Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Κλιμακώνονται επιθετικά σχέδια και παζάρια στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού

Στηρίζοντας για άλλη μια φορά ενεργά το κατοχικό κράτος - δολοφόνο που κλιμακώνει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας κοινή ανακοίνωση, ενθαρρύνοντας το Ισραήλ σε κλιμάκωση της πολεμικής δράσης.

Οι ηγέτες των πέντε χωρών καταδίκασαν «κατηγορηματικά» τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως το στηρίζουν «σταθερά και ενωμένοι». Επιχειρώντας να «διαγράψουν» τις συνεχείς σφαγές του παλαιστινιακού λαού από τις δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη και στην επί 16 χρόνια αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν πως οι «τρομοκρατικές πράξεις» της Χαμάς δεν έχουν καμία νομιμότητα και «πρέπει να καταδικαστούν παγκοσμίως». Διαβεβαίωσαν πως θα υποστηρίξουν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του «από τέτοιες ωμότητες» και προειδοποίησαν απειλητικά χώρες ή οργανώσεις που είναι αντίπαλοι του Ισραήλ (π.χ. Χεζμπολάχ, Ιράν κ.ά.) «να μην εκμεταλλευτούν την παρούσα συγκυρία» και να επωφεληθούν.

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, έκαναν μία τυπική και γενικόλογη αναφορά στις «νόμιμες φιλοδοξίες και στόχους» του παλαιστινιακού λαού, λέγοντας πως υποστηρίζουν τάχα «ίσα μέτρα δικαιοσύνης και ελευθερίας και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους».

Από το Αμβούργο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε χτες ότι το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί», ότι η χώρα του υποστηρίζει τις «αμυντικές» του επιχειρήσεις και καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία αντιτίθεται στη συνολική διακοπή της ευρωενωσιακής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κονδύλια δεν χρηματοδοτούν την Χαμάς. Καταδίκασε δε τις χώρες που έδειξαν ικανοποιημένες από τις επιθέσεις της Χαμάς, όπως το Ιράν, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να βεβαιώνουν άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης σε αυτές τις επιθέσεις.

Αντιδρώντας στις σχετικές κατηγορίες, ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα εξήρε «τους ικανούς, έξυπνους και θαρραλέους νεαρούς Παλαιστίνιους», εκτιμώντας πως είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον λαό τους. Ανέφερε επίσης πως το Ισραήλ προκάλεσε μόνο του την καταστροφή «λόγω λαθών» στο Παλαιστινιακό.

Παράλληλα, χτες η ηγεσία των Χούθι της Υεμένης και ο Ιρακινός Σιίτης πολιτικός Μοκντάντα αλ Σαντρ απείλησαν να πλήξουν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, εάν οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Νεότερες αντιδράσεις σε Μόσχα και Ριάντ

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνέχισε τις επαφές με αραβικές χώρες, τον Αραβικό Σύνδεσμο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς προετοιμάζεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς τις επόμενες μέρες ή βδομάδες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, συναντώντας χτες στη Μόσχα τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι, αντιμετώπισε τις σημερινές εξελίξεις στη Γάζα και το Ισραήλ ως απτή αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Παρατήρησε επίσης πως οι ΗΠΑ απέτυχαν επειδή προσπάθησαν να «μονοπωλήσουν» τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, τονίζοντας πως αγνόησαν και τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, με πρώτη την ανάγκη τους για δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Προχτές, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συναντώντας στη Μόσχα τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γκάιτ, είπε ότι η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεργαστούν για να σταματήσει η αιματοχυσία σε Ισραήλ και Γάζα, αλλά και με χώρες «που ενδιαφέρονται για ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Λίγες ώρες μετά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς θα επισκεφθεί τη Μόσχα το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο επίσκεψης που είχε προγραμματιστεί πριν τη νέα ανάφλεξη στη Γάζα.

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας διάδοχος και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος σε Γάζα και Ισραήλ, ενώ τόνισαν πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης απειλεί «τη σταθερότητα στην περιοχή».

Χτες, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επικοινώνησε και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, διαβεβαιώνοντάς τον πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης και πως η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό ώστε «να αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του» για μία «αξιοπρεπή ζωή».

Τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί από ανώνυμες πηγές στο Ριάντ πως το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως σταματά μέχρι νεοτέρας τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αργότερα προχτές ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως μία ομαλοποίηση σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας δεν θα κάνει καλό μόνο στους δύο λαούς αλλά και στον λαό των ΗΠΑ και σε κάθε άλλο λαό της ευρύτερης περιοχής. Ανέφερε επίσης πως από τη μεριά των ΗΠΑ θα συνεχιστεί η ενθάρρυνση της διαπραγμάτευσης για ομαλοποίηση μεταξύ Τελ Αβίβ - Ριάντ.

Διάγγελμα του Μπάιντεν και επίσκεψη του Μπλίνκεν

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε χτες το βράδυ διάγγελμα για τις εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα. Διαβεβαίωσε για την ολόπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται «για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί ή να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση».

Αναφερόμενος σε μέτρα στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στάση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή και μία ομάδα μοιράζεται πληροφορίες με τους Ισραηλινούς «για να συμβουλευτούν και να συμβουλεύσουν» τις προσπάθειες του Ισραήλ για την ανάκτηση των ομήρων. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στο ισραηλινό κράτος αφορά τις ενέργειες της «Χαμάς» και όχι τους Παλαιστίνιους...

Πρόσθεσε δε ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της «Χαμάς», ενώ Αμερικανοί πολίτες είναι και μεταξύ αυτών που κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μεταβαίνει στο Ισραήλ αύριο Πέμπτη για να συναντηθεί με Ισραηλινούς ανώτερους αξιωματούχους, μεταφέροντας «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης», και για να ακούσει «τι χρειάζονται και πώς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε καλύτερα», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολούθως ο Μπλίνκεν θα μεταβεί και στην Ιορδανία.

Αποδοκιμασία του Ερντογάν για τη στάση των ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αποδοκίμασε τη στάση των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό - κρατώντας πάντως ορισμένες «ισορροπίες», στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της Αγκυρας με το Ισραήλ - και αντέδρασε στην εμφάνιση του μεγαλύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο («USS Gerald Ford»), αλλά και στη διατήρηση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας.

Σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, είπε ότι δεν περιμένει να τελειώσει σε μία ή δύο βδομάδες, αλλά η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μεσολαβήσει μια εκεχειρία.

«Τα αδέλφια μας στη Γάζα δέχονται εδώ και δύο μέρες επίθεση. Υπήρξαν επίσης νεκροί και τραυματίες από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ο Ερντογάν και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης μέσω διπλωματίας. «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε εδώ, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, συζητώντας πιθανά μέτρα για την αποτροπή αύξησης των εντάσεων στην περιοχή και πρωτοβουλίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Χτες, μερικές ώρες πριν την πραγματοποίηση της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μουσκάτ του Ομάν (στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου), ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ προσκάλεσε στη συνάντηση τους ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Ελι Κοέν, και της Παλαιστίνης, Ριγιάντ αλ Μάλικι.

Μετά τη συνεδρίαση ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Σύνοδος ήταν «εποικοδομητική» και «επιτυχής». Χαρακτήρισε «σοκαριστική» την επίθεση της «Χαμάς» το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ, λέγοντας πως καταδικάστηκε από τους υπουργούς, και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί» με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επανέλαβε ότι παρ' όλα αυτά θα πρέπει να βρεθεί λύση στη βάση των δύο κρατών, ώστε να ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά. Ζήτησε άμεση παύση πυρός και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη «Χαμάς».

Σε άλλο σημείο - επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα - παρατήρησε ότι «κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο» και ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Εθνη. Είπε επίσης πως οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ