Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Καμία εμπιστοσύνη, καμία αναμονή, μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή και τον λαό

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν πως στη νέα κυβερνητική της θητεία η ΝΔ θα επιχειρήσει να «τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Εχει όλο το πακέτο: Και το αντιλαϊκό πρόγραμμα, αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, για να εκτελέσουν τις νέες ειδικές αποστολές σε βάρος του λαού.

Ολα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ σ' αυτήν τη μακρά προεκλογική περίοδο, είναι εδώ μπροστά μας. Είναι εδώ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Είναι εδώ οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις - δηλαδή οι βαθιές, αναγκαίες αλλαγές - που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίες απλώνονται σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ζωής του λαού. Είναι εδώ όλα αυτά, σε συνθήκες μάλιστα που τα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων «ματωμένα» πλεονάσματα επιστρέφουν, με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ενώ, όπως όλα δείχνουν, μια νέα καπιταλιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Είναι εδώ η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στην Ουκρανία και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Είναι εδώ οι διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι.


RIZOSPASTIS

Ολα αυτά περιέχονται στους μπλε φακέλους που λίγες μέρες πριν παρέλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Καλαίσθητοι εξωτερικά, αλλά τρομακτικοί στο περιεχόμενο. Κι αυτό το περιεχόμενο δεν αλλάζει, όσους τίτλους και αστερίσκους κι αν βάλετε.

Καμία αναμονή, καμία «περίοδος χάριτος»

Τα όσα λέτε για δήθεν «καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή», μόνο ως έκθεση ιδεών ακούγονται σε σοβαρά και υπεύθυνα αυτιά.

Βέβαια, τα ίδια περίπου λέγατε και πριν 4 χρόνια. Πριν μας πείτε για τις διάφορες αναποδιές που σας έτυχαν, θα σας πούμε εμείς ότι, σε κάθε περίπτωση, κρατήσατε σταθερό τον βασικό προσανατολισμό σας, να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, όσο κι αν αρκετοί ακόμα σας έδωσαν τράτο, δείχνοντάς σας ανοχή με την ψήφο τους μέχρι να δουν πού ακριβώς το πάτε.

Βέβαια, εσείς με αυτή την πυξίδα συνεχίζετε και με αυτό το κριτήριο θα αντιμετωπίσετε ό,τι προκύψει, προσπαθώντας πάντα να κουκουλώσετε τα μεγάλα αδιέξοδα του συστήματός σας, τα οποία, όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο δύσκολα είναι διαχειρίσιμα.

Εμείς δεν πρόκειται να κρατήσουμε καμιά στάση αναμονής απέναντί σας, ούτε φυσικά να σας δώσουμε κάποια «περίοδο χάριτος». Το αντίθετο. Οι 21 βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ - και θα ήταν περισσότεροι αν δεν υπήρχε ο καλπονοθευτικός νόμος σας - έχουν ήδη πάρει τη θέση τους εκεί που είχαν υποσχεθεί: Δίπλα στον λαό, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του.


Eurokinissi

Αυτήν τη φωνή των αγώνων, των διεκδικήσεων θα μεταφέρουμε στη Βουλή με τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, ενώ θα αποκαλύπτουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των νομοθετημάτων σας. Το κυριότερο, θα επιμένουμε να προβάλλουμε πως υπάρχει εναλλακτική για τον λαό κι αυτή φυσικά δεν βρίσκεται στον δρόμο που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, αλλά σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για τη χώρα μας, τον λαό μας που υπηρετεί τις δικές του ανάγκες.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν: Οποιος εξακολουθεί να μιλάει για μια δήθεν «παντοδυναμία» της νέας κυβέρνησης, και μάλιστα να την αβαντάρει αυτήν τη δήθεν παντοδυναμία, θα διαψευσθεί πανηγυρικά.

Το ίδιο και σεις στην κυβέρνηση, αν το πιστεύετε, που δεν το νομίζουμε, γιατί ξέρετε κι εσείς πολύ καλά πως πολλοί απ' αυτούς που σας ψήφισαν, το έκαναν με βαριά καρδιά.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παντοδυναμία ή όχι της κάθε κυβέρνησης δεν κρίνεται - φυσικά - από την κοινοβουλευτική της δύναμη, ή από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή από το αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει πρόταση μομφής. Κρίνεται από το αν υπάρχει δυνατό οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αν υπάρχει δυνατό ΚΚΕ. Και στη χώρα μας υπάρχει εργατικό κίνημα, παρά τα περισσότερα βήματα αναμφίβολα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτό το κίνημα να μαζικοποιείται και να αποκτά συντονισμένο πανελλαδικό χαρακτήρα με πιο ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Εχετε αντίπαλο, κύριοι της κυβέρνησης, και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σας βάλει εμπόδια, να δυσκολέψει το αντιλαϊκό έργο σας, για να έχει ο ελληνικός λαός κατακτήσεις. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση, και προεκλογικά, το ξέρετε άλλωστε όλοι εδώ μέσα, και μετεκλογικά. Να ανταποκριθούμε σε αυτό για το οποίο μας στήριξαν οι εργαζόμενοι. Να είμαστε η λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και μέσα εδώ, αλλά κυρίως έξω, μέσα στον λαό, μέσα στους αγώνες του.

Δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες

Γιατί αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οχι επειδή είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την αναμόρφωση του χώρου που διεκδικούν, αλλά επειδή ουσιαστικά ταυτίζονται μαζί σας στα κύρια προγραμματικά ζητήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται με τόσο καλά λόγια για τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι αντιπολίτευση να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν έχουν κάνει γαργάρα το ότι πρόκειται για μια νέα επαίσχυντη δανειακή σύμβαση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον λαό;

Ζητάνε μάλιστα τη μονιμοποίησή του, βάζοντας μονάχα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του. Θυμίζω μόνο πως δεν πήγε και πολύ καλά αυτό, στο παρελθόν. Χτες είχαμε, μάλιστα, και την επέτειο του δημοψηφίσματος - απάτη που οδήγησε στο τρίτο βάρβαρο μνημόνιο.

Τώρα, όμως, δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες. Αυτές έχουν τελειώσει, μαζί με τους εμπνευστές τους. Γι' αυτό άλλωστε και αναζητούν νέα αφηγήματα, νέες εκδοχές, ίδιας βέβαια νοοτροπίας, αυταπατών, για να τις πλασάρουν πάλι στον λαό, στη νεολαία και το κίνημά τους!

Τι αντιπολίτευση να κάνει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της Υγείας, όταν αποδέχεται τη μεγάλη επιχειρηματική δράση στον κρίσιμο αυτό τομέα;

Προχτές ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το μέτρο - «μπάλωμα» ουσιαστικά των τραγικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Σήμερα αναλαμβάνει ο στρατός και η πυροσβεστική, αύριο πιο ενεργά ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Θυμίζω, το ίδιο πρότεινε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά σε μια ομιλία του, κατά τραγική σύμπτωση μάλιστα στην Κω, εκεί που λίγες βδομάδες μετά μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς τη μετέφεραν σε καρότσα στο νοσοκομείο. Χώρια που παραδέχτηκε πως η δημοσιονομική ισορροπία δεν επιτρέπει τις αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες αποδεικνύοντας πως σ' αυτή τη Βουλή θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την προηγούμενη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν τους εμβληματικούς αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ, γιατί πολύ απλά συμφωνούν στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα.

Ούτε μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού το φασιστικό μόρφωμα ή άλλες αντιδραστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στη νέα Βουλή. Οσο ορισμένοι θα συνεχίζουν το ξέπλυμα αυτών των δυνάμεων, όπως άλλοι έκαναν και προεκλογικά, όσο τα διάφορα επιτελεία του συστήματος θα παρουσιάζουν ως δήθεν αντισυστημικούς τα δικά τους τσιράκια, εμείς θα πρωτοστατούμε μέσα στον λαό, στις γειτονιές και στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές, για να απομονωθούν, να πάνε από κει που ήρθαν αυτές οι δυνάμεις του σκότους.

Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα των εργαζομένων

Και να επανέλθουμε τώρα σε σας, κύριοι της ΝΔ. «Σαν να μην πέρασε μια μέρα...». Οπως και τον Ιούλη του '19, έτσι και σήμερα, υπόσχεστε ξανά οφέλη για όλους, «απ' την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Παρουσιάζετε τον στόχο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ως τον σίγουρο δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία. Ομως ήδη έχει αρχίσει να συσσωρεύεται πολύ μεγάλη πείρα ανάμεσα στους εργαζόμενους, για να πιστέψουν ξανά το γνωστό παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους».

Εχουμε και λέμε: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 ήταν 8,4% και 5,9% το 2022. Σημειώθηκε, όπως λέτε κι εσείς, ρεκόρ επενδύσεων και κερδών!

Ηρθε τάχα η ευημερία για τους εργαζόμενους; Γνώρισαν καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στην Υγεία;

Οπως παντού, ένα πράγμα αποδεικνύεται: Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα, ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Κι αυτό σημαίνει πως οι ανισότητες αυξάνονται και δεν μειώνονται, όπως υπόσχεται η κυβέρνησή σας. Τα ίδια βέβαια υποσχόταν και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τι διαφορετικό θα φέρει τάχα η νέα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, που θα είναι στην καλύτερη περίπτωση κάτω απ' το μισό της περσινής;

Λέμε, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο αν υπάρξει καλύτερη επίδοση απ' τις αρχικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ και τις δικές σας και ο ρυθμός φτάσει στα 2,5% για το 2023. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης.

Και τι θα γίνει αν εκδηλωθεί τελικά νωρίτερα νέα κρίση στην Ευρωζώνη; Ποιος θα σηκώσει ξανά τα πρόσθετα βάρη;

Τα μαντάτα δεν είναι καλά! Η γερμανική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και η Ευρωζώνη σημειώνει επίσης συρρίκνωση για δυο συνεχόμενα τρίμηνα. Αποδεικνύεται ότι το σύστημα δεν διαθέτει φάρμακο για τη μεγάλη ασθένειά του, τα πολλά, υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού δοκίμασε τον φθηνό δανεισμό και τα μεγάλα κρατικά πακέτα για την τόνωση της ανάπτυξης, τώρα προχωρά στην πιο γρήγορη και μεγάλη εκτίναξη των επιτοκίων, μεταπολεμικά, για ν' αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με την προηγούμενη πολιτική της. Ηδη η Λαγκάρντ προεξόφλησε νέα αύξηση του επιτοκίου και ψηλά επιτόκια για τα επόμενα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει καθήλωση των πραγματικών μισθών και διατήρηση του ακριβού δανεισμού για τα λαϊκά νοικοκυριά, για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Παραδέχεται ότι πίσω απ' την άνοδο των τιμών κρύβεται κυρίως η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, όμως, όπως όλοι ξέρουμε και βλέπουμε, αυτά τα καπιταλιστικά κέρδη για την ΕΚΤ, την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις τους είναι ιερά. Γι' αυτό κι έχουν αρχίσει τα ευχολόγια να δεχτούν οι όμιλοι εθελοντικά μια μείωση στα περιθώρια κέρδους τους.

Η κατάσταση για τον λαό θα επιδεινωθεί

Στην πράξη λοιπόν η κατάσταση θα επιδεινωθεί, τόσο για τα υπερχρεωμένα κράτη όσο και για τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος έχει ήδη διογκωθεί κατά 50 δισ. από το 2015. Μπορεί σήμερα ακόμα να εξυπηρετείται, αλλά τα δεδομένα θα αλλάξουν, σε περίπτωση εκδήλωσης διεθνούς κρίσης.

Δεν θα επιδράσουν, λοιπόν, αυτές οι εξελίξεις, αρνητικά το επόμενο διάστημα στον τουρισμό και τις εξαγωγές; Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;

Ηδη υπάρχουν αρνητικά σημάδια. Ποιος λοιπόν θα φορτωθεί ακόμα μεγαλύτερα βάρη για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν και στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;

Δεν θα πληρώσουν ασφαλώς οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ομίλων! Θα συνεχιστεί το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες και των αφορολόγητων μερισμάτων των εφοπλιστών.

Τι θα γίνει ακριβώς;

Μα, φυσικά, θα κλιμακωθεί, σύμφωνα με την υπόδειξη της ΤτΕ, η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επιχειρηματίες, μέσα απ' τους ψηφιακούς ελέγχους. Αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους εσείς και οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχετε το θράσος, και σήμερα το κάνατε, να τους βαφτίζετε «φοροφυγάδες», ενώ θα συνεχιστεί το αίσχος των υψηλών άδικων έμμεσων φόρων που φορτώνουν ίσα βάρη σε άνισα εισοδήματα.

Μαζί με όλα αυτά θα υλοποιηθούν και οι απαιτήσεις της ΕΕ - τα διαβάσαμε στην Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν - να κοπούν οι επιδοτήσεις και οι δαπάνες κοινωνικής πολιτικής και να περιοριστούν μόνο στην ακραία φτώχεια. Ηδη ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας ζητά αυξήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος, ενώ οι σχετικές επιδοτήσεις θα σταματήσουν τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η απάντησή σας σε όλα αυτά; Τα γνωστά που λέγατε και προεκλογικά: Οτι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι διπλάσιος της Ευρωζώνης και ότι σύντομα θα αποκτήσετε την επενδυτική βαθμίδα!

Μα, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είχε η ελληνική οικονομία και την περίοδο πριν εκδηλωθεί η μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση το 2008-2009. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού έτσι κι αλλιώς θα αφορούν τους μεγάλους επενδυτές. Δεν θα σταματήσει το κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων απ' τον πληθωρισμό, ούτε η δραματική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών απ' τους τόκους των δανείων.

Ολα αυτά βέβαια είναι γνωστά, γι' αυτό και ο κ. Στουρνάρας προσπαθούσε να σας μαζέψει, λέγοντας πως δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες σας. Κάτι ξέφυγε και του κ. Σκυλακάκη...

Συνεχίζετε τη μεγάλη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος

Εσείς όμως τον χαβά σας. Προσπαθείτε να κάνετε «το άσπρο μαύρο», για να κρύψετε ποιος πραγματικά χάνει και ποιος πραγματικά κερδίζει. Συνεχίζετε τη μεγάλη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος και παρουσιάζετε την επιστροφή ελάχιστων από τα κλεμμένα ως φιλολαϊκή πολιτική. Σαν να λέμε, «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου»...

Βέβαια θα καταργήσετε σταδιακά ορισμένα από τα παλιά αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, αφού έχετε εξασφαλίσει ότι η φοροαφαίμαξη θα γίνεται με σύγχρονους τρόπους. Το παράδειγμα της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο. Υπόσχεστε σημαντική μείωση της φορολογίας για τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, κάποια από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, χωρίς να τους λέτε την αλήθεια.

Γιατί δεν λέτε στον ελληνικό λαό ότι αυτό που προτείνετε είναι μικρότεροι συντελεστές αλλά περισσότεροι φόροι;

Στη πραγματικότητα είναι εμφανές τι θέλετε να κάνετε. Θα αξιοποιήσετε την ψηφιακή τεχνολογία, την ηλεκτρονική διασύνδεση, το «πλαστικό χρήμα» και το περιβόητο myDATA για να βάλετε μια πραγματική θηλιά σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δήθεν «φοροδιαφεύγουν». Στόχος σας είναι να εντείνετε την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για να προωθήσετε - και μάλιστα επιθετικά - τη συγκέντρωση της «πίτας» στους μεγάλους ομίλους.

Η πολιτική σας αποκαλύπτει ποιο είναι το πραγματικό πολιτικό και ταξικό αποτύπωμα του περιβόητου «ψηφιακού κράτους», το οποίο - σας θυμίζω - έγινε στάχτη σε εκείνη την ανείπωτη τραγωδία όπου χάθηκαν αθώες ψυχές, στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, για το οποίο οι γονείς και όλοι οι συγγενείς των παιδιών ζητούν να μην παραγραφούν τα εγκλήματα όλων των υπεύθυνων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση: Αυτό το «ψηφιακό κράτος» θυμίζει λίγο ένα παλιό τηλεοπτικό σποτ: «Πάει με όλα»...

Προβάλλετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως δήθεν «διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στις δημόσιες υποδομές», ως «κατοχύρωση της διαφάνειας της κρατικής λειτουργίας», μαζί με τα γνωστά περί «κατάργησης των χρονοβόρων γραφειοκρατικών εμποδίων στην εξυπηρέτηση του πολίτη»!

Μπορεί να γλιτώσουμε από ορισμένες περιττές ουρές αναμονής στις κρατικές υπηρεσίες, που προκαλούν εκνευρισμό, αγανάκτηση στον κόσμο, και αργήσαμε πολύ να γίνει αυτό, όμως η ψηφιακή διακυβέρνηση υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική σας, έχει ταξικό πρόσημο. Τα παραδείγματα πολλά: Η ψηφιακή άυλη συνταγογράφηση έχει στόχο την πιο αποτελεσματική περικοπή αναγκαίων κρατικών δαπανών στην Υγεία, τα ψηφιακά ραντεβού δεν καταργούν τους μήνες αναμονής για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ο εφιάλτης των λαϊκών νοικοκυριών με τα «κόκκινα» δάνεια. Σας το λέμε εμείς, που κάθε μέρα μπαίνουμε μπροστά για να τους ακυρώσουμε και τα καταφέρνουμε.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, διάταξη του ν. Χατζηδάκη, που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μείωσε την εκμετάλλευση, τις απλήρωτες υπερωρίες. Ο νέος υπουργός Εργασίας εξήγγειλε κιόλας αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας... Εδώ θα 'μαστε να τα λέμε, κυρίως να καταγγέλλουμε την εργοδοτική τρομοκρατία την οποία υφίστανται και θα υφίστανται οι εργαζόμενοι...

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το e-Κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων και των αρχείων των πολεοδομιών, όλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν κάνουν φτηνότερη και πιο ασφαλή τη λαϊκή στέγη.

Κλείνω την παρένθεση.

Ανελέητο κυνήγι για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις

Μη μας πείτε, λοιπόν, πως με τις νέες τεχνολογίες θέλετε να διευκολύνετε τη ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Να τους κυνηγήσετε ανελέητα θέλετε! Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεστε είναι λοιπόν ένα μεγάλο ψέμα. Το κάθε ευρώ από τα ψίχουλα φοροελάφρυνσης για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ θα το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα οι ίδιοι.

Οι ίδιες οι «ελαφρύνσεις» για τους πολλούς είναι πραγματικά ψίχουλα. Υπόσχεστε μια μείωση 100 ευρώ φόρου για έναν μισθωτό και ενδεχομένως μια μεγαλύτερη μείωση για έναν αυτοαπασχολούμενο, που όμως θα κληθεί μέσα από ένα ασφυκτικό δίκτυ φοροαφαίμαξης να πληρώσει χιλιάδες ευρώ περισσότερα σε φόρους και πρόστιμα.

Θα μας απαντήσετε ενδεχομένως ότι απλά εφαρμόζετε τους νόμους με μεγάλη αυστηρότητα, ότι για σας αυτή είναι η δικαιοσύνη... Αλλωστε - λέτε - κάποιος πρέπει να πληρώσει!

Οχι, κύριοι της ΝΔ. Τους νόμους σας τους έχετε φτιάξει για να κερδίζουν οι «πάνω», οι μεγάλοι, οι διάφοροι όμιλοι. Ολοι αυτοί που νόμιμα δεν καταβάλλουν φόρους για τα τρελά κέρδη τους, για τα δισεκατομμύρια που χουφτώνουν κάθε χρόνο. Μιλάμε για τους εφοπλιστές με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, τους μεγαλοξενοδόχους, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, που όλοι τους δεν ξέρουν τι έχουν. Ολους αυτούς που δεν έχουν καμία ανάγκη να αποκρύψουν έσοδα, γιατί με ένα απίστευτα πολύπλοκο σύστημα που έχετε φτιάξει, φοροαπαλλαγών, αποσβέσεων και άλλων εργαλείων, απλά δεν πληρώνουν φόρους «νόμιμα»!

Και για όλα αυτά, προεκλογικά δεν είπατε κουβέντα, παρότι συνεχώς σας προκαλούσαμε δημόσια! Ολοι σας κάνατε τον ψόφιο κοριό ή σφυρίζατε αδιάφορα...

Λέτε ψέματα για τους μισθούς

Αντίστοιχα ψέματα λέτε για τους μισθούς. Οι υποσχέσεις σας για δήθεν καλύτερους μισθούς έχουν πάντα ένα «εάν»... Εάν και εφόσον έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη!

Πώς ορίζονται, λοιπόν, οι καλύτεροι μισθοί, όταν έχουμε δραστική μείωση του ονομαστικού μέσου μισθού, πάνω από 25% την τελευταία 15ετία; Οταν η εκτίναξη της φορολογίας, με τους άμεσους και κυρίως τους έμμεσους φόρους, και ο πληθωρισμός έχει τελικά αφανίσει σχεδόν το 30% του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος;

Και εσείς υπόσχεστε «αυξήσεις», χωρίς καν να λέτε πότε και πόσο. Ακούμε ξανά το γνωστό επιχείρημα: «Θα έρθει η ανάπτυξη και μετά θα έρθουν και οι αυξήσεις». Ομως η πραγματικότητα σας διαψεύδει κατηγορηματικά. Το παράδειγμα του Τουρισμού, του αναπτυξιακού σας μοντέλου, του πρωταθλητή της ανάπτυξης των τελευταίων ετών, είναι χαρακτηριστικό.

Δεκάδες εκατομμύρια πρόσθετοι τουρίστες, δισεκατομμύρια ευρώ τζίρος, βουλιάζουν τα νησιά μας και μαζί βουλιάζουν στην κυριολεξία και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, όπως ο σερβιτόρος στη Ρόδο... Οι εικόνες ανατριχιαστικές... Να το χαίρεστε το τουριστικό σας θαύμα.

Εδώ και χρόνια λέμε το αυτονόητο, αυτό που όλοι πλέον βλέπουν: Οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης στον Τουρισμό όχι απλά δεν οδήγησαν σε αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και σε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά επιδείνωσαν τις συνθήκες γαλέρας.

Ακούσαμε επίσης τους υπουργούς σας να λένε διάφορα «ωραία» όταν ανέλαβαν τα καθήκοντα στα υπουργεία τους, όπως ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος κατά την παραλαβή του υπουργείου δήλωσε ότι έχετε «στόχο και όραμα να διευκολύνετε όσο μπορείτε την ελληνική ναυτιλία»!

Αλλά, αλήθεια, πόση άλλη διευκόλυνση χρειάζεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Οταν απολαμβάνει πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, συνταγματικά κατοχυρωμένες, και φορολογείται ...εθελοντικά;

Την ίδια ώρα που η κυβέρνησή σας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όταν στην ακτοπλοΐα οι εφοπλιστές επιδοτούνται επιπλέον για τα καράβια - καρυδότσουφλα και κάτεργα για τους ναυτεργάτες; Οταν τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές ακτοπλόους, όταν αναμένουν κέρδη - ρεκόρ από την τουριστική κίνηση, με νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, κάνοντάς τα απλησίαστα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια; Ενώ τα νησιά μας την ίδια ώρα αποκόβονται από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ειδικά τις μη τουριστικές περιόδους, με διάφορες φτηνές δικαιολογίες εκ μέρους των εφοπλιστών.

Τα γνωρίζουν καλά αυτά οι νησιώτες. Οπως και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά πως όταν ο νέος υπουργός Εργασίας λέει «είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη», κλείνει το μάτι κυρίως στους μεγαλοεργοδότες...

Πάμε λοιπόν στο διά ταύτα: Πόσο θα αυξηθεί ο πραγματικός μισθός; Πότε; Πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες εργασίας; Πότε θα αναπληρωθούν οι απώλειες;

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά. Αρκεί να δει τις συγκεκριμένες λεγόμενες «παροχές» για να καταλάβει. Στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν παγωμένους μισθούς εδώ και χρόνια, σε μια περίοδο που ο συνδυασμός φόρων, ακρίβειας και αύξησης του κόστους ζωής τσακίζει, και εσείς απλά υπόσχεστε μια ευθυγράμμιση με την αύξηση του κατώτατου μισθού!

Πρόκληση τα περιβόητα pass

Το μόνο που κάνετε είναι να εφαρμόσετε τη νομοθεσία των μνημονίων για τους μισθούς στο Δημόσιο, αυτό δεν είναι; Ομως, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα περιβόητα pass.

Εχετε το θράσος να λέτε ότι το market pass αντιμετωπίζει την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, ή ότι το youth pass βοηθά τους νέους να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Μιλάμε για τα διάφορα pass, τα οποία προέρχονται από τους φόρους που πληρώνει ο ίδιος ο λαός... Αν και - απ' ό,τι γράφεται, θα το δούμε - σταματούν και αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά πλέον σιδερένια εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και διαμηνύει: Pass τέλος! Αυτό δεν μας το είπατε, το λέει όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ηδη τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν μειώσει την κατανάλωση σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής ποιότητας και καταναλώνουν φτηνότερα, αμφιβόλου ποιότητας. Εκεί φτάσαμε...

Ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, οι οποίες δεν πρόκειται να μειωθούν ακόμα κι αν ο πληθωρισμός πέσει. Το πολύ πολύ να σταματήσουν οι τιμές να αυξάνονται. Παρ' όλα αυτά, εσείς ξεχειλίζετε από ψεύτικη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας... Αισιόδοξοι όμως μπορούν να είναι μόνο οι όμιλοι, που προσδοκούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια, και όχι οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, που πληρώνουν μόνιμα τη λυπητερή...

Με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σπρώξατε τη χώρα σε βαθιά εμπλοκή

Κυρίες και κύριοι,

Οταν μιλάμε βέβαια για τις προγραμματικές δηλώσεις, μιλάμε και για τους σχεδιασμούς σας σε αυτό που ονομάζουμε «εξωτερική πολιτική», που δεν είναι βέβαια μόνο εξωτερική.

Δυο λόγια μόνο... Ως κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, έχετε σπρώξει τη χώρα μας σε βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις επιπτώσεις του, στην Ουκρανία.

Μπορεί πλέον ως θέμα να μη μονοπωλεί, όμως ο πόλεμος κλιμακώνεται επικίνδυνα και με τη δική σας συμβολή, γιατί στέλνετε πυρομαχικά και όπλα στη «φωτιά» του πολέμου, αποψιλώνοντας την όποια άμυνα των ελληνικών νησιών και, επιπλέον, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό προγεφύρωμα.

Δρόμο που άνοιξε βέβαια, δεν το ξεχνάμε ούτε αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την επέκταση των αμερικανικών βάσεων και το άνοιγμα του δρόμου για τη νέα επαίσχυντη Συμφωνία. Η χρήση της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, του Βόλου και άλλων υποδομών, στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, βάζει τον λαό μας σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Περιπέτειες που θα μεγαλώσουν, μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Λιθουανίας, σε λίγες μέρες, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού.

Συνεχίζετε όμως την κοροϊδία του ελληνικού λαού και των στρατευμένων παιδιών του, ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ουκρανία, ή στην Αφρική στη ζώνη του Σαχέλ, ή αύριο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήθεν γίνεται για την ασφάλεια της χώρας, για τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας!

Σας διαψεύδει, όμως, οικτρά η ίδια η ζωή και τα γεγονότα. Πάει πολύ να μας λέτε ότι η εμπλοκή της Ελλάδας δήθεν μας προφυλάσσει από την επιθετικότητα του τουρκικού κράτους, που προωθεί τα σχέδια της άρχουσας τάξης του και όχι μόνο. Μόνο οι πολιτικά τυφλοί δεν μπορούν να δουν το «ανατολίτικο παζάρι» της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ και με άλλους, προκειμένου να την κρατήσουν πάση θυσία στη «στρούγκα» τους, μακριά από την αγκαλιά της Ρωσίας και την Κίνα.

Αλήθεια, με τι ανταλλάγματα θα γίνει κάτι τέτοιο; Οταν η τουρκική αστική τάξη έχει απλώσει «όλο τον τραχανά» των διεκδικήσεών της, με τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα και της κυριαρχίας ελληνικών νησιών;

Αυτά παραμένουν, παρά την προσωρινή ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι «σύμμαχοί» σας, οι ΝΑΤΟικοί, στρώνουν το «κρεβάτι του Προκρούστη» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τη λεγόμενη «συνδιαχείριση του Αιγαίου», για την οποία βέβαια αμείωτο είναι το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να πλιατσικολογήσει τον ορυκτό και φυσικό πλούτο, σε βάρος των δύο λαών αλλά και του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

Γιατί, ας μη διαφεύγει από τον καθένα και την καθεμιά πως συμφωνίες χωρίς αρχές, ή που βάζουν αστερίσκους στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σαν αυτές που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, μόνο την «όρεξη» άνοιξαν στην τουρκική επιθετικότητα, και φτάσανε κάποιοι τώρα να μιλούν και για «Πρέσπες του Αιγαίου».

Σιγοντάρετε τους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ

Δηλαδή, κατά αναλογία κι αυτή με την απαράδεκτη Συμφωνία που «μαγείρεψε» ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντα των «διαβολικά καλών» ΗΠΑ, της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των λίγων και να μεγαλώσει η εκμετάλλευση των πολλών, αφήνοντας και άθικτο το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που βλέπουμε ακόμα καλά να κρατεί.

Γιατί, βλέπουμε τι γίνεται τώρα στα Βαλκάνια, με την αύξηση της έντασης στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου και στο αντίστοιχο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Βλέπουμε πώς αξιοποιούνται οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια, για να συνεχίζεται το «διαίρει και βασίλευε», για να καλλιεργούνται οι αποπροσανατολιστικές και καταστροφικές «Μεγάλες Ιδέες», όπως της «Μεγάλης Αλβανίας», που «κυοφορείται» αυτήν την περίοδο.

Και από αυτό το βήμα θέλουμε να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φ. Μπελέρη, που αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας.

Ολοι σας σιγοντάρατε τα τελευταία χρόνια τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του προτεκτοράτου του Κοσόβου, π.χ. με το Γραφείο του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα.

Κι αυτό τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, και μαζί με τους «συμμάχους» σας διαχρονικά προωθεί την αναγνώριση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Ομως, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρο, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του, στην πατρίδα του.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα και έξω από τη Βουλή να αντιπαλεύει την πολιτική που θέτει τη χώρα και τον λαό μας στις «μυλόπετρες» των πολέμων και επεμβάσεων. Για να επιστρέψουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές εκτός συνόρων, όπου δεν έχουν καμιά δουλειά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της πατρίδας. Για να κλείσουν οι ξενόφερτες βάσεις και να αποδεσμευτεί η χώρα από τους σχεδιασμούς και τους οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για να επικρατήσει τελικά και οριστικά η ειρήνη, η φιλία, η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, κόντρα στα συμφέροντα εκείνων που κερδίζουν από τους πολέμους και τη δήθεν «ειρήνη» με το «πιστόλι στον κρόταφο» των λαών.

Καταψηφίζουμε μία ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση

Εμείς, κύριοι της ΝΔ, δεν σας κατηγορούμε ότι δεν έχετε πρόγραμμα, όπως κάνουν άλλα κόμματα. Εχετε και παραέχετε, και πρόγραμμα και συγκεκριμένες στοχεύσεις. Μόνο που αυτό είναι κομμένο και ραμμένο - κοστολογημένο, για να μιλήσω στη γλώσσα σας - στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο φυσικά δεν χωράνε οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, γιατί αποτελούν «κόστος». Επιβαρύνουν, όπως λέτε, την οικονομία σας, που υπηρετεί τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους...

Η δική μας πρόταση είναι στην αντίπερα όχθη, εκεί που οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θα είναι πραγματικά στο επίκεντρο... Κατά συνέπεια, μάλλον είναι περιττό να πω το αυτονόητο:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μία ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μία ακόμα απ' αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ