Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Λουτρό αίματος στη Γάζα και απειλές ισοπέδωσης από το κατοχικό ισραηλινό κράτος

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα

260 παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2023 The Associated

260 παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ασταμάτητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστινίους, προχώρησε χτες για τέταρτο 24ωρο ο κατοχικός ισραηλινός στρατός, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα για πιθανή χερσαία επέμβαση, για την ολοκλήρωση του λουτρού αίματος, είναι πάνω από 300.000 έφεδροι στρατιώτες.

Χαρακτηριστικές για τις στοχεύσεις του κατοχικού κράτους είναι οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ότι το Ισραήλ κινείται προς «πλήρη επίθεση» και ότι η Γάζα «ποτέ δεν θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση».

Λίγες ώρες αργότερα, πηγή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός προσκλήθηκε στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας...

Βομβαρδισμοί και απάνθρωπος αποκλεισμός - Αρνούνται ακόμα και τα φάρμακα...

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε νωρίς χτες βράδυ ότι οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα έφθασαν τους 900 και οι τραυματίες τους 4.600.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 260 παιδιά και έφηβοι καθώς και 230 γυναίκες, ενώ πολλές εκατοντάδες γυναικόπαιδα μεταφέρονται αιμόφυρτα στα νοσοκομεία που ήδη αντιμετωπίζουν δραματική κατάσταση.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και φαρμάκων θα οδηγούσε σε μια «καταστροφική κατάσταση» στον θύλακα, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα 8 νοσοκομεία «δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας το Νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν ενώ προκλήθηκαν ζημιές στην κλινική νεογνολογίας του Νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε αίτημα για τη μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, γγ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων περιοχών της Γάζας, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις επικοινωνιών, νοσοκομεία και σπίτια, ακόμα και τα σχολεία του ΟΗΕ, στα οποία επιχειρούν να βρουν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες άμαχοι.

Παράλληλα, ο κατοχικός στρατός στρέφει τα πυρά και προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, ρίχνοντας βόμβες πολύ κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Σε ένα κρεσέντο σαρκασμού και απειλών, ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Ρ. Χεκτ κάλεσε τους Παλαιστίνιους στην περιοχή να εγκαταλείψουν την περιοχή λέγοντας: «Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα είναι ακόμη ανοικτό. Οποιος μπορεί να εξέλθει της Λωρίδας, θα τον συμβούλευα να φύγει άμεσα».

Η επιχείρηση βομβαρδισμού της συγκεκριμένης περιοχής - που είναι το μοναδικό σημείο επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο μετά το απόλυτο σφράγισμα των συνόρων από τη μεριά του Ισραήλ και τη στέρηση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης - έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι ο πλήρης ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ απαίτησαν να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να εφοδιαστούν οι Παλαιστίνιοι με βασικά είδη και φάρμακα.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι γίνεται αναδιανομή πόρων προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα και ιατρικά είδη αξίας 1 εκατ. δολαρίων, καθώς ήδη εξαντλήθηκαν οι προμήθειες που είχε στείλει ο Οργανισμός σε νοσοκομεία της Γάζας.

Νέο μπαράζ ρουκετών - Συγκρούσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σφράγισε ερμητικά τα σύνορα με τη Γάζα (έπειτα από επιχειρήσεις 72 ωρών) και ότι σε περιοχές του Ισραήλ μετρήθηκαν οι σοροί 1.500 «τρομοκρατών της "Χαμάς"» μετά από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Λίγες ώρες μετά, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ανακοίνωσε ότι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη «Χαμάς».

Στις 5 το απόγευμα, εξαπολύθηκε νέο μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, όπως είχε προειδοποιήσει η «Χαμάς», σε απάντηση των ισραηλινών επιθέσεων. Μια σειρά από ρουκέτες πέρασαν την αεράμυνα και χτύπησαν κτίρια.

Παράλληλα, και το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά - οι τρεις ανήλικοι - και τον τραυματισμό 100 άλλων.

Οι συγκρούσεις καταγράφηκαν σε συνοικίες των πόλεων Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Ιεριχούς, Ραμάλα, Ναμπλούς, Καλκίγια.

Ρουκέτες στα σύνορα με τον Λίβανο

Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» παραμένει και ο κίνδυνος για διάχυση των συγκρούσεων και στον Λίβανο.

Νωρίς χτες βράδυ, Λιβανέζος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι 6 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο τμήμα της χώρας προς το βόρειο Ισραήλ. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν θύματα ή τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού.

Το συμβάν επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο, UNIFIL, απευθύνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» προς πάσα κατεύθυνση, ένα 24ωρο αφότου η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών της από ισραηλινά πλήγματα.

Αργότερα χτες βράδυ, η ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς», «Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ», ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι όλμοι εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, στα Υψίπεδα του Γκολάν, και αρκετοί από αυτούς πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές πυροβολικού.

Ετοιμασίες για ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου

Εταίροι του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού του Μπ. Νετανιάχου ενέκριναν χτες πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ώστε να συμπεριλάβει πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Αργά προχτές βράδυ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρομοίασε τη «Χαμάς» με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Εξίσου προκλητικά, ο ηγέτης του κατοχικού κράτους που δολοφονεί και καταπιέζει επί δεκαετίες τους Παλαιστίνιους, ισχυρίστηκε ότι «δεν διαλέξαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο», αλλά «αφού ήθελαν πόλεμο, θα τον έχουν» και όταν θα τελειώσει θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ» και πως «αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ