Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Κίεβο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη

Συνέδριο της πολεμικής βιομηχανίας ΗΠΑ και Ουκρανίας για κοινή παραγωγή όπλων θα γίνει στις αρχές Δεκέμβρη

Από τις συνομιλίες της ουκρανικής κυβέρνησης με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, χτες, στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από τις συνομιλίες της ουκρανικής κυβέρνησης με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, χτες, στο Κίεβο
Στο Κίεβο ταξίδεψε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα για ελευθερία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον».

Ο Οστιν, που συνοδεύεται από τον στρατηγό Κρίστοφερ Κάβολι, ανώτατο συμμαχικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, επισκέπτεται την Ουκρανία σε μια περίοδο που εκφράζονται ανησυχίες στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο για τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης, εντείνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ουκρανικής ηγεσίας, ενώ σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι «βολιδοσκοπούν» το Κίεβο για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Εξάλλου και στο εσωτερικό των ΗΠΑ παραμένουν οι αντιθέσεις από τμήμα των Ρεπουμπλικάνων για τους όρους της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Πάντως, κοινή συνισταμένη μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, για μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της κατά τα δυτικά πρότυπα, η παραγωγή δυτικών όπλων σε ουκρανικό έδαφος, η μετατροπή της σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος.

Ενα κοινό συνέδριο των ομίλων της στρατιωτικής βιομηχανίας ΗΠΑ - Ουκρανίας είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 6 και 7 Δεκέμβρη, με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Ετσι οι χτεσινές συνομιλίες του Οστιν και του Κάβολι με Ουκρανούς αξιωματούχους επικεντρώθηκαν «στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν τις δυνατότητες που χρειάζονται στο πεδίο της μάχης, τόσο για τον χειμώνα, όσο και για να υπερασπιστούν τη χώρα τους έναντι μελλοντικών ρωσικών απειλών», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και είπε ότι η αμερικανική υποστήριξη στο Κίεβο θα συνεχιστεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα» καθώς η προσπάθεια της Ουκρανίας να νικήσει τη ρωσική εισβολή «έχει σημασία για τον υπόλοιπο κόσμο». Ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, εστίασαν στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, στις ενέργειες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και την υπεράσπιση του εξαγωγικού διαδρόμου.

Στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Ρουστέμ Ουμέροφ, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο είχε κάνει λόγο για «αδιέξοδο» στο μέτωπο, είχε ζητήσει κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός, ενώ φημολογείται ότι σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του» για να υπάρξει «μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία». «Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί», συμπλήρωσε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει τον στόχο του για κατάληψη εδαφών μιας γειτονικής χώρας με τη χρήση στρατιωτικών μέσων», τόνισε ο Σολτς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα το Κίεβο για στρατιωτική βοήθεια από τη χώρα του για όσο χρειαστεί.

Στο 6% του ΑΕΠ οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας

Στο ρωσικό στρατόπεδο, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2024 προμηνύει «πολεμική οικονομία» καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες φτάνουν στο 6% του ΑΕΠ.

Την Παρασκευή το ρωσικό Κοινοβούλιο (Δούμα) αναμένεται να εγκρίνει, σε τρίτη ανάγνωση, τον προϋπολογισμό του 2024, με τις κρατικές δαπάνες να ανέρχονται σε 36,6 τρισ. ρούβλια, ενώ τα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 35 τρισ. Το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί με νέο δανεισμό, αλλά και με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν πλέον την κύρια προτεραιότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις Ενοπλες Δυνάμεις κατευθύνεται το 2024 το 30% των κρατικών δαπανών, δηλαδή 10,8 τρισ. ρούβλια, που αντιστοιχούν στο 6% του ρωσικού ΑΕΠ. Αλλα 3,4 τρισ. ρούβλια θα διατεθούν για την «εθνική ασφάλεια» και το σωφρονιστικό σύστημα.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού της Δούμας ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η «νίκη».

Καταρρίφθηκε drone πάνω από τη Μόσχα

Σε ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει πως το Κίεβο μεταφέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας με κίνδυνο σοβαρής κλιμάκωσης, οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας στη Μόσχα κατέρριψαν το Σάββατο το βράδυ ένα drone με στόχο την πόλη, δήλωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ανέφερε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το drone στην περιοχή Μπογκορόντσκογε της ανατολικής Μόσχας και δεν υπήρξαν θύματα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης την καταστροφή του ουκρανικού drone.

Εξάλλου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τα χτυπήματα και σε άλλες ρωσικές περιφέρειες, όπως και στην Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και στη γεωστρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή συνολικά 15 πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και ότι άλλα 12 σκάφη υπέστησαν ζημιές.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού χαρακτήρισε μάλιστα την Ουκρανία «πρωτοπόρο σε ένα νέο είδος ναυτικού πολέμου, εξαιτίας του οποίου η Ρωσία αναγκάστηκε να μετακινήσει τις ναυτικές δυνάμεις της σε θέσεις που είναι δύσκολο να τις πλήξει το Κίεβο» με τις δυνατότητες που διαθέτει σήμερα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης υλικοτεχνικά προβλήματα, είπε, επειδή πρέπει να μεταφέρει πλοία στο Νοβοροσίσκ και, ανά διαστήματα, στο Τουάπσε, δύο λιμάνια στα νοτιοανατολικά της Κριμαίας, μακρύτερα από την Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι οι επιχειρήσεις του στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν πλήγματα στην έδρα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη και στο ναυπηγείο του Κερτς, όπου καταστράφηκε ένα σκάφος που δεν είχε ενταχθεί ακόμη στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε το Σάββατο νέα βήματα για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας εντός των ερχόμενων βδομάδων καθώς αναμένει ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και υδροδότησης τον χειμώνα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν δεκάδες ρωσικές επιθέσεις στις νότιες ουκρανικές περιφέρειες της Ζαπορίζια και της Οδησσού, όπως και στις γειτονικές περιφέρειες Μικολάιφ και Χερσώνα, στη δυτική Ουκρανία, στο Κίεβο και το Χμελνίτσκι.

Δεκάδες μετανάστες στα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας

Δεκάδες μετανάστες βρίσκονται σε δύο συνοριακούς σταθμούς ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή, πίσω από τους φράχτες που ύψωσε το Ελσίνκι για να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες πιστεύει ότι υποκινούνται από τη Μόσχα.

Η φινλανδική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι προωθεί μετανάστες προς τα σύνορα της χώρας ως «απάντηση» στην απόφασή της να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η φινλανδική συνοριοφυλακή ύψωσε φράχτες στα περάσματα Βααλίμαα, Νουιγιάμα, Ιμάτρα και Νιιράλα στα νοτιοανατολικά, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής Frontex θα στείλει στη Φινλανδία στελέχη που θα βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων.

Παρά το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών το Σάββατο, δεκάδες μετανάστες έφθασαν στα περάσματα Νουιγιάμα και Βααλίμαα, όπου παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά. Περίπου 300 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Ιράκ, την Υεμένη, τη Σομαλία και τη Συρία, έφθασαν την τελευταία βδομάδα στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή.

Προς το παρόν, τέσσερις συνοριακοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί, αλλά αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μπορούν να κατατεθούν πλέον μόνο σε δύο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία κάνει «μεγάλο λάθος» κλείνοντας τους συνοριακούς σταθμούς και ότι η απόφασή της καταστρέφει τις διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, που προέρχεται από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, δήλωσε ότι το Ελσίνκι είναι έτοιμο να κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία αν παραστεί ανάγκη.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε χτες τη διατήρηση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορά της με την Ουγγαρία έως τις 23 Δεκέμβρη για να αποτραπεί η αυξημένη προσέλευση μεταναστών. Συνοριακοί έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Οκτώβρη, ακολουθώντας τη στάση Πολωνίας, Τσεχίας και Αυστρίας, που έχουν εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα στα δικά τους σύνορα με τη Σλοβακία.

Η Σλοβακία κατέγραψε αύξηση άνω του 500% σε ετήσια βάση στον αριθμό των μεταναστών που τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές του 2023 έως τις 12 Νοέμβρη, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία και Γερμανία έχουν εφαρμόσει μέτρα στα σύνορα τους τελευταίους μήνες, παρότι ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει ποτέ στη Φινλανδία από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν χτες με τη συμμετοχή περίπου 20 πλοίων από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές ασκήσεις Freezing Winds 23 (FRWI 23) θα διαρκέσουν ως την 1η Δεκέμβρη δίνοντας επίσης τη δυνατότητα στις σουηδικές μονάδες «να εξασκηθούν μαζί με τη Φινλανδία και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στη διεξαγωγή κοινών ναυτικών επιχειρήσεων γρήγορα και αποτελεσματικά».

«Ξένος πράκτορας» χαρακτηρίστηκε η εφημερίδα «Moscow Times»

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την εφημερίδα «The Moscow Times», που εκδίδεται διαδικτυακά στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα, «ξένο πράκτορα».

Αυτός ο χαρακτηρισμός απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους τους να ανακοινώνουν στις αρχές το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων τους, ενώ επιβάλλει αυστηρούς οικονομικούς ελέγχους, αλλά και άλλες προϋποθέσεις σχετικές με τη δημοσίευση ειδήσεων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την εφημερίδα για τη δημοσίευση μη έγκυρων πληροφοριών σχετικά με αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές, ώστε να διαμορφωθεί «αρνητική εικόνα για τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ