Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα θα αναστείλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών

Επικαλούμενη την «εξισορρόπηση» των όρων ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ

Από ασκήσεις των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας τον περασμένο Μάρτη

Russian Defense Ministry Press

Από ασκήσεις των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας τον περασμένο Μάρτη
Αναστολή της συμμετοχής της στη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) προετοιμάζει η Ρωσία και καλεί τις ΗΠΑ να «ερμηνεύσουν σωστά» αυτό το μήνυμα, σε μια φάση που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται στρατιωτικά με βαρύτερα όπλα, ενώ σε όλη τη διάρκειά της και οι δύο πλευρές κρατούν σταθερά στο τραπέζι το θέμα των πυρηνικών όπλων, με «προειδοποιήσεις», ασκήσεις «ετοιμότητας», μετακινήσεις πυρηνικών κεφαλών, όπως στη Λευκορωσία, κ.ά.

Οπως δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας είναι «απαραίτητη» για την «εξισορρόπηση» των όρων ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος σε τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, είπε ότι έδωσε οδηγίες για «εξισορρόπηση» με τις ΗΠΑ, που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών αλλά δεν την έχουν επικυρώσει. Επομένως η «ανάκληση της επικύρωσης είναι αρκετή», ανέφερε ο Ριαμπκόφ.

Σημείωσε ακόμα ότι «εκείνες οι χώρες που αρνήθηκαν να επικυρώσουν τη Συνθήκη (σ.σ. ΗΠΑ, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιράν, Κίνα) έχουν στερήσει τη δυνατότητα να τεθεί σε ισχύ». Η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν δεν έχουν υπογράψει καν τη Συνθήκη.

Η Ρωσία έχει ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πυρηνικές δοκιμές στην Πολιτεία της Νεβάδα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» και άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές όταν το κάνουν οι ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να σχεδιάζει νομοσχέδιο για την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης. Εξάλλου, τη Δευτέρα δόθηκε στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) προθεσμία 10 ημερών ώστε να μελετήσουν ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλέσουν την επικύρωση της Μόσχας.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών του Πολέμου (ISW) έχει προηγουμένως εκτιμήσει ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την πυρηνική ρητορική για να παρακινήσει τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους» τους να πιέσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί.

ΝΑΤΟικά όπλα από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι όπλα του ΝΑΤΟ που δόθηκαν στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται ευρέως στις συγκρούσεις στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Η Μόσχα αλλά και δυτικά ΜΜΕ έχουν αναδείξει από τις αρχές ακόμα του πολέμου στην Ουκρανία ότι ΝΑΤΟικός οπλισμός που στέλνεται στο Κίεβο διακινείται μέσω «μαύρης αγοράς» σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου. Εξάλλου, και η Europol είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην πιθανή πώληση όπλων από την Ουκρανία στη «μαύρη αγορά» της ΕΕ, και στον αυξημένο κίνδυνο να πέσουν στα χέρια οργανωμένων εγκληματικών ομάδων ή τρομοκρατών.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από τις δυτικές χώρες «χρησιμοποιήθηκαν ενεργά στο Ισραήλ». ΝΑΤΟικά όπλα, «όπως και τα όπλα που άφησαν πίσω οι δυνάμεις των ΗΠΑ που έφυγαν από το Αφγανιστάν», «θα χρησιμοποιηθούν ανεξέλεγκτα σε όλα τα προβληματικά σημεία», πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι ακόμα και πριν «οι διεφθαρμένες ουκρανικές αρχές συνήθιζαν να ανταλλάσσουν ό,τι έπαιρναν στα χέρια τους». «Κλέβουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τρόφιμα και υλικά. Εκλεβαν ό,τι ερχόταν στον δρόμο τους. Αυτό θα χειροτερέψει. Θα πρέπει να περιμένετε πυραύλους, τανκ και αεροπλάνα από το Κίεβο να βγουν σύντομα στη μαύρη αγορά», είπε.

Η διαφθορά στις ουκρανικές αρχές και στη διοίκηση του στρατού είναι θέμα που απασχολεί και τους «συμμάχους» του Κιέβου, όπως έδειξε και πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η ουκρανική ηγεσία έχει προχωρήσει σε μια σειρά καθαιρέσεις και απομακρύνσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Αμυνας, με αρκετές περιπτώσεις να συνδέονται άμεσα με κατηγορίες για διαφθορά.

Τη Δευτέρα με προεδρικό διάταγμα - και χωρίς να δίνεται κάποια αιτιολόγηση - ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, προχώρησε στην αντικατάσταση του διοικητή των Δυνάμεων Εδαφικής Αμυνας της χώρας, στρατηγού Ιχ. Ταντσιούρα (ήταν επικεφαλής των χερσαίων Ενόπλων Δυνάμεων από τον Μάη του 2022), από τον αντιστράτηγο Αν. Μπαρχίλεβιτς.

Από την πλευρά της η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) υποστήριξε ότι όπλα αμερικανικής και συνολικά δυτικής κατασκευής, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από τη «Χαμάς» κατά του Ισραήλ, μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται ότι τα όπλα κατασχέθηκαν από ρωσικά στρατεύματα σε μάχες στην Ουκρανία και ότι η παράδοσή τους στη «Χαμάς» ήταν μια «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια κατά της Ουκρανίας». «Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το σχέδιο των Ρώσων, θα πρέπει να είναι ψεύτικες κατηγορίες κατά Ουκρανών στρατιωτικών ότι πουλάνε δυτικά όπλα σε τρομοκράτες σε τακτική βάση», αναφέρεται.

Φινλανδία: Διαρροή σε αγωγό από πιθανή «εξωτερική δραστηριότητα»

Σε πιθανή «εξωτερική δραστηριότητα» αποδίδει ο Φινλανδός Πρόεδρος Σ. Νιινίστο τη διαρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο σε αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη χώρα με την Εσθονία και οδήγησε στο κλείσιμό του.

«Είναι πιθανό η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο των τηλεπικοινωνιών να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας», ανέφερε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι η αιτία της ζημιάς δεν είναι ακόμα σαφής.

Το ΝΑΤΟ μοιράζεται τις πληροφορίες του σχετικά με τις ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας και είναι έτοιμο να συνδράμει τους συμμάχους, δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Επίσκεψη Ζελένσκι στη Ρουμανία ενόψει εκπαίδευσης σε F-16

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επισκέφτηκε χθες τη Ρουμανία, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις, μια επίσκεψη που πραγματοποιείται αφότου η Ρωσία βομβάρδισε και χθες επανειλημμένα τα ξημερώματα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, στη μεθόριο μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας. Τέτοια πλήγματα έχουν ως αποτέλεσμα θραύσματα από ουκρανικούς και ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν σε ρουμανικό έδαφος, δηλαδή ΝΑΤΟικό έδαφος.

«Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για την εκπαίδευση πιλότων F-16 στη Ρουμανία. Δημιουργείται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων. Συζητήσαμε πώς να επιταχύνουμε την εκπαίδευση και συμφωνήσαμε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα εκπαίδευσης», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η εκπαίδευση θα γίνεται από Αμερικανούς πιλότους και τα μαχητικά αεροσκάφη θα τα παρέχει η Ολλανδία.

Στην ατζέντα των δυο ηγετών ήταν η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας, η ανάπτυξη της αεροπορίας και άλλων συμπράξεων, η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Μαύρης Θάλασσας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κορυφαία εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε θέματα εμπορίου, Ρ. Γκρίνσπαν, συνάντησε τη Δευτέρα αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με στόχο «την απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για διατροφικά προϊόντα και λιπάσματα τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν χθες από ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, όταν οβίδα έπεσε σε σπίτι στο χωριό Ποπόφκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ