Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΕΒΡΟ
Για «αποκατάσταση εντός δημοσιονομικών ορίων» μιλά η κυβέρνηση

Τη Βουλή ενημερώνει αύριο ο πρωθυπουργός σχετικά με «την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Εβρου, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει την αγανάκτηση του λαού για το γεγονός ότι κινείται με ρυθμούς «αραμπά» στην αποκατάσταση των δύο περιοχών, ενώ στο παρασκήνιο τρέχουν σχέδια με βάση τα «θέλω» του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες, π.χ. με παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και βαθύτερες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, αλλά και παράδοση της διαχείρισης ορεινών όγκων και δασών σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ετσι, σε κάθε νομό της Θεσσαλίας εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, επιτροπές πλημμυροπαθών και άλλοι μαζικοί φορείς πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν (βλ. και σχετικό θέμα) πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Επιχειρώντας να μαζέψει τις λαϊκές αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ισχυρίστηκε χθες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση έχει ήδη χορηγήσει εκατομμύρια ευρώ σε χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνεχίζεται η περιλάλητη «διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων» από τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται», σε μια έμμεση παραδοχή ότι σχεδόν 70 μέρες μετά την καταστροφή υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ.

Ταυτόχρονα χαμήλωσε ακόμα περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών περί ουσιαστικής στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής αποφάσισε την προσαρμογή του σχήματος πρώτης αρωγής στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου στη Θεσσαλία».

Διευκρίνισε ότι «αφορά τις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής, που συντάσσεται από μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, μετά από αίτηση του δικαιούχου».

Στην πράξη, «εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης» όπως τόνισε, αποφασίστηκε η χορήγηση «στεγαστικής συνδρομής» ύψους 100 ευρώ ανά τ.μ. στις περιπτώσεις σπιτιών που χαρακτηρίστηκαν «κατάλληλα για χρήση», «όπως τα "πράσινα", και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα». Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ, διευκρίνισε. Επίσης, χορήγηση στεγαστικής συνδρομής 150 ευρώ ανά τ.μ. στις περιπτώσεις σπιτιών που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» «και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα». Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ.

Στο μεταξύ, είναι κοινό μυστικό ότι τα συνεργεία που διεξάγουν τις αυτοψίες πιέζονται να βγάλουν τα οικήματα όσο το δυνατόν λιγότερο χτυπημένα, ώστε να μειώνονται οι αποζημιώσεις, που κι αυτές δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά μπροστά στις κατεστραμμένες οικοσκευές, στις ζημιές στο ίδιο το οίκημα, στα κόστη που έχουν εκτοξευτεί μέσα στα αλλεπάλληλα κύματα της γενικευμένης ακρίβειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ