Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ DRONE ΣΤΗ Β. ΣΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
«Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες» λέει ο Ερντογάν

Τις εξελίξεις στην «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που η Τουρκία συνεχίζει στη βόρεια Συρία σχολίασε, προχτές, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς δυσαρέσκεια για το περιστατικό με το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που κατέρριψαν αμερικανικά πυρά (λόγω «διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων» με «τρίτα μέρη» στο έδαφος, όπως είπε το Πεντάγωνο).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (η κατάρριψη του drone) είναι χαραγμένη στην εθνική μας μνήμη και σίγουρα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όταν έρθει η ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, με φόντο τις βαθιές αντιθέσεις που παραμένουν στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, παρά το εντατικό παζάρι που και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχιστεί για μια σειρά από θέματα.

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία να συνεχιστούν οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης μεγαλώνει σε όλη την περιοχή μαζί και με την ετοιμότητα πολλών σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι «δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το δυσάρεστο ή "λυπηρό" περιστατικό (σ.σ. όπως το χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες)», αν και, όπως συνέχισε, η «αντιτρομοκρατική μάχη» της Τουρκίας συνεχίζεται βάσει «αρχών», εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή «ο σύμμαχός μας (σ.σ. ΗΠΑ) που υποστηρίζει την τρομοκρατική ομάδα με το πρόσχημα του αγώνα κατά του Daesh αναδείχθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Επέμεινε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «με περισσότερη ένταση, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα» σε μέρη που ελέγχονται από την «τρομοκρατική ομάδα» (το PKK) αλλά και τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), επαναλαμβάνοντας ότι «πρόκειται για συγγενείς οργανώσεις. Ενα όνομα δεν είναι πολύ διαφορετικό από το να αποκαλούμε την Αμερική Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία Ηνωμένο Βασίλειο». Σημειωτέον, στην ίδια παρέμβαση, ο Ερντογάν επέκρινε ειδικά και την άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, επιλέγοντας στην παρούσα φάση να εκφράσει ανησυχία για την «αιματοχυσία στη Γάζα» και να συνδέσει τους Αμερικανούς με αυτήν.

Υπέρ της κλιμάκωσης των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων τάχτηκε και ο ηγέτης του εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ - ο μεγαλύτερος σύμμαχος του κυβερνώντος ΑΚΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που την ίδια στιγμή επέκρινε τις ΗΠΑ. Μίλησε για «παράνομη, εχθρική παρέμβαση», εκφράζοντας αμφιβολίες για όσα είπε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας για να δικαιολογήσει το περιστατικό και αναφέροντας: «Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται πραγματικά για αυτοάμυνα και αν υπάρχει κάτι θεμιτό. Αναρωτιέμαι τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Αναρωτιέμαι τι θέλουν να πετύχουν τοποθετώντας τρομοκράτες να φυλάνε πετρελαιοπηγές».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της «ειρηνευτικής δύναμης» που διατηρεί το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR). Η KFOR αριθμεί 4.511 μέλη, τα οποία προέρχονται από 21 χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και έξι χώρες εκτός αυτού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ