Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα οι κάλπες της Κυριακής!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με την οποία ζητά να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές

Icon

Στη δουλειά θα βρεθούν οι εμποροϋπάλληλοι τις δύο επόμενες Κυριακές στις περιοχές όπου ανοίγουν τα καταστήματα, παρά το γεγονός ότι τις συγκεκριμένες μέρες πραγματοποιούνται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ηδη η εργοδοσία ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι «τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά», επικαλούμενη μάλιστα σχετική επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι οι εμποροϋπάλληλοι όχι μόνο να στερούνται την ανάπαυση της Κυριακής, αλλά και να αντιμετωπίζουν εμπόδια και δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα!

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μόνο για τις εθνικές εκλογές (άρθρο 137 ν. 5039/2023), χωρίς να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ετσι, μια σειρά επιχειρήσεις σκοπεύουν να κάνουν και την προσεχή Κυριακή χρήση της δυνατότητας που τους έχουν δώσει οι κυβερνήσεις να λειτουργούν τα εμπορικά τους καταστήματα τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη σε περιοχές όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, δήμοι στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα κ.λπ.

«Κυβέρνηση και εργοδοσία βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκατοντάδων εμποροϋπαλλήλων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και προσθέτει ότι ήδη «η διεύθυνση των δύο εμπορικών κέντρων "Designer Outlet Athens" και "Smart Park" στα Σπάτα αποφάσισε τη λειτουργία των καταστημάτων» κατά την προσεχή Κυριακή, «με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης».

Εργοδοσία, κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους σε δήμους και Περιφέρειες επιβάλλουν δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα

Ο Σύλλογος απαιτεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να εκδώσει απόφαση προκειμένου τα καταστήματα να μην ανοίξουν τις Κυριακές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους «να πάνε μαζικά να ψηφίσουν και με την ψήφο τους να τιμωρήσουν όλους όσοι ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που ζούμε», καθώς και να καταγγέλλουν στο σωματείο «κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος από την εργοδοσία».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν ξεχνάμε ότι τα δύο εμπορικά στα Σπάτα ανοίγουν κάθε Κυριακή από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, από το Δεκέμβρη του 2019, με απόφαση του σημερινού υπουργού Εργασίας, ο οποίος έτρεξε να ικανοποιήσει την απαίτηση της εργοδοσίας των δυο εμπορικών για 7ήμερη λειτουργία τους. Δεν ξεχνάμε ότι με τους νόμους όλων των κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τσακίσει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, τις Κυριακές μας, και μας στερούν κάθε δυνατότητα ξεκούρασης και οικογενειακού προγραμματισμού.

Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση και ξέρουμε ποιοι ευθύνονται για όσα βιώνουμε. Κράτος, κυβέρνηση, εργοδοσία αλλά και οι εκλεκτοί τους σε δήμους και Περιφέρειες τρέμουν στη σκέψη αυτή η οργή μας να εκφραστεί στις κάλπες, πολύ περισσότερο στους αγώνες, γι' αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Δεν θα τους περάσει! Απαιτούμε εδώ και τώρα τις Κυριακές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τα καταστήματα να είναι κλειστά, όπως ήταν και στις βουλευτικές».

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στα καταστήματα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον υπουργό Ανάπτυξης. «Σε αρκετές περιοχές της Αττικής και σε εμπορικά κέντρα η εργοδοσία έχει φτιάξει προγράμματα εργασίας για το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 8/10 που πραγματοποιούνται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δημιουργώντας εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές», σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος. Ζητούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να λάβουν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή των εργαζομένων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ