Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, λέει η «Yeni Safak»

Για σταμάτημα του εξοπλισμού των νησιών κάνει λόγο σε χτεσινό της δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», την ώρα που το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά «τρέχει με σπασμένα φρένα» και μπούσουλα τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Η εφημερίδα λέει συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει παραχωρηθεί», μιλώντας μάλιστα για «κίνηση - έκπληξη από την Αθήνα», την οποία συνδέει με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Σημειώνει δε ότι «αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως «η διαμάχη για το Αιγαίο είναι ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα ζητήματα της ατζέντας και επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων», τονίζοντας ότι «το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να έχει υπό την κατοχή της όλα τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Επισημαίνει ακόμη ότι «εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν σε 4 βάσεις, μεγάλες και μικρές, στη Σάμο, που είναι το πιο κοντινό νησί στην Τουρκία», ενώ αναφέρει και μια σειρά από βραχονησίδες όπου «υπάρχουν συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ