Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΕΔ - ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΥΚΟ
Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Κανόνας έχουν γίνει οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους. Σειρά, μετά το ΚΕΤΘ στον Αυλώνα, αλλά και το ΚΕΠΒ στη Θήβα, παίρνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Με επιστολές τους στην ιστοσελίδα «alt.gr» φαντάροι της 2023/ΣΤ' ΕΣΣΟ καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, υψηλό κόστος για τα καθημερινά απαραίτητα, όπως καθαριστικά, είδη υγιεινής, τις φωτογραφίες ταυτότητας, αναλώσιμα ιματισμού, ακόμη και το νερό.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους σημειώνουν: «Οι φαντάροι της ΣΤ' ΕΣΣΟ στο ΚΕΕΔ από την πρώτη μέρα που παρουσιαστήκαμε, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Ανεπάρκεια υγιεινού υλικού, σε χαρτί υγείας, γάντια, σαπούνια και καθαριστικά. Οταν τα ζητήσαμε μας λένε ότι πρέπει να τα αγοράσουμε μόνοι μας.

Επιπλέον οι μερίδες φαγητού του εστιατορίου είναι ανεπαρκείς, ενώ την ίδια ώρα έχουμε αυξημένες ανάγκες από τη συνεχόμενη εκπαίδευση. Και όποιος κάνει υπηρεσία στα μαγειρεία, διαπιστώνει ότι οι δίσκοι καθορίζονται μόνο με νερό. Αφού ζητήσαμε καθαριστικό μας δίνουν ελάχιστο σαπούνι, που λένε ότι πρέπει να το χρησιμοποιούμε με σύνεση...».

Ακόμα τονίζουν πως «την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για τους πολεμικούς σχεδιασμούς της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ εντός και εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα και η πατρίδα μας να γίνεται στόχος αντιποίνων. Οι φαντάροι έχουμε δικαιώματα και δεν ανεχόμαστε να μας συμπεριφέρονται σαν να τα αφήσαμε έξω από την πύλη του Κέντρου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον και στο ύψος μας».

Τις απαράδεκτες συνθήκες καταγγέλλουν με δική τους επιστολή και άλλοι νεοσύλλεκτοι, οι οποίοι ταυτόχρονα σημειώνουν πως την κατάσταση επιδεινώνουν τα «παράνομα καψόνια και ο υβριστικός λόγος που κάνουν συνεχώς στους νεοσύλλεκτους, με σκοπό να υπονομεύσουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά τους. Καθώς και ρατσιστικά συνθήματα, συνθήματα που προάγουν το μίσος απέναντι σε άλλους λαούς, το οποίο γίνεται το πρόπλασμα από το οποίο αναπαράγονται βαθιά αντιδραστικά συνθήματα μέσα στους θαλάμους, για την Τουρκία αλλά και για άλλους γειτονικούς λαούς». Και απαιτούν: «Να πάρουν άμεσα μέτρα και να σταματήσουν άμεσα τα καψόνια, οτιδήποτε δηλαδή υπονομεύει την αξιοπρέπεια και την τιμή του νεοσύλλεκτου καθώς και κάθε είδους ρατσιστικό σύνθημα και συμπεριφορά!».

«Επιπλέον βασικό πρόβλημα είναι οι τραγικές ελλείψεις στο ιατρείο. Δεν υπάρχει ούτε ντεπόν», σημειώνουν με άλλη επιστολή και τονίζουν ότι «υπάρχει μόνο ένας γιατρός και αναγκάζεται να δίνει ασπιρίνες γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν όλο και περισσότεροι φαντάροι. Φτάνουν στο σημείο να μην στέλνουν άλλους στρατιώτες στο ιατρείο, γιατί δεν έχει τα απαραίτητα για να τους περιθάλψει». Και ζητάνε να δοθούν επαρκή είδη καθαριότητας και υγιεινής, να βελτιωθούν οι μερίδες φαγητού ποσοτικά και ποιοτικά, να εξοπλιστεί το ιατρείο με φάρμακα και προσωπικό.

Τα προβλήματα αυτά μεταφέρει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, Χρ. Τσοκάνης και Θ. Παφίλης ρωτάνε τον υπουργό Αμυνας, «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων για:

  • Να σταματήσουν επιτέλους τα απαράδεκτα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες φαγητού καθώς και δωρεάν πόσιμο νερό, για τους φαντάρους και όλο το προσωπικό του Κέντρου Εκπαίδευσης.
  • Να χορηγηθούν επαρκείς ποσότητες ειδών υγιεινής και καθαριότητας καθώς και να επισκευαστούν άμεσα όλες οι τουαλέτες.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των φαντάρων από και προς το Κέντρο Εκπαίδευσης.
  • Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα αναλώσιμα υλικά, όπως π.χ. σήματα, φωτογραφίες κ.λπ. των νεοσυλλέκτων και να χορηγηθεί δωρεάν επαρκής ρουχισμός».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ