Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται τα παζάρια για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής

Με εντεινόμενες αντιπαραθέσεις αλλά και παζάρια στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων επανεκκίνησαν από προχτές Δευτέρα οι διαβουλεύσεις ενόψει της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, μετά την αποπομπή του Ρεπουμπλικάνου Κ. Μακάρθι την περασμένη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την αποπομπή Μακάρθι στήριξαν 8 βουλευτές του κόμματός του, ανατρέποντας έτσι την ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (διαθέτουν 221 έδρες, έναντι 212 των Δημοκρατικών).

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος πρέπει να πάρει τουλάχιστον 217 ψήφους βουλευτών, ωστόσο για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει συνεννόηση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων που να εξασφαλίζει αυτήν την πλειοψηφία.

Μέχρι τώρα, τη θέση του προέδρου διεκδικούν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Στιβ Σκαλίζ, και ο προεδρεύων της Δικαστικής Επιτροπής, Τζιμ Τζόρνταν, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές Ντ. Τραμπ.

Προχτές βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πραγματοποίησαν συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αργά χτες οι δύο υποψήφιοι αναμένονταν να τοποθετηθούν σε νέα συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ ο Κ. Μακάρθι επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εάν εξασφαλιστεί ικανός αριθμός ψήφων.

Αμερικανικά ΜΜΕ σημείωναν ότι μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, «παγώνει» κάθε διαδικασία συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίων, μεταξύ αυτών και εκείνων για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού που έχει εξασφαλιστεί έως τα μέσα Νοέμβρη.

Ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ο Ρ. Φ. Κένεντι

Τη ρήξη του με το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φιλαδέλφεια, ξεκαθαρίζοντας ότι εγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα του κόμματος, επιλέγοντας να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Καταγγέλλοντας διαφθορά στην ηγεσία των δύο βασικών κομμάτων, ο ανιψιός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, που δολοφονήθηκε το 1963, και γιος του πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, που δολοφονήθηκε το 1968, εμφανίστηκε ως υποψήφιος που μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς.

Εναντίον της ανακοίνωσης του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ τάχθηκαν μέλη της οικογένειάς του, αλλά και η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ανέφερε ότι «ένας Δημοκρατικός με φορεσιά ανεξάρτητου παραμένει ένας Δημοκρατικός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ