Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στοιχισμένος και με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων»

Την ώρα που «τρέχουν» οι διεργασίες για τα σχήματα ...εντός και εκτός

Και την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» ανέσυρε χτες από τη φαρέτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, για να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην αστική τάξη, συνεχίζοντας τις ...παραδόσεις του κόμματός του, που ως κυβέρνηση είχε φτάσει να υπογράφει ακόμα και τις διακηρύξεις της ΕΕ που μιλούσαν για «σιδηρούν παραπέτασμα».

Μιλώντας χτες στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. Κοντιάδη «Το Φαινόμενο Κασσελάκη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε αναφορικά με τον όρο «μεταδημοκρατία» ότι «η αποχή είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την κοινωνία μας σήμερα. Ενα μεγάλο ρίσκο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αμφιταλαντεύσεις. Σε extreme. Και σε ακροδεξιά και σε αναρχία. Ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις, κοινωνικές πιέσεις». Εξ ου και παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εγγυητή της αντιλαϊκής «σταθερότητας», χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» την «έμπρακτη εφαρμογή των προοδευτικών αξιών με έναν τρόπο που αντιμετωπίζει την αποχή».

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες για το αν και πότε θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου. Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε η τάση των «6+6» το Σαββατοκύριακο ήταν συντριπτικά πλειοψηφούσα η άποψη υπέρ της άμεσης εξόδου, κάτι που όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Την εισήγηση στην πανελλαδική συνάντηση ανέγνωσε κατόπιν συνεννόησης των ηγετικών στελεχών της τάσης ο Ν. Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «βούρκο» που κάνει την «προσπάθεια συνεννόησης (...) ακόμα πιο δύσκολη».

«Αν είναι να φύγουν, να το κάνουν τώρα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Στ. Κασσελάκης από τα μικρόφωνα του ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «παίζουν με την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί την Παρασκευή συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1», όπου χαρακτήρισε όσους μεθοδεύουν την αποχώρησή τους από το κόμμα «αποστάτες».

Στο μεταξύ, την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η πλειοψηφία των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση οργάνωσης νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα.

Στο μεταξύ η Πέτη Πέρκα, ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, στέλεχος της «Ομπρέλας», μιλώντας στον ρ/σ «Status FM», σε ερώτηση αν πρόκειται να συνεργαστεί με την ομάδα Αχτσιόγλου αν εκείνοι αποχωρήσουν, είπε ότι «είναι δεδομένο» και ότι «με αυτούς πορευτήκαμε, προφανώς θα είμαστε όλοι μαζί. Απλά ο καθένας έχει τον χρόνο του και την άποψή του, ο καθένας φεύγει μόνος του, ενώ άλλοι λένε ότι θα το παλέψουν από μέσα», δείχνοντας έστω και έμμεσα ότι κάθε άλλο παρά «χάος» τους χωρίζει πολιτικά, εντός και εκτός.

Ο δε Ευ. Τσακαλώτος είπε χτες στον «ΑΝΤ1» ότι μαζί με τους βουλευτές που ελέγχει η ομάδα Αχτσιόγλου θα μπορέσουν να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, μιλώντας μάλιστα για 10 με 12 βουλευτές και αναφέροντας ότι «βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς (...) αυτό το κομμάτι της Αριστεράς μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα ζητήματα». Οσο για το αν θα πρόκειται για συγκόλληση, είπε: «Θα δούμε μέχρι τις ευρωεκλογές αν θα είναι forum. Νομίζω ότι θα είναι κάτι περισσότερο από forum και κάτι λιγότερο από κόμμα».

Τα σκήπτρα της σοσιαλδημοκρατίας θέλει το ΠΑΣΟΚ

Την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας επιχειρεί να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, από το βήμα της ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει στόχο να κερδίσει τη ΝΔ» και ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά πάνω απ' όλα ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. Και εργαζόμαστε γι' αυτό καθημερινά μέσα και έξω από τη Βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, αναπαρήγαγε όλες τις ξεφτισμένες αυταπάτες περί αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που «εκσυγχρονίζουν το κράτος, προωθούν την ανοδική κοινωνική κινητικότητα και μειώνουν τις ανισότητες».

Με γραπτή παρέμβαση που έστειλε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να κοπεί κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του την πρωτοκαθεδρία στην σοσιαλδημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική για την κοινή διαρροή μετά τη συνάντηση Ανδρουλάκη - Κασσελάκη, λέγοντας: «Τι μήνυμα θέλαμε να στείλουμε με την κοινή διαρροή; Διακρίναμε στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη κάποια αξιοπιστία; Κάποιο κοινό μέλλον; Είμαι σίγουρος ότι ΟΧΙ!». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «για να μας ψηφίσει ο κόσμος δεν χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε γενίτσαρους και γυρολόγους, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα (...) Αν επιχειρήσουμε σε αυτήν τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα, που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα "σούπερ μάρκετ", θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης».

Στο μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος σε ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του προανήγγειλε την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι «έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα από την πολιτική». Αυτοπροσδιορίστηκε ως «πολιτικός του Κέντρου», λέγοντας «όχι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και έδωσε το «στίγμα» των θέσεών του υπερασπίζοντας τις πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ: Είπε χαρακτηριστικά ότι «χειροκρότησε» το λευκό της κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, ενώ μίλησε και για «αντισημιτισμό που σηκώνει κεφάλι, και δυστυχώς στη χώρα μας συνδέεται αυτές τις μέρες πρωτίστως με την Αριστερά». Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «δίπολο παράτυπης μετανάστευσης - τρομοκρατίας», και τέλος δήλωσε «μεταρρυθμιστής», φέρνοντας παραδείγματα από το αντιλαϊκό παλμαρέ του ως υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ