Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάμε για μπάσκετ ... και όπου βγει;

Με αφορμή την κατάρρευση του «Basketball Airdome» στη Θέρμη

Θεσσαλονίκη, η πόλη του μπάσκετ και προσφάτως η ευρωπαϊκή πόλη αθλητισμού 2024! Ηταν πριν από έναν χρόνο που ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, από το Ποσειδώνιο, «εγκαινιάζοντας» τη συντήρηση στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, μιλούσε για «...την ανάγκη των νέων να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό και ότι η καρδιά του αθλητισμού χτυπάει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά...».

Είναι αυτά τα παιδιά, αυτά τα ερασιτεχνικά σωματεία που εδώ και χρόνια «ψάχνουν» για ένα κλειστό γήπεδο, αλλά δεν μπορούν να το βρουν, ακούγοντας διάφορα από τους ιθύνοντες, όπως:

  • Δεν έχει άδεια το γήπεδο, είτε είναι ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα), είτε ΔΑΚ (Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα) και δεν μπορούμε να το παραχωρήσουμε.
  • Είναι γεμάτο το πρόγραμμα και δεν υπάρχουν ώρες.
  • Πληρώστε αντίτιμο. Ανταποδοτικότητα σε όλα!
  • Αν βρέχει να προσέχετε γιατί στάζει νερά, αν θέλετε να κάνετε μπάνιο να προσέχετε γιατί δεν λειτουργούν οι θερμοσίφωνες, αν θέλετε να πάτε τουαλέτες να τις καθαρίσετε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, αν κάτι πάθετε είναι δική σας ευθύνη, έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν γιατροί, αν...

Η υποβάθμιση του αθλητισμού και των γηπεδικών εγκαταστάσεων οξύνεται συνεχώς. Μια ματιά να ρίξει μόνο κάποιος στην πρόσφατη επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΑΚ προς το αθλητικό κοινό της Θεσσαλονίκης και θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει ότι σε σύνολο 132 θέσεων τακτικού προσωπικού καλύπτονται αυτήν τη στιγμή μόλις 44. Εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν πρωί - απόγευμα και Σαββατοκύριακα.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ανάγκη του κόσμου να αθλείται, να περνά καλά, παίζοντας για παράδειγμα μπάσκετ, δεν σταματά. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς «ξεφυτρώνουν» διαφόρων ειδών ιδιωτικές ακαδημίες και γήπεδα, με το κόστος για τον αθλούμενο να πολλαπλασιάζεται και τελικά ο αθλητισμός να γίνεται πολυτέλεια για λίγους και όχι δικαίωμα για όλους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Basketball Airdome στη Θέρμη. Το «μεγάλο μπαλόνι» φτιάχτηκε πέρυσι και τα τοπικά ΜΜΕ το χαρακτήριζαν «από άλλο πλανήτη με προδιαγραφές FIBA» και ότι φέρνει την ανάπτυξη στην περιοχή, αφού δίπλα θα γίνει και «FOODPARK». Ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι το θετικό με το Airdome είναι ότι έχει μόλις το 1/4 του κόστους ενός κανονικού γηπέδου και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ασφάλεια των αθλητών. Διαβεβαίωνε μάλιστα το αθλητικό κοινό ότι το γήπεδο έχει μετεωρολογικό σταθμό στην οροφή και ότι αντέχει ακόμα και 12 μποφόρ! Τελικά έναν χρόνο μετά το γήπεδο κατέρρευσε από τους θυελλώδεις ανέμους. Μισή ώρα πριν γίνει το ατύχημα στον χώρο αθλούνταν ακόμα και παιδιά!

Είτε μιλάμε για κρατικά γήπεδα (με τη μηδαμινή χρηματοδότηση) είτε μιλάμε για ιδιωτικά γήπεδα (όλα για το «κέρδος»), ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ». Οσο η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αντιμετωπίζονται ως κόστος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και βρίσκονται στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης, τόσο θα μειώνεται η πρόσβαση στον λαό και τη νεολαία, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία και την ανάπτυξη των επόμενων γενιών. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται σύγκρουση, ρήξη με το σύστημα της εμπορευματοποίησης, ρήξη με τις δυνάμεις που το υπηρετούν, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Ετσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση του δικαιώματος για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό για όλο τον λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε σύγχρονες αθλητικές υποδομές, όπου θα μπορούν όλοι να αθλούνται με ασφάλεια.

  • Να αναζητηθούν ευθύνες για την καταστροφή του γηπέδου μπάσκετ («μπαλόνι») στη Θέρμη. Ασφαλείς κατασκευές με κρατικό έλεγχο. Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου σε κάθε δήμο και Περιφέρεια με ειδικευμένο προσωπικό
  • Αμεση ενίσχυση όλων των ΕΑΚ και των ΔΑΚ, οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Διαμόρφωση αιθουσών γυμναστικής σε κάθε κοινότητα και Δημοτικό Διαμέρισμα κατάλληλα εξοπλισμένων με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση
  • Αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων για δημιουργία αθλητικών οργανωμένων αθλητικών κέντρων με απαλλοτριώσεις από κρατικούς πόρους.

Αριστείδης ΘΑΝΟΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕΕκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ