν τη μετατροπή ανοιχτού σταδίου της Γάζας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων, μεταξύ τους και παιδιών, που στέκονται φορώντας μόνο εσώρουχα ή κάθονται σε παράταξη υπό την απειλή των όπλων Ισραηλινών στρατιωτών.

Στις εικόνες φαίνονται να κρατούνται νέοι, παιδιά και έφηβοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και ανάπηροι.

Παράλληλα, πυκνώνουν οι καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια εναντίον Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ξεθάβουν πτώματα Παλαιστινίων και αρπάζουν νεκρούς από νεκροτομεία!

Σε ένα ακόμα δείγμα των εγκληματικών και απάνθρωπων τακτικών του ισραηλινού κατοχικού στρατού, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι παρέλαβε 80 πτώματα σε προχωρημένη σήψη και αποσύνθεση από το Ισραήλ, μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ξεθάψει τα πτώματα Παλαιστινίων από περιοχή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας - καταγγελίες αναφέρουν ότι αρπάχτηκαν πτώματα και από νεκροτομεία - με το πρόσχημα της εξέτασης αν ανάμεσά τους υπήρχαν Ισραηλινοί όμηροι...

Αφού έγιναν νεκροτομή και «έρευνες», τελικά 80 σοροί παραδόθηκαν και ξαναθάφτηκαν σε νεκροταφείο στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Εκπρόσωπος της Χαμάς σχολίασε ότι η είδηση αποκαλύπτει την έλλειψη ηθικής από τον ισραηλινό στρατό, ενώ επανέφερε τις κατηγορίες για κλοπή ανθρώπινων οργάνων και ιστών θυμάτων των επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό.

ΟΗΕ: Διορισμός Ολλανδής αξιωματούχου για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την Ολλανδή απερχόμενη υπουργό Εμπορίου και Ανάπτυξης, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής, Σίγκριντ Κάαχ, διόρισε ο γγ του ΟΗΕ στη θέση της συντονίστριας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η Κάαχ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 8 Ιανουαρίου, επικεφαλής ενός νέου, υπό συγκρότηση μηχανισμού του ΟΗΕ.

Την Τρίτη η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι παρέλαβε 41 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και 7 νέα ασθενοφόρα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα.

Ο όγκος της βοήθειας που φτάνει στον θύλακα παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυξάνονται οι απώλειες στον κατοχικό στρατό

Καθώς εντείνονται οι μάχες στη Γάζα, αυξάνονται οι απώλειες στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα (27 Οκτωβρίου) σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 164 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δημοσιεύει βίντεο από μάχες και επιθέσεις σε δυνάμεις του κατοχικού στρατού, ενώ το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον τραυματισμό και τη νοσηλεία χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός Ισραηλινού στρατιώτη από λοίμωξη που προήλθε από επικίνδυνο παθογόνο μικροοργανισμό, τον οποίο κόλλησε ενώ πολεμούσε στη Γάζα, σε συνθήκες έξαρσης επιδημιών στον παλαιστινιακό θύλακα, λόγω του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού και της συστηματικής καταστροφής των δομών Υγείας.

Ιατρικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Times of Israel» αναφέρουν ότι υπάρχουν «μεμονωμένες περιπτώσεις ανάλογων φλεγμονών με μύκητες» ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι ανθεκτικοί στα περισσότερα αντιβιοτικά και μεταξύ άλλων στρατιωτών που τραυματίζονται στη διάρκεια συγκρούσεων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός επιδημιολόγος Ναντάβ Νταβίτοβιτς, που ηγείται της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου «Μπεν Γκουριόν», τόνισε πως όσο παρατείνεται ο πόλεμος τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στους στρατιώτες, καθώς «οι ασθένειες δεν έχουν σύνορα». Υπενθύμισε ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις στη Γάζα είναι «τεράστιο πρόβλημα» εκεί «εδώ και χρόνια», λόγω έλλειψης φαρμάκων κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ