Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Προς όφελος των σκοπών του ΝΑΤΟ» οι διευθετήσεις που δρομολογούνται

Eurokinissi

Σε ΝΑΤΟικό πλαίσιο δρομολογούνται οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, που αγγίζουν τον πυρήνα των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ενταγμένες όπως είναι στη μεγάλη εικόνα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή για τη θωράκιση της λυκοσυμμαχίας έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Διόλου τυχαία, αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, συναντιέται στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μία μόλις βδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, κι ενώ ήδη η ελληνοτουρκική «συνεργασία» προωθείται επί του πεδίου για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, συμμετέχοντας την προηγούμενη βδομάδα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη «Διακλαδική Συμμαχική Δράση» «NEPTUNE STRIKE 23-2» (σε Αδριατική, Ιόνιο και ΝΑ Μεσόγειο, με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων καθώς και δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ - STRIKFORNATO), πήραν μέρος και σε σενάριο αεροναυτικής συνεργασίας Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, στο οποίο φρεγάτες και αντιτορπιλικά ενεπλάκησαν με μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν να τα προσβάλουν.

Για το σενάριο συνεργάστηκαν η φρεγάτα «Λήμνος» και έξι μαχητικά F-16 από την ελληνική πλευρά και δύο φρεγάτες, η «Gokceada» και η «Goksu», από την τουρκική πλευρά. Συμμετείχε και το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Duncan». «Η παρουσία των Βρετανών στην πραγματικότητα αποτέλεσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με σκοπό η Συμμαχία να εκπέμψει ένα σήμα ότι η περίοδος νηνεμίας μεταξύ των δύο κρατών - μελών της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αξιοποιείται προς όφελος και των σκοπών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», εκτιμά σχετικά η «Καθημερινή».

Παραπέρα, θυμίζουμε ότι ήδη από την 1/10/2020 έχει στηθεί στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες ένας «διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης», με στόχο, επισήμως, τη «μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», με «τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Στην πλατφόρμα αυτή έρχονται έκτοτε σε επαφή τα αρμόδια στρατιωτικά στελέχη των δύο πλευρών που υπηρετούν στις Βρυξέλλες, με την Αγκυρα να προωθεί εκεί συστηματικά τις επιδιώξεις της υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα». Αλλωστε, πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι στην αναθέρμανση του παζαριού η γείτων φέρεται να ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και «αλληλοενημέρωση» για τις διμερείς επαφές που κάθε πλευρά έχει με άλλες χώρες της περιοχής, π.χ. Ισραήλ, Λιβύη, Συρία, το οποίο ενδεχομένως οδηγεί σε μια απόπειρα συνολικότερης διευθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο με μια σειρά από χώρες και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι μετά τη συμμετοχή Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την προηγούμενη βδομάδα στη Λιθουανία και τη συνάντησή του εκεί με τον Ερντογάν, ακολούθησαν δηλώσεις του πως μια ενδεχόμενη «απομείωση κυριαρχίας» «είναι μία σχετική έννοια» καθώς «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Το «μασάζ» για «υποχωρήσεις» στο ευρωΝΑΤΟικό παζάρι συνέχισε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, εκφράζοντας την ...ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης «να υπάρχει μία απόφαση, η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης».

Σημειωτέον, χτες, ο Γεραπετρίτης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. Μακ Αλιστερ, συζητώντας μεταξύ άλλων και τις «εξελίξεις» στην Ανατ. Μεσόγειο, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου στην ατζέντα προβλέπεται συζήτηση και για την Τουρκία.

«Σταθερή και ακλόνητη» η εμπλοκή και στην Ουκρανία

Ωστόσο η ατζέντα του δεν περιορίζεται εκεί, καθώς τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ αναμένεται να συζητήσει και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την ελληνική κυβέρνηση να φιγουράρει ανάμεσα στις πρώτες που έσπευσαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ λιμάνια της χώρας, κύρια η Αλεξανδρούπολη, παραδόθηκαν στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για προώθηση πολεμοφοδίων, όπλων, μέσων και προσωπικού τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, συμμετείχε χτες το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη της (υπό αμερικανική καθοδήγηση καθώς οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν) «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρέζνικοφ, ο γγ του ΝΑΤΟ, υπουργοί, υφυπουργοί Αμυνας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επισήμως, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο συντονισμός για την παροχή αμυντικού υλικού, την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών για την άμυνα της χώρας».

Κατά την παρέμβασή του ο Δένδιας τόνισε τη «σταθερή και ακλόνητη θέση» της κυβέρνησης για στήριξη της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε, δε, στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια» της Αθήνας προς το Κίεβο και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί». Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στην ελληνική κυβέρνηση έχουν υποβληθεί μια σειρά από «αιτήματα» και έχει κάνει ήδη σχετικές συζητήσεις, για παραχώρηση σοβιετικού - ρωσικού σχεδιασμού αρμάτων (BMP1) και αντιαεροπορικών (π.χ. TORM1) αλλά και γερμανικών αρμάτων τύπου «Leopard».

Αλλωστε, προηγουμένως, ο Δένδιας είχε ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για την αποστολή και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά και για τις «σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με συμμάχους, φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας», κάνοντας «ιδιαίτερη μνεία» στις «ιστορικές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία» και αναφορά «στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο με την αεροναυτική βάση της Σούδας (σ.σ. απ' όπου και χτες απογειώθηκε κατασκοπευτικό Lockheed EP-3E του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα), όσο και με την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, με τις κρίσιμες και σημαντικότατες διευκολύνσεις που παρέχονται στη Συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ