Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει το κράτος - δολοφόνο και την κατοχή

...διαβεβαιώνει για συνέχιση της εμπλοκής και στην Ουκρανία

Eurokinissi

Συνεχίζεται η βρώμικη προσπάθεια των αστικών πολιτικών δυνάμεων να παρουσιάσουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ ως κεραυνό εν αιθρία, αποσιωπώντας ότι είναι συνέπεια της πολύχρονης κατοχής από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαπλέκεται με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος χτες στην Αθήνα την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Kaja Kallas, χαρακτήρισε «φυσικό, ως σύμμαχοι, να έχουμε κοινή στάση και απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι με την ΕΕ «οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ» και, «ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας ασφαλώς την αποκατάσταση της ειρήνης, όσο το δυνατόν συντομότερα». Δίνει έτσι άλλοθι στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και αλλού και παρουσιάζει την κατοχή ως άμυνα!

Με θράσος, δε, επέμεινε ότι πρόκειται για γεγονότα που παραβιάζουν «την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους», αλλά και «πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη. Με πολλές και παράλληλες συνέπειες, από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι, δυστυχώς, την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι «τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση», δικαιολογώντας το σφυροκόπημα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γάζα.

Καθώς, εξάλλου, έχουμε κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα, έπιασε και το Ουκρανικό, μιλώντας για «ρωσική εισβολή» και διαβεβαιώνοντας ότι «Αθήνα και Ταλίν, Ταλίν και Αθήνα μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση που συνυπογράψαμε όταν μας επισκέφθηκε εδώ, στην Αθήνα, στα τέλη Αυγούστου ο Πρόεδρος Ζελένσκι», όπου η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε νέες δεσμεύσεις για συνέχιση της αποστολής βοήθειας στο Κίεβο στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση, σήμερα, της υπό αμερικανική καθοδήγηση Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία, και τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, Rustem Umerov, και της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas. Στο μεταξύ, ήδη από χτες ο Μητσοτάκης τόνισε, «εκτός από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη την οποία παρέχουμε στην Ουκρανία, και τον σημαντικό ρόλο ελληνικών λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ως εναλλακτικών διαδρομών για τη μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία», αναζητώντας για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους κι άλλα μερίδια από τη λεία της διαμετακόμισης.

Η Εσθονή, από την πλευρά της, ευχαρίστησε για τη στήριξη στο Κίεβο λέγοντας ότι «η απάντησή μας σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι ενιαία. Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία» και «να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερο εμπάργκο. Πρέπει να ενισχύσουμε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Εμείς επενδύουμε πάνω από 3% για την άμυνα αλλά αυτό δεν το κάνουν όλοι», είπε.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, μετείχε χτες σε βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή. Ηδη από προχτές, μετέχοντας στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου ανέφερε ότι «καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας» και ότι «πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης». Σε αυτήν τη βάση πρότεινε ένα σχέδιο πέντε σημείων, με «ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης», «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων», «αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων», «διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή» και, «πέμπτον, σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι είχε «εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία» με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών», ενώ ζήτησε «να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Στο μεταξύ, χτες, εξασφαλίστηκε η επιστροφή, με πτήση, 90 Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή. Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί ειδική, ναυλωθείσα από το ΥΠΕΞ, πτήση για την επιστροφή και Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και επανέλαβε ότι «καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη και αποτρόπαια επίθεση της "Χαμάς"» κατά της χώρας του, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να έχει δικαιολογία και νομιμοποίηση». Δήλωσε επίσης «στήριξη» στο «αναφαίρετο δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα», δήθεν «με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ