Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«

Στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, για την ανάδειξη του Περιφερειακού, των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, η θλίψη και η οργή για τους άδικους θανάτους των συνανθρώπων μας, για τις τεράστιες καταστροφές σπιτιών, επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, να μετατραπούν σε καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, με υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για να μπει ένα τέλος στο "πάμε και όπου βγει"», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές.

Συνέχισε λέγοντας ότι «επικαλούνται την ισχυρή βροχόπτωση, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απουσία τέτοιων πολιτικών και έργων που θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία.

Η ισχυρή βροχόπτωση φταίει που δεν έγιναν τα φράγματα στη Σκοπιά Φαρσάλων, στο Μουζάκι, στην Πύλη, στο Νεοχωρίτη, η ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα και μια σειρά πεδινά μικρότερα φράγματα, τα έργα ολοκληρωμένης διευθέτησης και καθαρισμού τακτικά των ποταμών και ρεμάτων στη Θεσσαλία; Που το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, που ψηφίστηκε από ΝΔ, Ελληνική Αυγή και με πονηρό λευκό από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, από τα 271,8, εκατ. ευρώ, προβλέπει μόλις 5,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά, όχι πραγματικά, αλλά για αποκαταστάσεις ζημιών από προηγούμενα καιρικά φαινόμενα, ενώ δίνει 55 εκατ. επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες; Που από τα 2,17 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 - '20, το κονδύλι για αντιπλημμυρικά ήταν μόλις 13,8 εκατ. (0,58%);».

Η ανάπτυξη για τους λίγους δημιουργεί προβλήματα για τους πολλούς

Απαντώντας στο κάλπικο αφήγημα της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική πείρα για την πλειοψηφία του λαού από τη 13χρονη διοίκηση της ΝΔ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ισχυρίζεται ότι "απογείωσε" αναπτυξιακά τη Θεσσαλία, αλλά κρύβει ότι αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφέλησε και θα ωφελεί μόνο μια μειοψηφία μεγαλοεπιχειρηματιών στη βιομηχανία, στην Ενέργεια, στον τουρισμό, στην ιδιωτική Υγεία, στις κατασκευές, στον αγροδιατροφικό τομέα, που καρπώνεται τα δισ. από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τη νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή, με επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργου. Σ' αυτούς θα πάνε και τα δισεκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ομως, η πλειοψηφία των μισθωτών, βιοπαλαιστών γεωργοκτηνοτρόφων, αλιέων, επαγγελματιών ούτε κέρδισε ούτε θα κερδίσει κάτι ουσιαστικό, όπως δείχνουν και επίσημα στοιχεία:

-- Την περίοδο 2011 - 2019, το εργατικό - λαϊκό εισόδημα μειώθηκε από 22% έως 40% και στη Θεσσαλία, ενώ η μείωση αυτή μεγάλωσε την τελευταία διετία, με την έκρηξη της ακρίβειας.

-- Οι άνεργοι στη Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι πάνω από 60.000 και μόλις το 12% παίρνει επίδομα ανεργίας.

-- Το 17% των μισθωτών στη Θεσσαλία εργάζεται με μερική απασχόληση και άλλο 16% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

-- Την περίοδο 2011 - '21 μετανάστευσαν από τη Θεσσαλία, στο εξωτερικό ή σε άλλες περιοχές της χώρας, πάνω από 26.000 άτομα.

-- Την ίδια περίοδο έκλεισαν πάνω από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι απασχολούμενοι σε γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία, αλιεία μειώθηκαν πάνω από 33.000 και αυτή η φθίνουσα πορεία συνεχίζεται, αφού χιλιάδες βιοπαλαιστές γεωργοκτηνοτρόφοι και αλιείς ασφυκτιούν λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών παραγωγού, των επανειλημμένων καταστροφών που δεν αποζημιώνονται πλήρως και έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ, της καταστροφικής ΚΑΠ και της εκμετάλλευσής τους από βιομηχάνους, εμπόρους και τράπεζες.

-- Η Θεσσαλία που ισχυρίζονται ότι την "απογείωσαν" αναπτυξιακά, από το 2011 έως το 2021, έχασε 42.000 κατοίκους».

Δεν θα μας «σώσουν» οι συνένοχοι

Ο Τάσος Τσιαπλές σημείωσε ακόμα ότι «οι εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, η νεολαία της Θεσσαλίας, πρέπει να γυρίσουν μαζικά την πλάτη στην παράταξη του κ. Αγοραστού.

Ομως, να μην εμπιστευτούν το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τώρα τον πολιτικό γυρολόγο καθηγητή - μπίζνεσμαν κ. Κουρέτα, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι το αντίπαλο δέος στον κ. Αγοραστό, αλλά θα μπορούσε να είναι και στο ίδιο ψηφοδέλτιο, αφού στα κύρια ζητήματα έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη στήριξη των προϋπολογισμών, των Τεχνικών Προγραμμάτων, είτε με υπέρ είτε με λευκό για τα μάτια του κόσμου.

Ούτε φυσικά είναι απάντηση η ψήφος στο ψηφοδέλτιο της κ. Τζανακούλη, η οποία προέρχεται κι αυτή από τη ΝΔ και προσπαθεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα εγκλωβισμού αγανακτισμένων ψηφοφόρων από τον κ. Αγοραστό.

Ποτέ δεν στήριξαν όλοι αυτοί τους αγώνες των εργατών, των αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, της νεολαίας, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά είναι υποστηρικτές της, υποστηρικτές της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της Ενέργειας, των υποδομών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στη Λάρισα, στη Μαγνησία, γενικά στη χώρα μας, της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Καταλήγοντας κάλεσε σε ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «γιατί ήταν η μόνη δύναμη που έδρασε ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ