Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Πλάτη σε «διευθετήσεις» και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με «κίνητρα και αντικίνητρα» προς Τουρκία

Την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεισφέρει ενεργά και στον νέο γύρο των ιμπεριαλιστικών παζαριών που μαίνονται σε όλη την περιοχή διαμήνυσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης και με την επίσκεψή του, από χτες, στη Λευκωσία, όπου σήμερα αναμένεται να συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες» στο Κυπριακό και ότι «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα, στον διάλογο». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά (στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση τότε, ανοίγοντας κι άλλο τη συζήτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη «σταθερότητα» της Κύπρου και όλης της Μεσογείου) και τη στήριξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, βάζοντας δηλαδή την επίλυσή του ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και ότι «αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Απαντώντας σε ερώτημα για την πρόσφατη αναφορά του στο ψευδοκράτος ως «κρατίδιο», η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, ο Κασσελάκης επανέλαβε ότι «ανασκεύασε αμέσως και ζήτησε συγγνώμη».

Ενώ υπεραμυνόμενος ο Κασσελάκης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της κυβέρνησης στην ευρύτερη προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, υποστήριξε πως «έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη ενεργητικής στήριξης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού», περηφανευόμενος και για την καταξίωση πολυμερών σχημάτων στην περιοχή όπως το «3+1» (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) και τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που - σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - «αποδείχτηκε πόσο μεγάλη αξία έχουν», για να δεσμευτεί ότι «στο πλαίσιο αυτής της ισχυρής παρακαταθήκης, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Πριν την αναχώρηση για την Κύπρο ο Κασσελάκης είχε χτες και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, με τον διάλογο μπροστά στις κάμερες να περιλαμβάνει αναφορές για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώνει πως «η κλιματική κρίση θα μας ακολουθεί για καιρό και από μεριάς μας θα είμαστε υπέρ της συναίνεσης όπου θα υπάρχει πρόληψη με αποδοτικό τρόπο», με τη γνωστή «απόδοση» του κόστους - οφέλους που μετράνε κεφάλαιο και αστικό κράτος.

Στο μεταξύ, στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του είχε χτες συνάντηση με τον Ν. Φίλη, ο οποίος επιβεβαιώνοντας πως «κοινός τόπος» και αιτία τριβών είναι ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει τον ρόλο του εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλούσε τους ψηφοφόρους του κόμματος «να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν τη μάχη στις δημοτικές εκλογές και τη μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματος», προσθέτοντας πως «είναι γνωστές οι διαφορές που έχουμε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Κουβεντιάσαμε και αφορούν το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος, το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση, πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του. Για να κερδίσεις το κέντρο, το κερδίζεις με αριστερές πολιτικές όπως ο Μητσοτάκης κερδίζει το κέντρο με δεξιές πολιτικές». Ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αποχωρήσεων πρόσθετε πως «η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι. Θα προκύψει όμως αυτή η πρόθεση ως δυνατότητα και ως αποτέλεσμα από τις συμπεριφορές όλων των πλευρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς την Κύπρο(2024-03-22 00:00:00.0)
Η κατρακύλα του εκφυλισμού με νέα επεισόδια(2024-02-20 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας(2023-03-14 00:00:00.0)
Το «κυπριακό κόστος»(2000-08-23 00:00:00.0)
"Οργή" για τα μάτια του κόσμου(1997-02-27 00:00:00.0)
Βήματα προς το τραπέζι(1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ