Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1694 Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολτέρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

1831 Οι υφαντεργάτες της Λιόν της Γαλλίας ξεσηκώνονται, διεκδικώντας σταθερούς μισθούς. Στήνουν οδοφράγματα και οπλίζονται. Εναντίον τους κινήθηκε η εθνοφρουρά, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ. Τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει 20.000 στρατιώτες για να καταστείλει την εξέγερση. Οι νεκροί και τραυματίες έφτασαν τους 600.

1915 Γαλλοβρετανικός στόλος καταλαμβάνει τη Μήλο, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1939 Συλλαμβάνεται ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Με το χτύπημα αυτό, η δικτατορία Μεταξά πετυχαίνει να ολοκληρώσει τη σύλληψη όλων σχεδόν των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ που είχαν εκλεγεί στο 6ο Συνέδριο. Σχηματίζεται Κεντρική Επιτροπή από τους Δημήτρη Παπαγιάννη, Χρήστο Κτιστάκη, Χρήστο Κανάκη και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που συνεχίζει τη δράση της μέχρι τους πρώτους μήνες της Κατοχής (1941) και είναι γνωστή ως η «παλιά Κεντρική Επιτροπή».

2000 Πεθαίνει ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος - ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης.

...και σαν χτες

1873 Στην Ουγγαρία οι δύο πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη, η Βούδα και η Πέστη, ενώνονται για να σχηματίσουν την πρωτεύουσα της χώρας, Βουδαπέστη.

1919 Πραγματοποιείται το πρώτο διεθνές συνέδριο των κομμουνιστικών οργανώσεων νεολαίας στο Βερολίνο (20-26/11/1919). Ιδρύεται η Κομμουνιστική Διεθνής Νεολαίας.

1920 Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) εκτελεί 24 Βρετανούς πράκτορες. Σε αντίποινα, ο βρετανικός στρατός εισβάλλει σε γήπεδο, πυροβολώντας και σκοτώνοντας 72 πολίτες.

1922 Ξεκινά τις εργασίες της στη Λοζάνη η διεθνής διάσκεψη για τα προβλήματα της Εγγύς Ανατολής, η οποία θα λήξει στις 24/7/1923 με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

1970 Η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της εισδοχής της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας στον Οργανισμό. Ωστόσο, δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 ώστε να εγκριθεί. Η ΛΔ Κίνας θα γίνει μέλος του ΟΗΕ έναν χρόνο αργότερα, λαμβάνοντας και τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (την οποία μέχρι τότε είχε η κινεζική αστική εθνικιστική κυβέρνηση της Ταϊβάν).

1989 Υπογράφεται η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ